سلامتیعمومی

درمان گرفتگی گوش⭐【آپدیت سال1403】❤️

نحوه درمان گرفتگی گوش از دید سایت جراحا:

  • بخور آب گرم نیز گرفتگی گوش را برطرف می‌کند.
  • جرم گوش سبب گرفتگی آن می‌شود که باید توسط پزشک جرم‌گیری شود.
  • قرار دادن کمپرس گرم روی گوش به نرم شدن جرم گوش و رفع گرفتگی آن کمک می‌کند.
  • روغن زیتون و اکالیپتوس موجب پاکسازی مجرای گوش و رفع گرفتگی آن می‌شود.
  • خمیازه کشیدن، جویدن آدامس و قطره گوش در رفع گرفتگی گوش موثر است.

گرفتگی گوش مشکلی رایج است که به دلایل مختلفی مانند تجمع موم، تغییرات فشار، یا عفونت رخ می دهد. این حالت اغلب با احساس پری، کاهش شنوایی و گاهی درد همراه است. اگرچه معمولاً خطرناک نیست، اما می‌تواند ناراحت‌کننده باشد و بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. در ادامه این مقاله از جراحا به بررسی موضوعاتی مثل علل و روش‌های مؤثر برای درمان گرفتگی گوش می‌پردازیم. تا انتها با ما همراه باشید تا اطلاعات مفید و ارزشمندی در این زمینه به دست آورید.

علائم گرفتگی گوش

بسیاری از افراد که گرفتگی گوش را تجربه می‌کنند، این عارضه برای آن‌ها آزار دهنده است. گرفتگی گوش زمانی ایجاد می‌شود که مجرای گوش مسدود شده و یا این که اختلالی در گوش میانی یا داخلی بروز می‌کند؛ در این حالت علاوه بر گرفتگی گوش، شنوایی نیز دچار اشکال می‌شود. در بیشتر موارد این مشکل بعد از چند روز برطرف خواهد شد و معمولاً با علائم زیر همراه است:

  • افراد وجود توده را در گوش خود احساس می‌کنند.
  • معمولاً قدرت شنوایی کاهش می‌یابد و صداها با شدت کمتری یا به طور مبهم شنیده می‌شود.
  • گاهی اوقات گرفتگی گوش همراه با درد گوش است که علت این درد، تورم و التهاب در گوش می‌باشد.
  • بعضی از افراد همراه با گرفتگی گوش دچار سرگیجه و عدم تعادل می‌شوند.
  • در صورتی که گرفتگی گوش همراه با عفونت گوش باشد علائمی مانند: تورم، درد، قرمزی، ترشحات یا تب دارد.

اگر با علائم گرفتگی گوش مواجه شده‌اید حتماً به بهترین جراح گوش در تهران مراجعه کنید تا مؤثر‌ترین راه برای درمان شما را بیابد.

علائم گرفتگی گوش

تشخیص گرفتگی گوش

تشخیص گرفتگی گوش معمولاً شامل ارزیابی‌های مختلفی است که توسط پزشک یا متخصص گوش و حلق و بینی انجام می‌شود. این فرآیند با توجه به علائم بیمار و بررسی‌های تخصصی، به شرح زیر است:

  • بررسی تاریخچه پزشکی بیمار: پزشک سوالاتی درباره علائم، مدت زمان گرفتگی گوش و سوابق بیماری‌های گوش و حلق و بینی از بیمار می‌پرسد.
  • معاینه فیزیکی گوش: پزشک با استفاده از اتوسکوپ (ابزار بررسی گوش)، داخل مجرای گوش را بررسی می‌کند تا وجود انسداد، موم گوش، عفونت گوش یا هرگونه مشکل دیگر را تشخیص دهد.
  • آزمون شنوایی: برای بررسی کاهش شنوایی احتمالی، پزشک ممکن است آزمون شنوایی انجام دهد.
  • تست تمپانومتری: این تست برای بررسی عملکرد پرده گوش و تشخیص مشکلاتی مانند تجمع مایع پشت پرده گوش استفاده می‌شود.
  • آزمون رینه: در این آزمون، پزشک از یک دیاپازون برای بررسی اختلاف شنوایی در هر گوش استفاده می‌کند.
  • آزمایش خون یا تصویربرداری: در برخی موارد، پزشک ممکن است برای تشخیص عفونت یا سایر مشکلات، آزمایش خون یا تصویربرداری مانند سی‌تی اسکن یا ام‌آر‌آی را توصیه کند.

روش‌های رفع گرفتگی گوش در خانه

روش درمان گرفتگی گوش در خانه با انجام کارهایی مثل کمپرس گرم، استفاده از بخار آب، استفاده از روغن‌های درمانی، قرقره آب نمک، سرکه سیب و استفاده از اسانس درخت چای انجام می‌شود؛ در ادامه به در مورد نحوه استفاده از هر کدام از این موارد توضیحاتی به شما ارائه می‌دهیم:

کمپرس گرم: سعی کنید کمپرس گرم را روی گوش خود قرار دهید یا دوش آب گرم بگیرید. این کار را حداقل 5 تا 10 دقیقه انجام دهید. دوش آب گرم می‌تواند به ورود بخار به کانال گوش شما کمک کند و موجب نرم کردن جرم گوش یا تسکین تورم شود. هرگز گوش پاک کن را داخل گوش خود فرو نبرید زیرا موجب ورود باکتری‌ها به گوش شده و جرم گوش را به داخل گوش هدایت می‌کند که موجب بروز عفونت بیشتر می‌شود.

بخار آب: آب را در ظرفی گرم کنید تا بجوشد سپس ظرف را از روی حرارت بردارید و به کمک یک حوله بخور آب گرم بگیرید و چند نفس عمیق بکشید تا بتوانید بخار را کاملاً تنفس کنید، این کار موجب رفع گرفتگی گوش می‌شود.

روغن: روغن‌هایی مانند: روغن‌های زیتون، اکالیپتوس و نعنا همگی خواص آنتی‌بیوتیکی و ضدعفونی‌کننده یا ضد التهابی دارند و موجب پاک‌سازی مخاط، کاهش التهاب و درمان عفونت می‌شود و به این ترتیب موجب رفع گرفتگی گوش خواهند شد.

قرقره آب نمک: آب نمک را غرغره کنید، غرغره آب نمک می‌تواند به کاهش مخاط در بینی و گوش کمک کند. همچنین یک درمان آسان است برای استفاده از غرغره آب نمک، فرد باید کمی نمک به مقداری آب اضافه کند و آن‌ها را با هم مخلوط کرده و سپس آب نمک را برای چند ثانیه غرغره کند به این ترتیب به آسانی گرفتگی گوش برطرف می‌شود.

سرکه سیب: 3 قاشق غذاخوری سرکه سیب و 1 قاشق غذاخوری آب مقطر را با هم مخلوط کنید و با استفاده از قطره چکان، سه تا چهار قطره از محلول را در گوش بریزید. گوش را با استفاده از پنبه بپوشانید و سر خود را به طرف مقابل خم کنید. حدود 5 دقیقه در این موقعیت بمانید و سپس پنبه را بردارید.

اسانس درخت چای: روغن درخت چای دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است که به کاهش التهاب داخل گوش و مبارزه با میکروب‌های عفونی که ممکن است گوش شما را مسدود کند، کمک می‌کند. چهار تا پنج قطره روغن درخت چای را به یک کاسه آب داغ اضافه کنید و سپس از این بخور استشمام کنید و این کار را به مدت 10 دقیقه انجام دهید.

جدول زیر شامل چند روش متداول برای درمان گرفتگی گوش به همراه توضیحات مختصر است:

⭐قطره‌های نرم‌کننده موم گوشکمک به حل شدن و دفع موم اضافی گوش
❤️جویدن آدامستعادل فشار هوا در گوش به ویژه در حین پرواز یا تغییر ارتفاع
✅شستشوی گوش توسط پزشکحذف موم و آلودگی‌ها به‌صورت ایمن تحت نظر پزشک
⭐بخور گرمکاهش تورم و باز کردن مجرای گوش

بیماری‌هایی که باعث گرفتگی گوش می‌شوند!

در ادامه مقاله درمان گرفتگی گوش، خوب است بدانید که بیماری‌هایی مثل کلستئاتوم، سینوزیت، لابیرنتیت، منییر گوش وجود دارند که باعث ایجاد گرفتگی گوش می‌شوند. در ذیل این مطلب توضیحاتی درباره هر بیماری به شما ارائه داده ایم:

کلستئاتوم: این بیماری یک نوع توده غیرسرطانی است که در گوش داخلی یا میانی تشکیل می‌شود و دلیل آن تراکم مواد مخاطی و سلول‌های پوستی در گوش داخلی است. به دلیل انسداد مجاری گوش داخلی در این بیماری، ترشحات گوش در آن انباشته می‌شود و با علائمی چون درد گوش، کاهش شنوایی، گرفتگی و احساس فشار در گوش همراه است.

سینوزیت: این بیماری در واقع التهاب دیواره‌های مخاطی سینوس‌ها است و از آن‌جایی که سینوس‌ها به بینی متصل هستند التهاب سینوس‌ها موجب نفوذ مخاط به داخل مجرای گوش شده و موجب گرفتگی گوش، احساس سنگینی گوش و حتی ناشنوایی گوش می‌شود.

لابیرنتیت: این بیماری مربوط به التهاب و عفونت در گوش داخلی است که منجر به گرفتگی گوش شده و همراه با سرگیجه شدید است که به طور ناگهانی شروع می‌شود و با حرکات سر و گردن تشدید خواهد شد و بیمار دچار عدم تعادل همچنین گرفتگی گوش، تورم و درد گوش می‌شود. گاهی اوقات در این عفونت، تب و علائم تنفسی نیز ظاهر می‌شود.

منییر گوش: یک بیماری مزمن گوش می‌باشد که با سرگیجه شدید و ناگهانی، گرفتگی گوش و کاهش تدریجی شنوایی همراه است. معمولا سرگیجه با تغییر وضعیت سر ایجاد می‌شود و گرفتگی گوش همراه با احساس تورم در گوش است. همچنین فرد صداهای ناخواسته مانند صدای زنگ را در گوش خود احساس می‌کند.

مطالعه مقاله بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در ایران می‌تواند برای شما مفید باشد.

بیماری هایی که باعث گرفتگی گوش می‌شوند!

درمان گرفتگی گوش

معمولا درمان گرفتگی گوش با خمیازه کشیدن، جویدن آدامس، استفاده از قطره‌های گوش و داروهای خانگی انجام می‌شود؛ در صورت عدم درمان از قطره پراکسید هیدروژن در گوش استفاده کنید و دو قطره از آن را به کمک قطره چکان، داخل گوش کرده و به مدت 10 تا 15 ثانیه گوشتان را کج نگه دارید تا انسداد برطرف شود؛ این کار را دو بار در روز تکرار کنید. می‌توانید از داروخانه قطره ضد احتقان گوش را تهیه کنید و طبق دستورالعمل روی بسته‌بندی آن را مصرف کنید.

کاهش شنوایی حسی و عصبی: گرفتگی گوش در اثر کاهش شنوایی حسی و عصبی نیازمند مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی است تا با انجام سنجش شنوایی این بیماری را تشخیص دهد او با تزریق دگزامتازون و داروهای استروئیدی این بیماری را درمان می‌کند.

بیماری مننیر: این بیماری با کنترل حملات سرگیجه به کمک داروها، تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی درمان می‌شود. در صورت عدم درمان با روش‌های جراحی قابل درمان است.

درمان سینوزیت: سینوزیت با علائمی مانند درد و فشار در ناحیه صورت و گوش، تورم یا ترشحات مخاطی مداوم همراه است. درمان سینوزیت با مصرف داروهای تجویزی توسط پزشک، استفاده از محلول آب نمک برای شستشوی بینی و در موارد شدید‌تر با عمل جراحی انجام می‌شود.

بیماری کلستئاتوم: پس از تشخیص بیماری توسط متخصص گوش، حلق و بینی به کمک جراحی این بیماری درمان می‌شود. پزشک با تخلیه توده و از بین بردن ترشحات داخل گوش به درمان بیماری کمک می‌کند. در صورت عدم درمان، بیمار دچار عفونت‌های مکرر گوش خواهد شد.

لابیرنتیت: معمولاً به علت عفونت‌های ویروسی یا عفونت باکتریایی ایجاد می‌شود. درمان لابیرنتیت شامل داروهای ضد التهاب، ضد حساسیت، ضد ویروسی یا ضد باکتریایی است. در برخی موارد، درمان‌های فیزیوتراپی نیز ممکن است به رفع علائم بیماری کمک می‌کند.

“گرفتگی گوش‌ها می‌تواند روی شنوایی و تعادل تأثیر بگذارد و باعث درد و ناراحتی شود. برخی راهکارها برای باز کردن گوش‌های گرفته شامل خمیازه کشیدن، استفاده از قطره گوش و بهره‌گیری از درمان‌های خانگی و پزشکی برای درمان علت زمینه‌ای هستند.”

Clogged ears can affect hearing and” balance and cause pain and discomfort. Tips for unblocking them include yawning, applying ear drops, and using home and medical remedies to treat an underlying condition.”

Medical News Today 2023)

چه چیزی گرفتگی گوش را تشدید می‌کند؟

برای درمان گرفتگی گوش می‌توان از روش‌های خانگی و پزشکی استفاده کرد. اما خوب است بدانید که مواردی مثل جرم گوش، فشار خون بالا، سیگار، مصرف بعضی از داروها، تنش‌های عصبی نیز باعث افزایش و تشدید گرفتگی گوش می‌شوند. در ادامه به تفصیل راجع به هر یک از این موارد توضیح داده‌ایم.

جرم گوش: جرم گوش از یک سوم کانال خارجی گوش ترشح می‌شود و یک فرآیند طبیعی برای هر شخص است. جرم گوش، بوی نافذی دارد و PH آن اسیدی است که مانع ورود حشرات و گرد و خاک به داخل گوش می‌شود.

فشار خون: در صورتی که فشار خون شما بالا است، آن را مرتب چک کنید. زیرا فشارخون بالا موجب گرفتگی گوش می‌شود. پزشک می‌تواند به شما در کنترل فشارخون کمک کند. گاهی اوقات فشار خون پایین نیز موجب این مشکل می‌شود پس حتما کنترل فشار خون را فراموش نکنید.

سیگار: نیکوتین موجود در سیگار و سایر محصولات می‌تواند صدای گوش شما را بدتر کند. سیگار می‌تواند رگ‌های خونی را که اکسیژن را به گوش شما می‌رساند، تنگ کند. همچنین می‌تواند باعث افزایش فشار خون شما شود.

داروها: برخی از داروها می توانند گرفتگی گوش را تشدید کنند اما هرگز بدون تایید پزشک مصرف داروهای تجویزی را قطع نکنید. اگر در مورد مصرف بعضی از داروهای خود نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.

تنش عصبی: فشار روحی و روانی می‌تواند علائم گرفتگی گوش را بدتر کند. اجتناب از استرس و ایجاد عادات کاهش استرس می‌تواند تاثیر استرس را بر این مشکل کاهش دهد.

چه چیزی گرفتگی گوش را تشدید می‌کند؟

زمان مراجعه به دکتر گوش و حلق و بینی

معمولا گرفتگی گوش و خارش گوش باعث نگرانی نیست و با راه‌حل‌های خانگی درمان می‌شود. در صورتی که علائمی مانند: درد، از دست دادن شنوایی، سرگیجه، زنگ زدن گوش، خروج چرک از گوش را مشاهده کردید به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. متخصص، درمان‌هایی مانند شستشوی گوش را برای شما انجام می‌دهد. در صورتی که با هواپیما مسافرت کرده‌اید و گوش‌های شما مسدود شده است دلیل آن اختلال فشار هوا است و معمولا بعد از چند دقیقه این مشکل برطرف خواهد شد.

اگر این مشکل برطرف نشد، شما می‌توانید با خمیازه کشیدن یا جویدن آدامس این مشکل را برطرف کنید. ممکن است گرفتگی گوش، مربوط به تجمع جرم گوش باشد؛ کافی است مقدار کمی روغن زیتون یا روغن بچه را گرم کنید و با قطره چکان داخل گوش خود بچکانید تا جرم گوش نرم و مشکل شما برطرف شود.

به شما پیشنهاد می‌کنیم که مقاله بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران را مطالعه کنید.

کلام آخر

گرفتگی گوش معمولا بعد از چند دقیقه با درمان‌های خانگی به خودی خود برطرف می‌شود اما اگر دچار علائمی مانند: سرگیجه، عدم تعادل و خروج ترشحات از گوش شدید حتما برای درمان گرفتگی گوش هر چه سریع‌تر به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا با انجام درمان موثر از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.

از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید، بسیار سپاسگزاریم. ما در این مقاله تلاش کردیم توضیحاتی در مورد راهکارهای درمان گرفتگی گوش برای شما بیان کنیم. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هرگونه سؤال، می‌توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

برای درمان گرفتگی گوش چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر گرفتگی گوش بیش از چند روز طول بکشد یا با درد شدید، تب یا کاهش شنوایی همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

آیا می‌توان از روش‌های خانگی برای رفع گرفتگی گوش استفاده کرد؟

بله، روش‌هایی مانند بخور گرم یا استفاده از روغن زیتون گرم ممکن است مؤثر باشند، اما باید با احتیاط و تحت نظر پزشک استفاده شوند.

آیا شستشوی گوش برای رفع گرفتگی ایمن است؟

شستشوی گوش می‌تواند مؤثر باشد، اما باید توسط پزشک انجام شود تا از آسیب به پرده گوش جلوگیری شود.

سلام، من حدیثه نایبی هستم. سه سال پیش از دانشگاه آزاد تهران رشته میکروبیولوژی فارغ التحصیل شدم. در حال حاضر به خاطر علاقه ای که به تولید محتوا در حوزه سلامت و پزشکی دارم، برای سایت جراحا محتوا میزنم. اگر سوال یا پیشنهادی در این باره داشتید، می تونید از طریق دیدگاه ها با من در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا