سرماخوردگی یکی از رایجترین و شایع ترین بیماریهای ویروسی در کودکان و بزرگسالان محسوب می شود. با آمدن فصل پاییز و فصل مدارس، شیوع بیماریهایی همچون سرماخوردگی خیلی زیاد می باشد. اما در واقع این بسیار رایج و امری کاملاً طبیعی است که شما چندین بار در طول سال سرما بخورید. بیشتر بزرگسالان امکان دارد دو تا سه بار در سال و نوزادان و کودکان خردسال بطور معمول بیشتر در طول یک سال به این بیماری مبتلا میشوند. در این مقاله ما قصد داریم تا به بررسی کامل ویروس سرماخوردگی بپردازیم و اگر می خواهید در رابطه با ویروس سرماخوردگی تا چند روز قابل انتقال است؟ اطلاعاتی کسب نمایید در ادامه با ما همراه باشید.
ویروس سرماخوردگی چیست؟
سرماخوردگی به نوعی عفونت قابل سرایت دستگاه تنفسی فوقانی اطلاق می شود که نواحی بینی، گلو، سینوسها و نای را تحت تاثیر قرار میدهد. بیش از 200 نوع ویروس مختلف و متعدد وجود دارند که میتوانند موجب بروز این بیماری شوند. اما بیشتر سرماخوردگیها به وسیله ویروسی به اسم راینو بوجود می آیند.
ویروس جدید سرماخوردگی به راحتی از فردی به فرد دیگر یا از سطحی به سطح دیگر انتقال می یابد. اکثر این انواع ویروسها ساعتها و یا حتی روزها روی سطوح می توانند زندگی کنند. هر شخص بزرگسال در حالت کلی در هر سال دو الی سه بار به این ویروس مبتلا میشود. نوزادان و کودکان هم امکان دارد بیشتر در معرض این بیماری قرار داشته باشند. با توجه به این که ویروس سرماخوردگی برای تمامی ما یک ویروس شناخته شده می باشد، اما نکاتی وجود دارند که در بهبود آسان تر و سریعتر این بیماری می توانند به شما کمک بسزایی کنند.
علائم سرماخوردگی
در عرض یک تا سه روز بعد از ابتلا به ویروس سرما خوردگی، امکان دارد متوجه احساسی شبیه قلقلک در گلوی خود شوید. چیزی حدود نیمی از افراد که مبتلا به سرماخوردگی می شوند گزگز یا گلودرد را بهعنوان اولین علامت خود گزارش مینمایند. دیگر علائم سرماخوردگی که امکان دارد در مرحله اولیه آن ها را تجربه کنید عبارتند از:
- آبریزش یا گرفتگی بینی: البته دلیل آبریزش بینی بایستی توسط پزشک مشخص گردد.
- گلودرد یا خراش
- سرفه: علت اصلی سرفه های مکرر و طولانی مدت عفونت دستگاه تنفسی است.
- عطسه کردن
- به صورت کلی احساس ناخوشی میکنید.
- بدندرد خفیف یا سردرد خفیف
- تب با درجه پایین
- ترشحات آبکی از بینی که به صورت غلیظ شده و زرد یا سبز نیز میشود.
- اشک چشم
- دردهای عضلانی و استخوانی
- لرز
سرماخوردگی در حالت کلی 2 تا 3 روز بعد از ورود ویروس به بدن آغاز میشود و علائم از چند روز تا چند هفته به طول می انجامد.
اگر هر یک از علائم سرماخوردگی را داشتید برای درمان و پیشگیری از انتقال ویروس می توانید از بهترین متخصص داخلی در تهران کمک بگیرید.
مراحل سرماخوردگی
طول دوره و همینطور درمان سرماخوردگی با تغییرات بسیار زیادی همراه می باشد و فرد سرماخورده تا هنگامی که به طور کامل درمان شود، چندین مرحله را پشت سر میگذارد که عبارتند از:
دوره کمون یا نهفتگی
این مرحله با اولین برخورد شخص سالم با فرد بیمار و یا حتی از همان اولین زمان تماس فرد سالم با سطوح و حتی وسایل آلوده شده به وسیله فرد بیمار شروع میشود. ورود ویروس به بدن فرد سالم و سپس جای گرفتن آن حدود 2 الی 3 روز به طول می انجامد. در این مدت فرد در ظاهر سالم می باشد و هیچ نوع علائمی را از خود نمایان نمی کند اما در اصل آلوده به ویروس سرماخوردگی شده است.
نشانههای ابتدایی
بعد از گذشت دوره کمون، علائم به تدریج نمایان میشوند. این علائم اولیه با توجه به سن و سال بیمار و همچنین شدت بیماری کاملا متفاوت هستند اما در حالت کلی نشانههای ابتدایی سرماخوردگی شامل مواردی از قبیل گلودرد، آبریزش بینی، عطسه، سردرد، خستگی مزمن و… میباشد.
نشانههای اوج بیماری
این نشانهها بطور معمول در روزهای 3 تا 5 از شروع بیماری، فرد را درگیر خود می کند. آبریزش بینی و عطسه در مراحل اولیه بیماری کمرنگ و محو شده و پس از آن گرفتگی بینی نیز جایگزین آن ها میشوند. همینطور امکان دارد ترشحات چرکی بینی هم مشاهده شود. آغاز سرفههای خشک و تب هم در این روزها امکان پذیر می باشد.
نشانههای پایان بیماری
علائم سرماخوردگی در یک فرد بزرگسال عادی، بطور کلی بعد از گذشت 5 تا 7 روز بهبودی کامل مییابد. البته بعضی افراد هم هستند که به سبب حساسیتهایی که دارند، امکان دارد در اثر یک سرماخوردگی ساده و معمولی عوارضی از جمله عفونت گوش، سینوزیت، برونشیت و یا حتی پنومونی را نیز تجربه نمایند که در این حالت طول درمان سرماخوردگی آنان افزایش خواهد یافت.
علت های ابتلا به سرماخوردگی
گفتیم که شایعترین ویروس بوجود آورنده سرماخوردگی رینوویروس می باشد. ویروس سرماخوردگی از طریق دهان، بینی یا چشم وارد بدن ما میگردد. ویروس از طریق قطرات ریز موجود در هوا هنگامی که فرد بیمار سرفه یا عطسه میکند و یا صحبت میزند می تواند انتقال یابد.
همینطور ویروس از طریق تماس دستها با شخص بیمار، یا این که استفاده مشترک از وسایل آلوده همچون حوله، تلفن و اسباببازی می تواند پخش شود. اگر پس از این تماسها دست خود را به نواحی صورت، بینی و چشمها بزنیم به احتمال بسیار زیاد دچار سرماخوردگی میشویم.
برخلاف تصور اکثر مردم، قرار گرفتن در معرض هوای سرد موجب سرماخوردگی نمیشود. البته با توجه به این که سرماخوردگی در فصلهای سرد سال بیشتر مشاهده میشود؛ که میتواند به سبب دلایل زیر نیز باشد:
- مدرسه در این فصول برقرار بوده و احتمال منتقل شدن ویروس بین دانشآموزان بیشتر می باشد.
- افراد بیشتر در منزل و محیطهای سربسته میمانند و همین علتی محسوب می شود که موجب میشود بیشتر در ارتباط با یکدیگر قرار گیرند.
- رطوبت کم هوا موجب خشکی مجرای بینی شده و فرد را بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی میکند.
راههای پیشگیری از سرماخوردگی
برای ویروس سرماخوردگی هیچ واکسنی وجود ندارد، اما اقداماتی را به منظور کاهش سرعت انتقال ویروسهای سرماخوردگی می توان انجام داد که شامل موارد زیر می شود:
شستن دستها
دستهایتان را با آب و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه شست و شو دهید. همچنین از یک ضدعفونی کننده دست که 60 درصد الکل دارد، می توانید استفاده نمایید. از تماس چشم ها، بینی یا دهان خود با دستهای آلوده اکیدا اجتناب کنید.
هنگام عطسه و سرفه دهان و بینی خود را بپوشانید
در هنگام عطسه و سرفه کردن دهان و بینی خود با دستمال کاغذی بطور کامل بپوشانید و دستمال های استفاده شده را دور بیندازید، پس از آن دستهایتان را بشویید.
وسایل خود را با دیگران به اشتراک نگذارید
لیوان های نوشیدنی یا ظروف غذا خود را با سایر اعضای خانواده به هیچ وجه به اشتراک نگذارید. هنگامی که شما یا شخص دیگری مریض می باشید از لیوان یا لیوان یکبار مصرف استفاده نمایید.
از افراد مبتلا به سرماخوردگی دوری کنید
از تماس نزدیک با افرادی که سرماخورده می باشد پرهیز کنید و از دست زدن به چشم، بینی و دهان اجتناب نمایید.
از خودتان مراقبت کنید
خوب غذا خوردن و ورزش کردن و همینطور داشتن خواب کافی برای سلامت شما خیلی مفید می باشد.
سرماخوردگی تا چه مدت واگیردار است؟
سرماخوردگی معمولی از مدت یکی دو روز قبل از نمایان شدن علائم تا زمانی که تمام این علائم بطور کامل برطرف شوند واگیردار می باشد. اکثر افراد تا حدود دو هفته ویروس سرماخوردگی را می توانند انتقال دهند. علائم سرماخوردگی در حالت کلی طی دو سه روز اول شدت میگیرند و این هنگامی است که بیشترین احتمال انتقال ویروس وجود دارد.
دوره نهفتگی ویروس سرماخوردگی 24 تا 72 ساعت می باشد و این مدت زمانی است که به طول می انجامد تا علائم پس از ابتلا نمایان شوند. در رابطه با سرماخوردگی معمولی علائم یک تا سه روز پس از مدت زمان قرارگرفتن در معرض ویروس ظاهر میشوند. سرماخوردگی یک تا چهار روز بعد از بروز علائم از بیشترین احتمال سرایت برخوردار می باشد.
علائم سرماخوردگی معمولی شامل مواردی از جمله گرفتگی بینی، سرفه، سردرد، گلودرد و آبریزش بینی میشود؛ اما همه افراد همه این علائم را با هم ندارند و شدت آن ها هم کاملا متفاوت می باشد. بیشتر سرماخوردگیها حدود یک هفته طول میکشند؛ اما ویروس آن امکان دارد پس از گذشت این مدت هم منتقل شود. ویروسهای سرماخوردگی تا 4 هفته می توانند در بدن باقی بمانند.
هرچند ریسک انتقال سرماخوردگی با گذشت زمان به سرعت کاهش مییابد؛ اما حتی اگر هیچ علائمی نداشته باشید باز هم احتمال آلودهکردن دیگران نیز وجود دارد.
یکی از دلایل اصلی این که سرماخوردگیها سریعا منتقل میشوند این می باشد که شما قبل از این که بدانید میتوانید ویروس را منتقل کنید. در واقع می توان گفت بیشتر افراد از یکی دو روز قبل از شروع علائم قادر به انتقال ویروس سرماخوردگی به دیگران هستند.
وقتی علائم آغاز شدند، شما تا زمانی که این علائم را دارید ناقل به شمار می روید و این مدتزمان از پنجروز تا دو هفته پس از شروع علائم می تواند باشد. با خواندن این مطالب متوجه شدید که ویروس سرماخوردگی تا چند روز قابل انتقال است؟
تفاوت آنفلوآنزا و سرماخوردگی
سرماخوردگی و آنفلوآنزا علایم شبیه به دارند، با این تفاوت که سرماخوردگی در حالت کلی خفیفتر می باشد و امکان دارد بدون تب و یا با تب پایین همراه باشد اما آنفلوآنزا به صورت کاملا ناگهانی شروع میشود و با تب بالا همراه می باشد.
همچنین مدت زمان بهبود آنفلوآنزا بیشتر طول میکشد، اما این مدت در سرماخوردگی خیلی کوتاه تر است. آنفلوآنزا در همه سنین به غیر از دوران شیرخوارگی مشاهده میشود.
همینطور کودکان به سبب دارا بودن سیستم دفاعی ضعیف بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند؛ به این خاطر که این بیماری واگیر دار بوده و در مکانهای عمومی امکان انتقال بیماری آنفلوآنزا بسیار زیاد می باشد.
بیماریهایی از جمله قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت، آسم، بارداری و کهنسالی امکان ایتلای افراد به آنفلوآنزا را بسیار افزایش میدهند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افراد بطور معمول در صورت ابتلا به سرماخوردگی هیچ گونه نیازی به مراجعه به پزشک ندارند. بیشتر افراد با استفاده از درمان های خانگی می توانند علائم را تسکین دهند. بدن اغلب اوقات می تواند در طول مدت 7 تا 10 روز به تنهایی با سرماخوردگی مقابله نماید. با این حال، در صورت مبتلا شدن به سرماخوردگی و همینطور تجربه هر یک از موارد زیر بایستی به پزشک خود مراجعه نماید:
- کم آبی بدن
- تنفس سریع یا ایجاد مشکل در تنفس
- تب برای مدت طولانی تر از 4 روز
- تجربه هر گونه علائم شدید یا غیر معمول
- علائمی که با گذشت زمان بدتر می شوند.
- علائمی که بیش از مدت 10 روز بدون بهبودی ادامه داشته باشند.
کودک در صورت تجربه و مشاهده هر یک از موارد زیر بایستی به پزشک مراجعه نماید:
- علائم آنفولانزا (در کودکان زیر5 سال)
- بی حالی یا تب (در کودکان زیر 3 ماه)
- علائمی که بیش از 10 روز به طول انجامد.
- مصرف داروهای OTC علائم را بهبود نمی بخشند.
- تب 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
اگر شخصی هر یک از علائم زیر را تجربه نماید، امکان دارد نشانه ابتلا به آنفولانزا باشد تا سرماخوردگی:
- تب ، لرز
- سردرد، خستگی
- ناراحتی قفسه سینه و سرفه
علائم آنفولانزا خیلی به صورت ناگهانی تر از علائم سرماخوردگی بوجود می آید. اگر افراد در معرض خطر عوارض آنفولانزا متوجه علائم آن شدند، می بایست در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه نمایند. طبق CDC، گروه های در معرض خطر به شرح زیز می باشند:
- زنان حامله
- کودکان زیر 5 سال
- بزرگسالان 65 سال و بالاتر
- افراد مبتلا به بیماری های مزمن از قبیل آسم ، دیابت و بیماری قلبی
چگونه سرماخوردگی را با مراقبت از خود درمان کنیم؟
هیچ گونه درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد، اما اقدامات خودمراقبتی وجود دارد که با انجام آن ها می توانید به تسکین علائم کمک کنید و امکان دارد به شما کمک کند اندکی سریعتر به سرماخوردگی خود غلبه کنید.
در ادامه نگاهی داریم به کارهایی که می توانید انجام دهید، از قبیل داروهای طبیعی و داروهای بدون نسخه، که امکان دارد موجب شود زودتر احساس بهتری داشته باشید.
1. استراحت کنید و بخوابید
استراحت کافی در زمان مبارزه با سرماخوردگی خیلی مهم است. سیستم ایمنی این پتانسیل را دارد که به طور تاثیرگذار با ویروس هایی که سبب سرماخوردگی می شوند می تواند مبارزه کند. با این وجود، هنگامی که فرد خسته شده یا استرس دارد، هورمون هایی ترشح می شود که میزان اثربخشی آن را می تواند کاهش دهد. با اطمینان از آرامش کافی و پرهیز از انجام فعالیت های بیش از حد معمول، ظرفیت بدن خود را به منظور مقابله موثرتر با ویروس سرماخوردگی می توانید افزایش دهید.
2. به نوشیدن مایعات ادامه دهید
هنگام سرماخوردگی، نوشیدن مقدار فراوانی مایعات شفاف همچون آب، چای و آبمیوه جهت کمک به هیدراته نگه داشتن بدن بسیار حائز اهمیت است. با بررسی رنگ ادرار خود می توانید کاملا متوجه شوید که به درستی هیدراته شده اید یا خیر. ادرار باید زرد کم رنگ باشد. اگر هوا تاریک است، امکان دارد نیاز به نوشیدن مایعات فراوانی داشته باشید.
اگر فشار خون بالا دارید، مهم است که از افزودن نمک بسیار به غذا اجتناب کنید، اما اگر فشار خون بالا ندارید، افزودن مقدار کمی نمک به غذا یا خوردن تنقلات نمکی به کاهش علائم سرماخوردگی می تواند کمک کند. علاوه بر این، خوردن غذاهای غنی از پتاسیم مثل موز، آووکادو و سیب زمینی شیرین هم به حفظ تعادل الکترولیت ها و حمایت از سیستم ایمنی می تواند کمک کننده باشد.
هیدراته ماندن امکان دارد با انجام کارهای زیر به شما کمک بسزایی کند تا هر چه سریعتر به سرماخوردگی غلبه نمایید:
- دمای بدن را تنظیم می کند که به کاهش تب می تواند کمک کند.
- با رقیق شدن مخاط، موجب کاهش احتقان شما می شود.
- به دفع عفونت های باکتریایی کمک می کند، که در زمان ابتلا به ویروس سرماخوردگی بیشتر مستعد ابتلا به آن می باشید.
- تعادل الکترولیت شما را حفظ می نماید، که توسط یک ویروس می تواند تحت تاثیر قرار گیرد و شامل سدیم و پتاسیم می باشد که جهت عملکرد بدن شما ضروری می باشد.
3. مکمل روی (زینک) را امتحان کنید
نتایج کارآزماییهای بالینی که تأثیر مکملهای روی را روی علائم سرماخوردگی بررسی مینمایند، نتایج کاملا متناقضی را نشان دادهاند. این احتمال وجود دارد که مصرف روی به شکل قرص یا شربت امکان دارد مدت زمان سرماخوردگی را به میزان کمی کاهش دهد، اما شدت آن را کاهش نمی دهد و علائم مربوط به آن را از بین نمی برد. برای تجربه این مزایا، بایستی مصرف روی را ظرف یک روز بعد از تجربه علائم سرماخوردگی آغاز کرد و به برنامه دوز توصیه شده کاملا پایبند بود.
4. غرغره با آب نمک گرم
اگر به علت سرماخوردگی دچار گلودرد می شوید، استفاده از محلول آب شور برای غرغره امکان دارد شدت ناراحتی را کاهش دهد. این دارو به کاهش میزان التهاب و از بین بردن مخاط می تواند کمک کننده باشد. برای تهیه محلول، نصف تا یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب گرم مخلوط نمایید و اجازه دهید نمک بطور کامل حل شود.
5. گلوی خود را صاف و آرام کنید
آب نبات سفت یک داروی مفید و موثر برای روان کردن گلو و تسکین درد محسوب می شود، اما به علت خفگی برای کودکان مناسب نمی باشد. اسپریها و قرصهای گلو بدون نسخه را برای تسکین گلودرد، با ترکیبات فعال از جمله مسکنها، منتول یا روغن اکالیپتوس و خواص ضدعفونیکننده می توان استفاده نمود. بعضی از این محصولات همینطور حاوی داروهای سرکوب کننده سرفه مثل دکسترومتورفان می باشند.
6. در بخار نفس بکشید
استفاده از بخار روشی بسیار موثر جهت رفع گرفتگی ناشی از سرماخوردگی و فشار سینوسی می تواند باشد. با استفاده از یک دستگاه بخور گرم یا دستگاه بخور سرد، مشکلات احتقان را بیشتر می توانید کاهش دهید.
روش های مختلفی به منظور بهره مندی از مزایای بخار در دسترس می باشد، مثل استفاده از بخارساز، استنشاق، یا گرفتن بخار ناشی از حمام.
با این حال، اطمینان از رعایت تدابیر ایمنی در زمان استفاده از بخار جهت بهبود علائم، به خصوص زمانی که کودکان درگیر هستند، خیلی مهم است. بعضی از متخصصان امکان دارد توصیه نمایند به سبب خطرات احتمالی سوختگی از بخار استفاده نکنید.
7. بینی خود را با اسپری بینی یا قطره نمکی پاک کنید
اسپری یا قطره های نمکی بینی امکان دارد با شل شدن و پاکسازی مخاط به برطرف کردن گرفتگی بینی کمک کند. آن ها حاوی هیچ گونه دارو نیستند، بنابراین یک راه حل کاملا طبیعی می باشند.
8. از داروهای کاهش دهنده درد و تب بدون نیاز به نسخه استفاده کنید
اگر تب دارید، استامینوفن یا (ایبوپروفن) بیشتر اوقات در کاهش آن و همینطور کاهش دردهای بدن موثر می باشند. ایبوپروفن همینطور می تواند میزان التهاب را کاهش دهد.
رعایت دستورالعمل ها در زمان استفاده از این داروها جهت جلوگیری از آسیب احتمالی به اندام هایی از جمله کبد یا کلیه ها در طول زمان خیلی حائز اهمیت است،اگرچه در کوتاه مدت، آن ها به طور موثر به تسکین علائم می توانند کمک کنند.
9. آنتی هیستامین ها ممکن است کمک کنند
آنتی هیستامین ها با سرکوب تولید مواد شیمیایی که به وسیله سیستم ایمنی در پاسخ به آلرژن ها تولید می گردند، کار می کنند. آن ها در کاهش میزان علائم سرماخوردگی می توانند بسیار مفید باشند، حتی اگر ناشی از آلرژی نیز نباشند. آنتی هیستامین ها به کوچک کردن رگ های خونی متورم در مجاری بینی می توانند کمک کننده باشند، که به کاهش احساس احتقان و گرفتگی می تواند کمک شایانی کند.
10. رفع سرفه
عسل یک درمان کاملا طبیعی برای سرفه بزرگسالان و کودکان بالای 12 ماه محسوب می شود. 1 تا 2 قاشق چایخوری عسل را از طریق دهان می توانید بخورید یا آن را با آب گرم یا چای مخلوط نمایید. عسل نبایستی برای نوزادان زیر 1 سال استفاده گردد به این خاطر که خطر ابتلا به بوتولیسم در نوزادان وجود دارد.
اگر داروهای طبیعی همانند عسل یا قطرههای گیاهی سرفه تاثیرگذار نبودند، داروهای سرفه بدون نیاز به نسخه را می توانید بخرید که انواع مختلف سرفهها را برطرف مینمایند، مثل:
- سرفه خشک و شدید : از یک سرکوب کننده سرفه حاوی دکسترومتورفان یا دیفن هیدرامین استفاده نمایید که در مغز برای کنترلرفلکسی که موجب ایجاد سرفه می شود عمل می کند.
- سرفه مرطوب یا مولد : اگر مخاط سرفه می کنید، از یک خلط آور حاوی گایفنزین مصرف نمایید و مایعات فراوانی بنوشید تا مخاط رقیق شده تا خیلی آسان تر بیرون بیاید.
شما همینطور داروهای سرفه بدون نسخه را می توانید خریداری کنید که حاوی مواد سرکوب کننده و خلط آور نیز هستند. با احتیاط بسیار از داروهای سرفه استفاده نمایید، به این خاطر که با داروهایی مثل داروهای ضد افسردگی و آرام بخش می تواند تداخل داشته باشند.
اگر بیماری هایی همچون آسم، نارسایی قلبی، فشار خون بالا، گلوکوم یا بزرگی پروستات دارید، قبل از استفاده از داروی سرفه با پزشک خود صحبت و مشورت نمایید.
کلام آخر
سرماخوردگی یک بیماری ویروسی محسوب می شود که دارای بیش از 200 نوع ویروس مختلف است که میتوانند عامل ابتلا به آن باشد. این بیماری علائمی از قبیل سردرد، آبریزش بینی و سرفه را بوجود می آورد و معمولاً بین ۷ تا ده روز طول میکشد. در حالت کلی بیماری سرما خوردگی هیچ گونه درمان خاصی ندارد و فقط بعضی گزینههای درمانی علائم را می توانند تسکین دهند.
امیدواریم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد از این که تا پایان مقاله ما را همراهی کردید از شما سپاسگزاریم؛ حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در رابطه با این که ویروس سرماخوردگی تا چند روز قابل انتقال است؟ دارید می توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.