جراحی بینی یا رینوپلاستی یکی از عملهای زیبایی پرطرفدار و رایج در دنیا محسوب می شود که با توجه به پیشرفت علم و تکنیکهای جراحی بینی هنوز هم مانند هر عمل جراحی، عوارض خودش را در بر دارد. البته ناگفته نماند که پیشرفت تکنیکهای جراحی تا مقدار زیادی توانسته عوارض جراحی بینی را به حداقل سطح خود برساند. ما در این مقاله سعی داریم به این سوال مهم و حیاتی که عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است ؟ پاسخ دهیم پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
عمل بینی چگونه است؟
جراحی بینی را با نام جراحی رینوپلاستی نیز می شناسند که اخیرا مورد توجه افراد بسیاری از جمله خانم ها قرار گرفته است. جراحی بینی با دو روش باز و بسته برای افراد انجام می گیرد که هر یک از آن ها برای برخی از افراد مناسب تر است. در واقع این جراحی برای انواع بینی از جمله گوشتی و استخوانی قابل انجام است و ابتدا دکتر متخصص بینی فرد را بررسی می کند و متناسب با نوع بینی، جراحی را آغاز می کند.
جراحی بینی مانند هر جراحی دیگری با برخی فواید و عوارض همراه است که اگر در ادامه مقاله ما را یاری کنید، بیشتر در این باره اطلاعات در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.
عمل بینی مناسب چه کسانی است؟
برخی از افراد گزینه مناسب تری برای جراحی بینی هستند که در ادامه کاندیدای مناسب این جراحی را برای شما ذکر خواهیم کرد :
- افرادی که به سبب افزایش سن دچار افتادگی در این ناحیه از صورت خود شده اند.
- کسانی که ذهینت و تصورات واقع بینانه و معقولی نسبت به عمل بینی و همچنین نتیجه آن دارند.
- افرادی که دارای سن مناسبی جهت انجام عمل بینی دارند.
- کسانی که از اطلاعات کافی و جامع در مورد عمل بینی بر خوردار هستند و در هر مرحله با دید باز و آگاهانه تصمیم گیری می کنند.
- افرادی که از شرایط کنونی بدن خود در رابطه با حساسیت ها، آلرژی ها و بیماری ها اطلاع کافی و لازم را دارا می باشند.
عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است؟
اگر در شرایط سلامتی روحی و جسمی خوبی هستید و تحمل انجام یک عمل جراحی باز و تهاجمی را دارید با مراجعه به یک جراح واجد شرایط و باتجربه و ماهر، بینی خود را می توانید شکل و فرم دهید. با این وجود همان گونه که در مقدمه ذکر شد، اگر از سلامتی عمومی مناسبی برخوردار نیستید و یا درگیر بعضی شرایط و مشکلات می باشید، انجام این عمل به جز عوارض هیچ گونه سودی برای شما در بر نخواهد داشت. ممکن است مشکلات و ناهنجاری هایی وجود داشته باشد که اگر شما به آن ها مبتلا باشید عمل جراحی و تهاجمی رینوپلاستی را نباید انجام دهید.
به عبارتی دیگر افرادی که این مشکلات و اختلالات را دارند، کاندید خوب و مناسبی برای انجام جراحی زیبایی بینی نمی باشند و اگر روی زیبایی بینی اصرار و پافشاری دارند، باید روش های غیر تهاجمی و سالمی همچون فیلر بینی را امتحان نمایند. فیلر بینی هم روشی سالم تر می باشد، هم در صورت پشیمانی کاملا برگشت پذیر می باشد و هم هزینه فیلر بینی خیلی کمتر از هزینه عمل بینی است.
همه افراد نمیتوانند کاندیدای مناسب عمل بینی باشند و انجام این جراحی برای گروهی از افراد خطرناک می باشد که این افراد شامل گروه های زیر می شوند:
افراد زیر سن قانونی :
در دسته اول افرادی قرار می گیرند که زیر سن مقرر شده (دختران بالای 17 سال و پسران بالای 18 سال ) می باشند. به این خاطر که رشد آن ها تکمیل نشده و عمل زودتر از موعد موجب ایجاد بعضی ناهنجاری ها می تواند شود.
افراد مبتلا به دیابت :
افراد دیابتی به هیچ عنوان مورد مناسبی به منظور انجام این نوع عمل ها نیستند. به این خاطر که بیشتر آن ها دچار مشکلات قلبی و کلیوی هستند و زخم های آن ها دیر تر از حالت معمول خود خوب می شوند و همچنین احتمال ابتلای آن ها به عفونت بالاتر می رود. پروسه انجام عمل برای این دسته از افراد خیلی پر دردسر و دشوار خواهد بود.
بیمارای قلبی و عروقی :
در فرآیند عمل بینی، انجام بیهوشی عمومی ضرورت دارد و همچنین احتمال دارد بدن این افراد نسبت به آن واکنش منفی نشان دهد و برایشان مشکل های بسیار زیادی بوجود آید. بعضی از افراد این باور را دارند که این عمل برای کسانی که دارای مشکل قلبی و عروقی هستند خطرناک می باشد و حدالامکان، از انجام آن بایستی اجتناب کنند.
عده ای هم بر این باورند که نه فقط این جراحی خطرآفرین نیست بلکه به بیماران قلبی و عروقی تا میزان زیادی نیز کمک می کند به این خاطر که دستگاه تنفسی و قلب مرتبط به هم هستند و بهبود سطح کیفیت در تنفس به قلب هم می تواند کمک بسزایی کند. بهترین کار این است قبل از انجام این عمل با توجه به نوع بیماری که دارید با پزشک متخصص حتما مشورت لازم را کنید .
کم خونی :
به صورت کلی این نوع عمل خون ریزی بسیاری در پی ندارد و اگر مشکل کم خونی شما حاد و خیلی زیاد نباشد با تایید پزشک مورد نظر مانعی ندارد اما اگر میزان کم خونی شما خیلی زیاد باشد، حتما بایستی تحت نظر پزشک قبل از هر کاری بطور کامل درمان شوید و پس از آن دست به عمل جراحی بینی بزنید.
در زمان عمل جراحی بینی ماده بیهوشی تزریق می کنند که علاوه بر ایجاد بی حسی و بیهوشی سبب تنگ شدن رگ ها نیز می شود پس خطر خون ریزی را بصورت چشمگیری کاهش می دهد. کم خونی در خانم ها به علت قاعدگی شایع تر از آقایان می باشد به همین سبب پیگیری آن واجب تر و مهم تر است.
واجب و ضروری است که قبل از انجام عمل جراحی بینی، آزمایش های مورد نظر همچون آزمایش خون انجام پذیرد. در آزمایش خون سطح هموگلوبین بطور دقیق مشخص شده و اگر میزان آن کمتر از 10 باشد شخص نمی تواند عمل را انجام دهد.
مشکلات تنفسی :
یکی از خطرناک ترین و مهم ترین معضلات و اختلالات مشکلات تنفسی شدید همانند آسم و تنگی نفس می باشد که با تزریق داروی بیهوشی احتمال این می رود که شخص با مشکلاتی مواجه شود.
افرادی که از دخانیات استفاده می کنند:
افرادی که از سیگار و قلیان به صورت عادی و مکرر استفاده می نمایند، کاندید مناسب و خوبی به منظور انجام عمل بینی نیستند به این سبب که استفاده از دخانیات روی سیستم عصبی بدن تاثیر مستقیم می گذارد و زمان روند بهبودی فرد را طولانی تر می کند.
افراد دارای اضافه وزن:
این افراد هم نباید اقدام به انجام عمل بینی کنند، به این خاطر که تاثیر بیهوشی و سنگینی عمل روی سلامت آن ها تاثیر گذار می باشد.
ورزشکاران:
اشخاصی که در زمینه ورزش های سنگین از قبیل کشتی، فوتبال، والیبال یا ورزش های تهاجمی مشغول به فعالیت هستند نیز کاندید مناسب و خوبی برای جراحی بینی نمی باشند. به این سبب که پس از رینوپلاستی بینی آسیب پذیر می شود. در مواقعی که در حین ورزش، بر اثر فشار یا ضربه غضروف بینی دچار آسیب شود، به هیچ عنوان قابل ترمیم نبوده و به شدت روی ظاهر فرد تاثیر بسیار منفی می گذارد.
افرادی که واقع بین نیستند:
افرادی که هیچ گاه از ظاهر و چهره خود راضی نیستند یا این که انجام عمل بینی را با هدف داشتن بینی بی نظیر و فوق العاده انجام می دهند. در عمل بینی فقط زیبایی بینی حائز اهمیت نیست، در کنار این مسئله تناسب بینی با سایر اجزای صورت می باشد که به زیبا شدن و جذابیت چهره شما کمک شایانی می کند. بنابراین فرد می بایست از نتیجه عمل بینی خود انتظار معقول و درستی داشته باشد.
نداشتن تعادل روانی:
عمل بینی نوعی جراحی محسوب می شود که به اختیار خود فرد انجام می گیرد و این مسئله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که فرد در هنگام تصمیم گیری از سلامت کامل عقلی برخوردار باشد. به این خاطر که اگر بیمار در زمان انجام عمل دارای سلامت کامل عقلی نباشد، امکان دارد از انجام عمل پشیمان شود که باید گفت پشیمانی از عمل بینی هیچ گونه راه بازگشتی ندارد.
فراموش نکنیم که این موارد ذکر شده فقط تعدادی از مشکلاتی به شمار می روند که داشتن آن ها موجب بروز عوارض و شکست عمل بینی خواهند شد. هنوز عوامل و موارد دیگری هم وجود دارند.
اگر ساکن تهران هستید و می خواهید بدانید که عمل بینی برای شما مناسب بوده یا خطرآفرین است می توانید به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه نمایید.
آیا جراحی بینی می تواند باعث مرگ در افراد شود؟
بطور کلی در جراحیهایی که بیمار بایستی در آنها بیهوش شود، درصدی از خطر بروز مرگ در آنها وجود دارد. به این خاطر که امکان دارد بدن بیمار در هنگام انجام عمل واکنش نامطلوبی به داروی بیهوشی نشان دهد یا قسمت جراحی با عفونت مواجه شده و موجب مرگ بیمار شود. اما، انتخاب پزشک با مهارت و با وجدان کاری بالا که سابقه پزشکی بیمار را به خوبی و با دقت کامل بررسی میکند و از کوچک ترین جزییات به سادگی نمیگذرد، خطرات عمل بینی و مرگ و میر را به حداقل میزان خود میرساند.
او با بررسی بیماریهایی همچون دیابت، تیروئید، مشکلات تنفسی، بیماری های قلبی عروقی و ریوی و دیگر انواع بیماریهای زمینهای، ریسک عمل را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. در صورت مشاهده بیماری خاص در بیمار، به آسانی بیمار را از عمل منصرف می کند و همچنین اجازه عمل بینی را به او نمیدهد. احتمال خطر مرگ در اثر جراحی بینی خیلی کم بوده و قابل چشم پوشی می باشد.
به طور کلی آیا جراحی بینی خطرناک است؟
همواره فرآیند جراحی امکان دارد خطراتی داشته باشد. البته باید این نکته را خاطر نشان شد که مشکلات حاصل از جراحی بینی به معنی مرگ و میر نمی باشد. برخی اوقات شاید عوارض جانبی پس از عمل به مراتب سخت تر هم باشد. اما، این سبب نمیگردد با عینک بدبینی به جراحی بینی بنگریم. به این دلیل که حادثه همیشه در کمین بوده و بطور قطع همیشه در اتاق عمل گریبانگیر ما نمی باشد.
- فقط کافی است نکات ایمنی و دستورالعمل های لازم قبل از عمل را رعایت نمایید. اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید، حتما آن را با پزشک مورد نظر خویش در میان بگذارید.
- اگر احساس کردید پزشک مورد نظر از مهارت بالایی برخوردار نیست و آزمایشهای قبل از عمل مناسب و ضروری از قبیل بررسی بیماریهای کبدی و تیروئید را برای شما تجویز نکرده است، سعی کنید پزشک خود را عوض کنید.
- اگر دچار ضعف بدنی می باشید، آن را با پزشک معالج خویش در میان بگذارید.
- به منظور حفظ جانتان با خودتان صادق باشید. به هیچ عنوان سعی نکنید، بیماری خود را فقط جهت رسیدن به بینی زیبا و خوش فرم پنهان نمایید.
عوارض عمل بینی در صورت کاندید مناسب نبودن!
در صورتی که شما کاندید خوب و مناسبی جهت انجام عمل بینی نباشید امکان دارد هر یک از این عوارض ذکر شده در ادامه را تجربه نمایید:
- عدم حصول نتایج مورد نظر و دلخواه شما
- ایجاد عفونت بافت
- خونریزی کنترل نشده
- به جای ماندن اسکار یا جای زخم بسیار وحشتناک
- بروز مشکل تنفسی
- با شکست مواجه شدن عمل بینی
- از دست رفتن حس بویایی
- کاهش سطح عملکرد بینی
- نکروز بافت (مرگ بافت های بینی)
- مرگ (در موارد خیلی نادر)
روش هایی جهت کاهش عوارض و خطرات احتمالی پس از جراحی بینی
پزشکان همواره توصیه می کنند که افراد بایستی بطور کامل و با دقت بالا از دستورات بعد از عمل پیروی نمایند تا بهبودی هر چه سریعتر حاصل گردد. در روزهای اولیه بعد از عمل بینی، دیدارهای مرتب و سر موعد مقرر با پزشک بسیار حائز اهمیت می باشد. این جلسات به پزشک مربوطه این امکان را میدهد تا هر نوع تغییرات یا مشکلات را در مراحل اولیه بطور دقیق تشخیص دهد و راهنماییهای لازم را به فرد ارائه نماید. پزشکان با تجویز داروها یا روشهای دیگر، سعی می کنند تا عوارض را به حداقل میزان خود برسانند و همینطور راحتی بیشتری به بیماران خود هدیه دهند.
به منظور کاهش عوارض بعد از جراحی زیبایی بینی توصیه می گردد که :
- به سلامت قلب، کلیه و ریه خود توجه لازم و کافی را کنید و در صورت ابتلا به دیابت آن را کنترل کنید.
- وزن خود را کنترل نمایید و از چاق شدن پرهیز کنید.
- ورزش منظم و مداوم داشته باشید.
- از استعمال دخانیات، مواد مخدر و مشروبات الکلی خودداری نمایید.
ضرورت انتخاب بهترین جراح بینی
جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی یک جراحی بسیار حساس و پیچیده محسوب می شود که با هدف برطرف کردن ایرادات ظاهری بینی و یا اصلاح عملکرد بینی انجام می پذیرد و در حالتی موفقیت آمیز خواهد بود که به وسیله بهترین جراح بینی انجام گیرد، جراحی که دارای تجربه و میزان مهارت بسیار بالایی باشد.
اگر این عمل به وسیله جراح بینی مجرب، حاذق و ماهر انجام گیرد، موجب بهبود فرم چهره و همچنین افزایش اعتماد به نفس در فرد می شود و اگر در انتخاب جراح مناسب و کاربلد برای انجام رینوپلاستی دقت لازم را نداشته باشید و این مسئله مهم را نادیده بگیرید، نه فقط نتیجه دلخواه و ایده آل شما از چهره زیبا حاصل نمی گردد بلکه امکان دارد شما در معرض بروز خطرات و عوارض ناشی از این عمل هم قرار بگیرید.
احتمال مرگ در جراحی بینی چقدر است؟
یکی از بزرگترین و رایج ترین ترسهای افرادی که قصد انجام جراحی بینی را دارند، این است که آیا امکان یا احتمال مرگ در طول جراحی بینی یا همان رینوپلاستی وجود دارد یا خیر؟در جواب به این سوال بایستی بگوییم، در تمامی جراحیهای پزشکی امکان رخداد هیچ چیز صفر مطلق نمی باشد. بنابراین بطور یقین باید گفت که این جراحی بدون هیچ گونه خطری نیست.
اما به صورت کلی، جراحی زیبایی بینی جزو کم خطرترین و کم عارضه ترین عملهای دنیای پزشکی شناخته می شود. طبق آمار به دست آمده هر سال بطور تقریبی 25 هزار جراحی بینی در ایران انجام میگیرد. بر اساس همین آمار، میزان مرگ حین انجام عمل هر دو سال تقریبا یک یا دو نفر می باشد. پس جای هیچ گونه جای نگرانی نیست.
از کجا بفهمیم عمل بینی برای ما ضرر دارد یا نه؟
برای این که بدانید عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است؟ قبل از اقدام به انجام عمل بایستی به وسیله پزشک خود بطور کامل معاینه شوید. تمام پرونده های پزشکی خود را به پزشک متخصص بدهید و او را در جریان کلیه بیماری هایی که در حال حاضر دارید یا در گذشته نیز تجربه کرده اید را به او بگویید. در مواردی نیاز است تا با دیگر پزشکان هم مشورت های لازم صورت گیرد. در صورت تایید هر دو پزشک (جراح بینی و پزشک مخصوص بیماری شما) جراحی بینی انجام خواهد گرفت.
علت مرگ در عمل بینی
- یکی از علل اصلی و مهم که در هر جراحی امکان دارد مرگ آفرین باشد، استفاده بیش از حد معمول از دارو های بیهوشی می باشد که زیاد بودن مقدار آن اغما طولانی مدت یا مرگ را می تواند برای بیمار در بر داشته باشد. اما در عین حال مصرف میزان خیلی کمی از داروی بیهوشی در زمان عمل هم می تواند دردسر ساز شود و در این مواقع بیهوشی ناقص اتفاق می افتد. به همین دلیل یک تکنسین بیهوشی بایستی به حدی در کار خود مجرب و خبره و کاربلد باشد که بیمار را به خوبی بتواند بیهوش کند تا از عوارض بیهوشی در امان باشد. بنابراین حتما جهت انجام عمل با یک پزشک متخصص و مجرب صحبت کرده و مشاوره لازم را بگیرید .
بطور مثال بیمارانی که دارای سابقه بیماری های قلبی، تنفسی و دیابت اند و به اتاق عمل می روند، پیش از هر چیزی بایستی تیم پزشکی و تکنسین بیهوشی را در جریان این موارد بگذارند، پس از آن با در نظر گرفتن وضعیت جسمانی بیمار داروی بیهوشی را تزریق کند.
- دومین علتی که به عنوان علت مرگ در اتاق عمل محسوب می شود، مختل شدن روند کار دستگاه و همچنین ابزار موجود اتاق عمل نیز می باشد. اگر در حین عمل بیمار نیاز به دستگاه های مربوطه جهت تنفس یا احیا داشته باشد و در آن زمان مشکل و اختلالی در این دستگاه ها بوجود بیاید امکان دارد بیمار جان خود را از دست بدهد، در بعضی اوقات این قبیل اختلالات به علت سهل انگاری رخ می دهد که کادر پزشکی و درمانی بیمارستان بایستی همه سعی و تلاش خود را بکنند تا میزان این خطا ها را به صفر برسانند و همیشه سلامت جانی و مالی بیماران حفظ شود.
- علت مرگ بار دیگر در انجام عمل بینی، انجام هم زمان چند عمل زیبایی و درمانی می باشد که عده ای این باور را دارند که بهترین کار را انجام داده اند که با توجه به این که یک مرتبه بیهوش شده اند و به اتاق عمل می روند، به صورت همزمان عمل زیبایی هم انجام می دهند، اما همین باور غلط آن ها را به کام مرگ می کشاند. به عنوان مثال اگر عملی به طور هم زمان انجام گیرد و ساعات حضور در اتاق عمل بیشتر از اندازه شود، امکان دارد بیمار نتواند مدت طولانی دوام بیاورد.
- البته اگر پزشک جراح بینی از میزان تجربه و مهارت بسیار بالایی بر خوردار باشد، با بررسی و ارزیابی دقیق میزان توانایی جسمی بیمار، اجازه انجام عمل زیبایی دیگری در اتاق عمل صادر نمی نمایند و عمل بعدی را به موعد دیگر موکول می کند تا سلامت بیمار بیشتر حفظ شود.
جایگزینهای جراحی بینی
بعضی از افراد امکان دارد که از انجام عمل بینی ترس و واهمه داشته باشند یا به دنبال راه های بدون جراحی نیز باشند. این گزینهها شامل مواردی همچون استفاده از فیلرها یا بوتاکس به منظور اعمال تغییرات کمتر و موقت در ظاهر بینی میشود. تغییر در عادات و سبک زندگی هم میتواند در این مورد تاثیر گذار باشد. از جمله این تغییرات بایستی به ورزش منظم و مصرف غذاهای سالم اشاره نمود که روی فرم و همچنین سلامت بینی تاثیر مستقیم میگذارد.
بعضی از افراد با ایجاد تغییرات در ظاهر و چهره خود دچار مشکلات روحی روانی میشوند. در این مواقع، حمایت روانی از طریق مشاوره یا این که گروههای حمایتی هم گزینهای مفید و موثری خواهد بود.
کلام آخر
در این مقاله ما تا حد زیادی به بررسی و ارزیابی میزان خطر جراحی بینی و اینکه این امر برای چه کسانی خطرناک است، پرداختیم همینطور بایستی این نکته را بدانید افرادی که از مشکلات قلبی و تنفسی رنج می برند به هیچ وجه نباید به سراغ انجام جراحی بینی نیز بروند. به صورت کلی جراحی بینی عوارضی را می تواند به همراه داشته باشد که پزشک با تجویز دارو از بروز عوارض به طور کامل جلوگیری خواهد کرد.
امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده و برایتان مفید بوده باشد. حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در رابطه با این که عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است؟ دارید می توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.