سلامتیعمومی

سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟【سال1403】✅

سیاتیک از جمله دردهای عضلانی بدن می باشد که این روزها اکثر افراد درگیر آن شده اند. افراد میانسال و افرادی که پا به سن گذاشته اند معمولا دچار درد سیاتیک در قسمت پا و لگن خود می شوند. این درد بسیار آزاردهنده می باشد و هر جا به جایی و هر تکان، درد تشدید پیدا خواهد کرد. درد سیاتیک از قسمت کمر شروع می‌شود و باسن، ساق پا و پشت ران شما را تحت تاثیر قرار می دهد. ما امروز در این مقاله قصد داریم که شما عزیزان را با سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟ آشنا کنیم. لطفا با ما همراه باشید.

سیاتیک چیست؟

درد سیاتیک از جمله دردهای رایجی است که این روزها افراد دچار آن می شوند. بهتر است بدانید که عصب سیاتیک اصلی ترین و بلندترین عصب در بدن انسان است که اگر عصب سیاتیک دچار آسیب و یا تحت تاثیر قرار گیرد، می تواند دچار اختلال در عملکرد حرکتی شما شود. لازم به ذکر است که عصب سیاتیک نقش بسیار مستقیمی در عملکرد حرکتی و راه رفتن شما دارد.

عصب سیاتیک حتی می تواند قسمت ستون فقرات شما و استخوان های گردن را تحت تاثیر قرار دهد. امکان دارد این عارضه هم در راست بدن شما و هم در قسمت چپ بدن شما اتفاق بی افتد. چرا که عصب سیاتیک در دو قسمت بدن شما قرار دارد. بهتر است بدانید که گرفتگی عصب سیاتیک زمانی اتفاق می افتد که در نواحی که عصب سیاتیک وجود دارد فشردگی و یا ضربات شدید صورت گیرد. البته در اکثر مواقع در افراد سن بالا و میانسال گرفتگی عصب سیاتیک رخ می دهد.

همان طور که ذکر کردیم، در هر دو طرف بدن شما عصب سیاتیک وجود دارد که از نواحی کمر شروع می شود و به لگن، باسن و پایین پا ها می رسد. عملکرد عصب سیاتیک به دو صورت است و در مجموع عملکرد حسی و عملکرد حرکتی بدن شما را در بر می گیرد. گرفتگی عصب سیاتیک بسیار آزاردهنده می باشد اما برای درمان آن بهتر است به بهترین مرکز فیزیوتراپی در ایران مراجعه کنید.

درمان این عارضه با مراقبت شدید و استراحت چند روزه و چند هفته ای تسکین پیدا می کند. اما در برخی از موارد به دلیل گرفتگی شدید عصب سیاتیک، پزشک متخصص جراحی در نواحی گرفتگی را تجویز می کند. در اکثر مواقع، درد سیاتیک به دلیل لغزیدگی دیسک بین مهره ها می باشد و نیاز به درمان خاصی ندارد و خود به خود رفع خواهد شد.

سیاتیک چیست؟

علائم درد سیاتیک

زمانی که عصب سیاتیک شما دچار آسیب شود شما دردهایی را تا به حال تجربه نکرده اید را تجربه می کنید. اما برای تشخیص بهتر، باید بدانید که عصب سیاتیک شما کجای بدن قرار دارد و کدام قسمت از بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد. ما در ادامه به علائم درد سیاتیک اشاره خواهیم کرد.

  • امکان دارد شما در قسمت لگن و پاهای خود احساس سوزش یا احساس بسیار دردناکی داشته باشید.
  • امکان بروز لرزش یا شوک به قسمت هایی از بدن که عصب سیاتیک قرار دارد، وجود دارد.
  • سرفه کردن یا عطسه کردن باعث تشدید درد شما در نواحی کمر می شود.
  • شما به راحتی نمی توانید خم شوید و احساس گرفتگی شدید در ناحیه کمر دارید.
  • عملکرد راه رفتن و حرکتی شما کاملا دچار اختلال می شود.
  • شما در دراز کشیدن و یا صاف کردن پا و کمر دچار درد شدیدی می شوید.
  • امکان بروز بی‌حسی، ضعف عضلانی، سوزن سوزن شدن، در قسمت کمر و پاها وجود دارد.
  • احتمال ضعف عضلات باسن و ساق پا وجود دارد.
  • امکان دارد شما قادر به ایستادن و حفظ تعادل خود نباشید.

انواع درد سیاتیک

اگر شما هم دچار درد سیاتیک شده اید و یا تا به حال درد آن را تجربه کرده اید بهتر بدانید که گرفتگی عصب سیاتیک، دارای انواع مختلفی می باشد. شما باید بر حسب نوع درد سیاتیک خود، درمان متناسب با آن را انجام دهید ما در ادامه به انواع سیاتیک اشاره خواهیم کرد.

سیاتیک حاد: درد سیاتیک حاد از قسمت کمر شروع می شود و تمامی قسمت تحتانی بدن شما را در بر می گیرد و تا 4 الی 8 هفته این درد و گرفتگی ادامه خواهد داشت. درد سیاتیک حاد به صورت ناگهانی به بدن حمله می کند و به مرور بر طرف می شود و نیازی به درمان پزشک ندارد تنها باید طول و دوره گرفتگی عصب تمام شود.

سیاتیک مزمن: سیاتیک مزمن دار، نواحی کمر به پایین شما را تحت تاثیر قرار می دهد و دوره گرفتگی این درد امکان دارد طولانی مدت باشد. چرا که باید منشا اصلی درد توسط پزشک تشخیص داده شود و درمان شود. امکان دارد این درد بیشتر از 8 هفته ادامه پیدا کند که پزشک مورد نظر روش درمانی جراحی و یا غیرجراحی را تجویز می کند.

سیاتیک متناوب: درد سیاتیک متناوب، هر دو طرف بدن و هر دو پاهای شما را درگیر خواهد کرد. این نوع سیاتیک، در برخی از اشخاص اتفاق می افتد و کمتر کسی دچار این درد می شود. این درد به دلیل تحلیل رفتگی مفصل ساکروایلیاک در افراد به وجود می آید.

سیاتیک دوطرفه: درد سیاتیک دو طرفه، دو طرف و دو پاهای شما را درگیر می کند که بسیار دردناک و آزاردهنده خواهد بود. این درد به دلیل تغییر در مهره و دیسک می باشد که معمولا هم تحلیل رفتگی مهره را ایجاد خواهد کرد. از علت های دیگر درد سیاتیک دو طرفه می توان به سندرم دم اسبی اشاره کرد.

انواع درد سیاتیک

چه عواملی باعث بروز درد سیاتیک می شود؟

همانطور که در قسمت های بالا اشاره کردیم که سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟ بهتر است این نکته را هم بدانید که درد سیاتیک، می تواند ناشی از فشارهای مختلف به بدن باشد. اما عوامل و علت های خاصی دیگر هم وجود دارند که می توانند باعث بروز این درد در افراد شوند. در ادامه به عوامل و علت های بروز درد سیاتیک اشاره خواهیم کرد.

 فتق دیسک‌های بین‌مهره‌ای:

استخوان‌های ستون فقرات و یا مهره های ستون فقرات بدن شما، توسط قطعاتی از یک دیگر جدا شده اند. این قطعات از جنس غضروف هستند و وظیفه آن ها در بدن ایجاد انعطاف پذیری و ضربه گیری مهره های ستون فقرات می باشد. زمانی که این قطعات غضروفی شکل دچار آسیب و پارگی شوند، فتق دیسک بین مهره به وجود خواهد آمد و باعث ایجاد بیرون زدگی مهره ها و بروز درد سیاتیک خواهد شد.

لغزش مهره‌ها:

یکی دیگر از علت های درد سیاتیک، لغزش مهره های ستون فقرات می باشد. زمانی که یکی از مهره‌های کمر شما، بر روی مهره‌ای دیگر به سوی جلو حرکت کند و باعث ایجاد لغزش شود، می تواند درد شدیدی را در عصب سیاتیک شما به وجود آورد.

سندرم عضله هرمی:

از جمله عواملی که باعث درد سیاتیک در افراد می شود می توان به سندرم عضله هرمی اشاره کرد. این عاضه یک اختلال نادر عصبی و عضلانی می باشد. عضله هرمی یا پیریفورمیس، یک بافت عضلانی شکل است که قسمت پایین ستون فقرات شما را به ران هایتان متصل می کند. بهتر است بدانید که انقباض غیر ارادی عضله هرمی بدن شما، می تواند درد شدیدی را در سیاتیک به وجود آورد.

تنگی مجرای نخاعی:

تنگی مجرای مهره‌های ستون فقرات باعث تنگی مجرای نخاعی در نواحی تحتانی و قسمت های پایین ستون فقرات خواهد شد. این تنگ شدگی باعث ایجاد فشار شدید عصب سیاتیک خواهد شد. این عارضه عصب سیاتیک شما را کاملا تحت تاثیر قرار می دهد و به دنبال آن درد زیادی را در قسمت تحتانی ستون فقرات احساس خوهید کرد.

راه های درمان سیاتیک چیست؟

همانطور که در قسمت بالا به سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟ اشاره کردیم، بهتر است بدانید که سیاتیک از جمله دردهای رایج این روز های افراد می باشد که از عوامل مختلفی برخوردار است. اما عموما فشار زیاد به کمر و ستون فقرات باعث بروز درد سیاتیک در نواحی کمر به پایین بدن شما خواهد بود. اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که دچار این عارضه شده اید، با ما همراه باشید تا با راه های درمان این عارضه آشنا شوید.

  • انجام حرکات کششی: ورزش کردن و انجام حرکات کششی مناسب باعث تسکین درد سیاتیک شما خواهد شد. این حرکات باید توسط پزشک و یا مرکز فیزیوتراپی به بیماران تجویز گردد و انجام سرخود حرکت و بدون تجویز پزشک درد شما را شدیدتر خواهد کرد.
  • استفاده از کمپرس آب سرد: برای تسکین درد سیاتیک می توانید از کمپرس آب سرد و یخ استفاده نمایید. برای استفاده از کمپرس آب سرد، آن را در داخل یک حوله قرار دهید و در نواحی که درد شدید است قرار دهید تا تسکین پیدا کند.
  • گرم کردن نواحی آسیب دیده: شما می‌توانید برای تسکین درد سیاتیک از کمپرس آب گرم استفاده نمایید و یا از بالشتک‌های حرارتی برای گرم کردن نواحی کمر به پایین خود استفاده نمایید.
  • تزریق آمپول: تزریق آمپول های شل کننده عضله و یا تزریق کورتیکواستروئید‌ها در اطراف ریشه عصب سیاتیک می تواند درد شما را کمتر کند و به مرور گرفتگی عصب شما را کاهش دهد.
  • درمان با سرکه سیب: برای تسکین درد سیاتیک بهتر است مقداری سرکه سیب و نمک و یک سلطل آب گرم را با هم ترکیب کنید و پاهای خود را در این سطل قرار دهید تا گرفتگی عصب سیاتیک شما رفع شود.
  • انجام جراحی: اگر درد سیاتیک شما بسیار شدید باشد و پزشکان و متخصصان این حوزه جراحی را تشخیص دهند شما بر حسب نوع درد خود، باید جراحی دیسککتومی عصب سیاتیک یا جراحی لامینکتومی عصب سیاتیک را انجام دهید.

راه های پیشگیری از سیاتیک

ما همواره در این مقاله به سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟ اشاره کردیم و راه های درمانی آن را هم با شما در میان گذاشتیم. اما برای آن که به این درد دچار نشوید، بهتر است توصیه و نکاتی که به آن اشاره می شود را جدی بگیرید تا دچار آسیب و یا درد در نواحی عصب سیاتیک بدن نشوید.

  • بهتر است در روز ساعاتی را به ورزش کردن و انجام حرکات کششی اختصاص دهید.
  • نحوه صحیح نشستن را یاد بگیرید و از نشستن در جاهایی که صندلی مناسب ندارد و باعث ایجاد فشار به نواحی کمر شما خواهد شد، خودداری کنید.
  • از بدن خود به صورت صحیح استفاده کنید و همواره بر ستون فقرات و پاهای خود در انجام کارها، فشار وارد نکنید.
  • از ایستادن به صورت طولانی مدت خودداری نمایید و هر چند دقیقه یکبار به خود استراحت دهید.
  • از حمل کردن و برداشتن اشیا خیلی سنگین که باعث فشار شدید به قسمت تحتانی کمر شما می شود، جدا خودداری نمایید.
  • در هنگام نشستن از یک بالش جهت قرار دادن در قسمت پشت خود استفاده نمایید تا منحنی ستون فقرات شما دچار فشار و آسیب نشود.
راه های پیشگری از سیاتیک

آیا سیاتیک با طب سوزنی درمان می شود؟

یکی از روش های درمانی سیاتیک استفاده از طب سوزنی می باشد. بهتر است بدانید که طب سوزنی یکی از روش های درمانی طب سنتی می باشد که برای درمان بیماری های مختلف از این روش استفاده می کنند. در طب سوزنی متخصص و پزشک مورد نظر باید بداند که سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟ و بعد اقدام به درمان بیمار کند.

در طب سوزنی از سوزن‌های بسیار نازک و بلند برای درمان نواحی آسیب دیده استفاده می شود. بهتر است بدانید که قراردادن و وارد کردن این سوزن ها به نواحی آسیب دیده، عصب ها و عضلات بدن شما را تحریک خواهد کرد. این عمل باعث افزایش جریان خون و کاهش التهاب و درد خواهد شد. درمان سیاتیک با طب سوزنی در برخی از موارد باعث کاهش درد و درمان آن شده است اما در برخی از موارد تاثیر چندانی نداشته است.

اما شما به صورت کلی اگر مایل به انجام این کار باشید، می توانید از این روش درمانی برای تسکین درد سیاتیک خود استفاده کنید. اما به صورت قطعی نمی توان گفت که استفاده از روش طب سوزنی درمان قطعی سیاتیک است ولی می توانید از این روش استفاده کنید. چرا که عوارض جانبی و تاثیرات منفی نخواهد داشت و به تسکین درد شما تا حدی کمک خواهد کرد.

کلام آخر

ما همواره در این مقاله از سایت جراحا سعی داشتیم که شما عزیزان را با سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟ آشنا کنیم. اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که از این عارضه رنج می برید بهتر است تمامی توصیه و نکاتی که ذکرشد را جدی بگیرید و در انجام آن ها کوشا باشید. عصب سیاتیک، تنها عصب طولانی بدن است و از قسمت کمر تا پایین پاهای شما را در برمی گیرد و آسیب و ضربه به این قسمت می تواند عملکرد حرکتی شما را تحت تاثیر قرار دهد. ممنون از شما دوستان عزیز که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید.

5/5 - (3 امتیاز)
سلام، من شهداد هستم. حدود ۵ ساله که در زمینه تولید محتوا برای سایت های پزشکی فعالیت می کنم. بخاطر علاقه به این کار همیشه در حال کسب اطلاعات در این حوزه هستم. خوشحال میشم اگه سوال یا پیشنهادی داری برام کامنت بذاری.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا