بهتر است بدانید که بیماری ایدز توسط ویروس اچ آی وی منتقل می شود. این ویروس سلول های ایمنی بدن را مورد حمله قرار می دهد و سیستم دفاعی بدن به مرور، بر اثر ورود این ویروس قوت خود را از دست می هد. معمولا افراد به علت نداشتن آگاهی لازم و رعایت نکردن نکات بهداشتی در رابطه با این بیماری، مبتلا به ویروس اچ آی وی می شوند. اما قبل از هرچیز، شما باید بدانید که ایدز چیست؟ تا بتوانید در این زمینه آگاهی لازم را کسب نمایید. با ما همراه باشید.
ایدز چیست؟
ایدز چیست؟ ایدز جزو بیماری های ویروسی می باشد که توسط وارد شدن ویروس نقص ایمنی ( اچ آی وی) به بدن به وجود می آید. این ویروس به دستگاه ایمنی انسان حمله می کند و موجب تضعیف شدن سیستم ایمنی فرد می گردد. بیماری اچ آی وی آخرین و اصلی ترین بخش از عفونت اچ آی وی می باشد. بهتر است بدانید کسانی که مبتلا به این بیماری هستند، بسیاری از گلبول های سفید و سیستم ایمنی بدنشان دچار آسیب شده است.
بهتر است بدانید که در بدن همه ی ما یکسری سلول وجود دارد که وظیفه دفاع و مبارزه از بدن را برعهده دارند. این سلول های خونی، سلول هایCD۴ نام دارند که وظیفه آن ها مبازه با ویروس های بدن است. با ورود یروس اچ آی وی به بدن این سلول های خونی به مرور ضعیف خواهند شد و دیگر قادر به مقابله با حملات ویروس ها نیستند.
ویروس اچ آی وی بر اثر داشتن رابطه جنسی محافظت نشده و یا داشتن رابطه جنسی متعدد با افراد مختلف به بدن افراد انتقال خواهد یافت. در برخی از موارد این ویروس می تواند از طریق مادری که دارای بیماری ایدز است، به فرزند در دوران بارداری انتقال یابد. لازم به ذکر است که برای این بیماری واکسنی کشف نشده است.
علایم بیماری ایدز
بعد از پاسخ به سوال ایدز چیست؟ باید بهتر است بدانید که چند هفته بعد از مبتلا شدن به ویروس HIV مرحله حاد نامیده می شود. در طول این چند هفته، ویروس سریعا تکثیر می شود و سیستم ایمنی بدن نیز سعی می کند که با تولید آنتی بادی های ضد HIV با آنان مقابله کند و عفونت را از بین ببرد. اما نکته ای که بسیار حائز اهمیت است این است که علایم HIV از فردی به فرد دیگر متفاوت است و امکان دارد علایم این بیماری در مردان و زنان متفاوت باشد. در ادامه به علایم این بیماری اشاره خواهیم کرد.
علایم ایدز در مردان:
- کاهش میل جنسی
- اختلال نعوظ
- ایجاد زخمهایی بر روی آلت تناسلی
- ابتلای مکرر به عفونتهای مختلف
- افسردگی و گوشهگیری
- کاهش رشد موی صورت و بدن
- افزایش رشد بافت سینهها
- خستگی بیش از حد
- ایجاد زخمهایی در مقعد
- علایم عفونت ادراری شامل سوزش و درد در هنگام دفع ادرار
- متورم شدن پروستات
علایم ایدز در زنان:
- عفونتهای قارچی مکرر واژن
- عفونتهای واژن نظیر واژینوز باکتریایی
- بیماری التهابی لگن (PID)
- اختلال در قادگی زنان
- ویروس آچ پی وی که عامل زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم
علایم بیماری ایدز در فاز نهفته
لازم به ذکر است که پس از انتقال بیماری ایدز، امکان دارد فرد تا چندین هفته دارای هیچ علایمی نباشد و متوجه بیماری خود نشود و بیماری خود را در ماه های اول جدی نگیرد. بسیاری از علایم اولیه بیماری ایدز، شبیه به بیماری آنفولانزا می باشد. از این رو افراد زیادی امکان دارد آنفولانزا را با این بیماری اشتباه بگیرند. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است برای اطلاع دقیق از این بیماری به پزشک مورد نظر مراجعه کنید.
علائم ایدز در روز های اول( فاز نهفته):
- سردرد و دردهای عمومی بدن
- تورم غدد لنفاوی
- تبهای مکرر
- خستگی
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- کاهش وزن
- بثورات پوستی
- تعریق شبانه
انجام تست و راه های تشخیص بیماری ایدز
در برخی از موارد افراد با دیدن برخی از علایم ایدز در بدنشان، دچار استرس و نگرانی می شوند اما نمی دانند که این علایم حتما مربوط به بیماری ایدز و ویروس اچ آی وی می شود و یا خیر. بهتر است برای داشتن اطلاع دقیق از این بیماری، آزمایش های مربوطه را انجام داد. معمولا برای تشخیص ویروس اچ آی وی آزمایش های مختلفی انجام می شود که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
آزمایش اولیه ایدز یا تست رپید:
انجام تست رپید و آزمایش رپید در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود و معمولا هم افراد در خانه می توانند این تست را انجام دهند. این تست در زمانی کوتاه، حدود ۲۰ دقیقه نتیجه بسیار دقیقی به شما خواهد داد. اگر نتیجه تست رپید HIV مثبت باشد، حتما باید به مراکز تخصصی مراجعه کنید. تست رپید به صورت نمونه برداری از خون شما که از رگ یا سرانگشت گرفته می شود انجام می شود و یا به صورت نمونه برداری از مایعات جمع آوری شده بر روی یک پد که بر روی لثه بالایی و پایینی شما مالیده می شود، صورت می گیرد.
آزمایش اسید نوکلئیک (NAT):
آزمایش اسید نوکلئیک، آزمایشی بسیار دقیق است که عموما متخصصان مربوطه در این آزمایش به دنبال پیدا کردن خود ویروس اچ آی وی در خون فرد مبتلا شده هستند. این تست بسیار گران است و به طور معمول برای همه افراد انجام نمی گیرد. آزمایش اسید نوکلئیک می تواند عفونت اچ آی وی را 10 تا 33 روز پس از ورود ویروس به بدن تشخیص دهد.
راه های پیشگیری از انتقال ایدز
امروزه بیماری ایدز و راه های انتقال آن بسیار افزایش یافته است و افرادی که اطلاع از این بیماری ندارند، امکان دارد در اثر عدم آگاهی و عدم پیشگیری، دچار این بیماری شوند. اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که همیشه نگران مبتلا شدن به این بیماری هستید، پیشگیری های لازم را انجام دهید. در ادامه به راه های پیشگیری از انتقال ایدز اشاره خواهیم کرد تا موارد ذکر شده را جدی بگیرید.
- داشتن رابطه جنسی ایمن و کنترل شده و حذف شریک جنسی متعدد
- داشتن رابطه جنسی محافظت شده
- استفاده از کاندوم و رعایت سلامت فردی و جنسی در حین نزدیکی
- عدم استفاده از سرنگ آلوده
- رعایت سلامت بارداری قبل از اقدام به بارداری
- عدم استفاده از تیغ شیو آلوده
بهتر است بدانید که رعایت موارد نام برده شده، می تواند شما را از خطر ابتلا به این بیماری نجات دهد. پس بهتر است موارد نام برده شده را جدی بگیرید تا خطر انتقال این بیماری، هم برای شما و هم برای نزدیکانتان به حداقل برسد.
درمان بیماری ایدز چیست؟
لازم به ذکر است که تاکنون درمان قطعی برای این بیماری کشف نشده است. اما درمان های ضد ویروسی می توانند این ویروس را کنترل کنند. افرادی که مبتلا به ویروس اچ آی وی شدند می توانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند البته باید نکات و توصیه های پزشکی را جدی بگیرند. همواره محققان به دنبال راه حلی هستند که ویروس اچ آی وی را به طور کلی از بدن ریشه کن کنند اما این بیماری بسیار پیچیده است و با گذشت زمان در معرض ریسک بیشتری قرار می گیرد.
تنها راه، کنترل این بیماری است که شما باید بعد از مراجعه به پزشک و مشاهده نتیجه مثبت آزمایش، درمان خود را آغاز کنید و داروهای تجویز شده را حتما استفاده نمایید تا بیماری از حد کنترل خارج نشود. حتما توصیه و نکات پزشکی رعایت شود تا اطرافیانتان مبتلا به این بیماری نشوند.
زمان مناسب برای درمان HIV
بهتر است که بلافاصله پس از گرفتن پاسخ سوال ایدز چیست؟ و درک مبتلا شدن به ویروسHIV باید درمان خود را آغاز کنید. چرا که شاید شما ماه های قبل دچار این بیماری شده اید و متوجه این بیماری نشدید. بیماری ایدز در روز ها و ماه های اول هیچ علایمی ندارد. اگر جواب تست شما مثبت شد بهتر است در همان ویزیت اول هرگونه مشکل جسمانی و یا بیماری زمینهای را به پزشک متخصص خود اطلاع دهید تا درمان موثرتری متناسب با شرایط جسمانی شما تجویز کند. لازم به ذکر است که مصرف داروهای HIV برای همه افراد مبتلا شده به این ویروس ضروری است.
فواید مصرف داروی ایدز چیست؟
پس از آن که جواب آزمایش اچ آی وی شما مثبت شد، شما باید بلافاصله به پزشک مورد نظر مراجعه کنید تا درمان و داروهای متناسب شما تجویز گردد. اگر شما به پزشک مراجعه نکنید و داروهای اچ آی وی را مصرف نکنید، هم زندگی خود را به خطر انداخته اید و هم زندگی دیگران را. مصرف داروهای اچ آی وی دارای فواید های مختلفی است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
- کاهش میزان ویروس HIV در خون (کاهش بار ویروس)
- بالا نگهداشتن تعداد سلول های CD۴ (حفظ قدرت سیستم ایمنی)
- سرکوب ویروس به کمتر از 200 ذره HIV در هر میلیلیتر خون
- کم شدن تعداد ویروس در خون به حدی که آزمایش خون قادر به تشخیص HIV نباشد.
لازم به ذکر است که اگر تعداد ویروس ها پس از شروع درمان و مصرف داروها کاهش یابد، به این معنی است که درمان مؤثر است. پس لازم است مصرف داروی خود را طبق تجویز پزشک ادامه دهید. سهل انگاری و فراموش کردن در مصرف داروها سیستم ایمنی بدن شما را به خطر می اندازد و دیگر سلولهای CD۴ قادر به مقابله با ویروس های اچ آی وی نخواهند بود.
زنان باردار مبتلا به ایدز
بهتر است بدانید که بارداری در مادران و زنان مبتلا به ایدز با چالش های زیادی روبه رو خواهد بود. در دوران بارداری، ویروس HIV میتواند از جفت عبور کند و سبب انتقال ایدز به جنین شود و نوزاد را درگیر بیماری ایدز کند. علاوه بر آن در حین زایمان نیز ممکن است نوزاد از طریق تماس با خون و ترشحات دیگر بدن مادر، در معرض مبتلا به ویروس اچ آی وی قرار بگیرد. معمولا اکثر نوزادانی که از طریق مادران خود درگیر این ویروس می شوند، در زمان زایمان به این ویروس آلوده شده اند و احتمال انتقال ایدز به آن ها در حین زایمان نسبت به زمانهای دیگر بارداری خیلی بیشتر است. شیردهی مادر نیز یکی از عوامل انتقال ویروس به نوزاد است.
اما امروزه به لطف پیشرفت های روز افزون علم پزشکی در زمینه درمان ویروس HIV و کشف داروهای جدید و قوی، انجام آزمایش ایدز و غربالگری قبل از بارداری، میتواند از انتقال ایدز به جنین جلوگیری کند. با این وجود تعداد نوزادان آلوده شده به HIV در دوران بارداری و زایمان و شیردهی تا حدود 90% کاهش یافته است. تحقیقات نشان داده است که اگر درمان بیماری ایدز پیش از حامله شدن یا دقیقا بعد از تشخیص بارداری آغاز شود، می توان از منتقل شدن بیماری ایدز به نوزاد جلوگیری کرد و از خطر مبتلا شدن نوزاد را به صفر رساند. زنان باردار مبتلا به ایدز باید برای نجات دادن نوزاد خود، درمان خود را جدی بگیرند.
خانم هایی که به ویروس HIV مبتلا شده اند ضروری است مطابق دستورالعمل و تجویز پزشک متخصص، چند نوع از داروهای ضد اچ آی وی را در دوران بارداری استفاده کنند. معمولا اگر بار ویروسی HIV بالا باشد، بهتر است زایمان خود را به صورت سزارین انجام دهند. لازم به ذکر است که بلافاصله بعد از تولد نوزاد، لازم است داروهای ضد ویروسی برای نوزاد تجویز گردد و بهتر است مادران مبتلا به ایدز شیردهی نداشته باشند و نوزاد از شیر خشک تغذیه کند تا کمتر در معرض خطر قرار گیرد.
مادران بارداری که دارای بیماری ایدز و ویروس اچ آی وی در بدنشان هستند، باید داروهای تجویز شده پزشک را حتما مصرف نمایند تا خطر انتقال این ویروس را به فرزند خود کاهش دهند. اگر زنان باردار به هر دلیلی مصرف داروهای خود را قطع کنند، سلامتی خود و فرزندشان را به خطر خواهند انداخت. پس بهتر است توصیه ها را جدی بگیرند.
کلام آخر
اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که از خطر مبتلا شدن به این ویروس رنج می برید، بهتر است روش های جلوگیری از این بیماری را جدی بگیرید و در معرض افراد آلوده قرار نگیرید. رعایت بهداشت فردی و جسمی و هم چنین داشتن رابطه جنسی ایمن می تواند شما را از مبتلا شدن به این بیماری نجات دهد. ما همواره در این مقاله سعی داشتیم که شما عزیزان را با بیماری ایدز چیست؟ علل و علایم آن آشنا کنیم. چرا که این روزها بیماری ایدز و انتقال ویروس اچ آی وی بسیار افزایش یافته است و در اکثر مواقع افراد به دلیل نا آگاهی و یا سهل انگاری باعث انتقال بیشتر این ویروس شده اند. ممنون از شما همراهان گرامی که ما را همراهی کردید. در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در این باره دارید، از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.