ما در این مقاله قصد داریم راهکارهای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر را برای شما بیان کنیم؛ بیماری آلزایمر یک نوع بیماری عصبی است که در آن با مرگ سلول های مغزی فرد دچار از دست دادن حافظه و زوال شناختی می شود. آلزایمر رایج ترین نوع زوال عقل می باشد که چیزی حدود 60-80٪ موارد زوال عقل را به خود اختصاص می دهد. فقط در آمریکا حدود 5 میلیون نفر به آلزایمر مبتلا هستند و آمارها نشان دهنده این است که این تعداد تا سال 2060 تقریباً سه برابر خواهد شد. این بیماری به طور معمول افراد 65 ساله و بالاتر را درگیر خود می کند و فقط 10٪ موارد در افراد کمتر از این سن اتفاق افتاده است. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعاتی هر چند مختصر درباره بیماری آلزایمر از جمله علائم، علل و روش های درمانی احتمالی آن که انجام شده است بدست آورید.
آلزایمر چیست؟
آلزایمر یا به اصطلاح بیماری فراموشی نوعی مشکل یا اختلال در کارکرد مغز انسان می باشد که بر اثر آن با گذر زمان از توانایی های ذهنی بیمار کاسته می شود. البته این نکته را هم باید در نظر داشت که با بالا رفتن سن کمی فراموشکار شدن در افراد طبیعی است. اما متاسفانه در بیماری آلزایمر این اختلال در حافظه به تدریج پیشرفت می کند.
با توجه به بررسی ها در این زمینه بیش از 50 میلیون نفر در سراسر دنیا از افراد 65 ساله و بیشتر این حالت تخریب کننده زوال عقل را دارند. اما در 5 درصد از موارد علائم آلزایمر زودرس نیز مشاهده می شود. اگر علائم آلزایمر زودرس در فردی رویت شود به آن آلزایمر جوانی گفته می شود. این به این معناست که آلزایمر در این افرد در سنین 40 تا 50 سالگی تشخیص داده شده است.
آلزایمر امکان دارد در اولین مرحله بروز، برای اطرافیان فرد تشخیص داده نمی شود. اما باید بدانید که قبل از ایجاد علائم هشداری از خود نشان می دهد. بیماری آلزایمر ششمین علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده می باشد. همینطور آمارها و بررسی های اخیر نشان می دهد که امکان دارد سومین علت اصلی مرگ درست بعد از بیماری های قلبی و سرطان نیز باشد. از این رو می خواهیم در ادامه راهکارهای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر را به شما معرفی کنیم.
علائم بیماری آلزایمر چیست؟
این را می دانید که همه ما تا حالا تجربه فراموشی را داشته ایم که یک دوره کوتاه و زودگذر بوده است. اما اگر 2 مورد از علائم آلزایمر که در ادامه ذکر شده است را مشاهده کردید، حتما به بهترین دکتر اعصاب و روان در تهران مراجعه نمایید.
- فراموش کردن مسائل و اطلاعات اخیر: در درجه اول ابتدایی ترین و متداول ترین نشانه آلزایمر به یاد داشتن مسائل و اطلاعات اخیر به وسیله مغز می باشد، به اصطلاح دیگر فراموشی اتفاقات جدید جزو اولین نشانههای ایجاد آلزایمر است. دچار سردرگمی و پریشانی درباره اتفاقاتی که این اواخر رخ داده، نداشتن درک درست از زمان از نمونه هایی است که امکان دارد در این شرایط برای بیمار پیش بیاید.
- فراموشی ثابت و ادامه دار: در بیمارانی که به آلزایمر مبتلا هستند، این نوع از فراموشی با گذر زمان حالت دائمی پیدا کرده و شدیدتر می شود تا جایی که حتی شاید نام اعضای خانواده و کارهای روزمره خود را هم از یاد ببرند.
- مشکل بودن یافتن کلمات مناسب و صحیح: مبتلایان به آلزایمر در پیدا کردن کلمات درست و بسیار ساده در هنگام صحبت کردن و انتقال دادن مفاهیم دچار مشکل می شوند. همینطور در گفتار، نوشتار و خواندن دائما اشتباهاتی دارند.
- عدم توانایی درست در تشخیص و انجام کارها: در این حالت افراد در تشخیص دادن چهره ها و در ضمن پیدا کردن ابزاری که مقابل چشمشان نیست، با مشکل مواجه می شوند. در استفاده از لوازم ساده و انجام کارهای ساده مثل مرتب لباس پوشیدن ناتوان اند.
- ممکن است مشکل در خواندن و نوشتن در بیمار آلزایمری دیده شود.
- عدم درک درست از زمان و مکان: این بیماران درک و شناخت دقیقی از زمان و مکان اطرافشان ندارند و بعضی مواقع ممکن است خود را در صحنه ای از خاطرات ویا بین درگذشتگان خود ببینند.
- کم شدن قدرت قضاوت: در حل مشکلات روزانه با مشکل مواجه می شوند. به طور مثال اگر چیزی بشکند نمی دانند باید آن را چه کار کنند.
- تغییرات در رفتار و خلق وخو: بروز تغییرات خلقی از جمله آشفته شدن، بیشتر از قبل ناراحت، یا عصبانی یا نگران شدن ،لج بازی، عدم اعتماد به دیگران و گوشه گیر شدن از علائمی است که شروع شده و با گذر زمان شدیدتر می شوند.
- افسردگی از مهمترین علائم همراه آلزایمر می باشد.
- بی قراری هم جزو علائم این بیماری می باشد که در صورت پیشرفت بیماری با پرخاشگری و یا اضطراب و استرس بدون دلیل همراه است.
- ممکن است فردی در تعادل خود با مشکل مواجه شود، بیش از حد به زمین بخورد یا اشیا را روی زمین بیاندازد یا در موقع لباس پوشیدن به مشکل بر بخورد.
در سال 2016 محققان با توجه به تحقیقات بسیاری که در این زمینه داشتند یافته هایی را منتشر کردند که در آن نشان می دهد بروز تغییر در شوخ طبعی فرد امکان دارد یکی از علائم اولیه آلزایمر نیز باشد.
چگونه از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کنیم؟
البته قابل ذکر است که علت دقیق بیماری آلزایمر هنوز ناشناخته می باشد و هیچ راه قطعی و حتمی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد. اما با داشتن سبک زندگی سالم میتوان به کم شدن خطر ابتلا به این بیماری کمک شایانی کرد.
از آنجایی که بیماریهای مانند بیماری های قلبی عروقی با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل عروقی ارتباط مستقیم دارند، امکان این وجود دارد بتوانیم با انجام اقداماتی و راهکار هایی برای بهبود سلامت قلبی عروقی خود خطر ابتلا به آلزایمر را تا حد زیادی کاهش دهیم. این اقدامات عبارتند از:
- ترک سیگار و دخانیات
- خودداری از مصرف الکل
- رژیم غذایی سالم که شامل حداقل مصرف 5 وعده میوه و سبزیجات در هر روز می شود
- داشتن تحرک و حداقل 150 دقیقه ورزش در هفته با انجام فعالیتهای در حد متوسط مانند دوچرخه سواری یا پیادهروی سریع در حد امکان
- کنترل فشار خون
روشهای درمان آلزایمر چیست؟
همان گونه که گفته شد راه قطعی برای تشخیص بیماری آلزایمر وجود ندارد، پس در این صورت راه درمان قطعی هم وجود نخواهد داشت. اما پزشک برای کمک به بیمار و برگرداندن او به زندگی عادی و طبیعی خود از بعضی درمانهای دارویی یا رفتاری استفاده خواهد کرد.
درمان دارویی آلزایمر زودرس یا متوسط
در این نوع از آلزایمر پزشک اقدام به تجویز دو داروی دونپزیل و ریواستیگمین میکند که به حفظ سطح بالای استیل کولین مغز کمک شایانی میکند. استیل کولین نوعی انتقال دهنده عصبی می باشد که قابلیت کمک به حافظه و تقویت آن را دارد. همچنین امکان این هم وجود دارد که پزشک برای درمان علائم همراه با آلزایمر مانند افسردگی از داروهای ضد اضطراب و استرس یا ضد روان پریشی استفاده کند. برخی از علائم مرتبط با آلزایمر شامل موارد زیر می باشد:
- افسردگی
- بی قراری
- توهم زدن
- عصبانیت
- تحریک
- پرخاشگری
دیگر درمانهای آلزایمر:
علاوه بر درمان دارویی تغییر روش زندگی فرد می تواند در درمان آلزایمر موثر باشد. بعضی راهکارهای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر برای کنترل این بیماری به شرح زیر می باشند:
- تمرکز لازم و بالا بر وظایف روزمره
- استراحت به موقع و کافی روزانه
- مصرف ویتامین E البته این مکمل داروی حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شود.
درمان های مکمل:
بعضی از روش های درمانی که این اواخر مورد بررسی قرار گرفته اند عبارتند از:
ویتامین E: گرچه مصرف ویتامین E از ایجاد بیماری آلزایمر جلوگیری نمی کند، اما مصرف روزانه 2000 واحد از این ویتامین، امکان پیشرفت سریع بیماری را در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط به تأخیر می اندازد. اما باید توجه داشت که هنوز شواهد زیادی در مورد این ادعا وجود ندارد و به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
این نکته را در نظر داشته باشید مکمل هایی که به عنوان کمک به سلامت شناختی تبلیغ می شوند، امکان تداخل دارویی با داروهایی که برای بیماری آلزایمر یا دیگر بیماری ها مصرف می کنید را دارند. پس برای مصرف این مکمل ها و داشتن یک برنامه ی درمانی مطمئن و مؤثر با پزشک خود مشورت کنید.
اسید های چرب امگا 3: اسید های چرب امگا 3 که در ماهی یا مکمل های غذایی وجود دارند، امکان دارد خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را تا حدودی کاهش دهد. اما مطالعات در این زمینه نشان داده است که این اسید ها هیچ تأثیری روی درمان علائم بیماری آلزایمر ندارند.
کلام آخر
علائم بیماری آلزایمر امکان دارد به مرور زمان شدیدتر شوند. در بیشتر افراد فاصله زمانی میان پیدایش علایم و تشخیص آلزایمر 2 تا 4 سال می باشد. این مرحله به عنوان مرحله اول در نظر گرفته می شود. بعد از تشخیص فرد وارد مرحله دوم بیماری می شود. این دوره که با اختلالات در شناخت به صورت خفیف همراه است می تواند از 2 تا 10 سال به طول انجامد. در مرحله پایانی آلزایمر دمانس اتفاق می افتد. این مرحله شدیدترین نوع بیماری است. فرد فراموشی کامل را تجربه کرده و ممکن است برای انجام وظایف مالی، مراقبت از خود و رانندگی به کمک کسی نیاز داشته باشد.شما عزیزان برای به دست آوردن اطلاعات کافی در خصوص علائم آلزایمر زودرس بهتر است به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید.
از این که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید کمال تشکر را داریم، حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در رابطه با راهکارهای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر دارید می توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.