سلامتیعمومی

پی آر پی چیست؟【سال1403】❤️

آیا شما می‌دانید پی آر پی چیست؟ ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در مورد پی آر پی در اختیار شما قرار دهیم. شاید شما هم از ریزش موهایتان رنج می‌برید یا پوستی خشک و پر از چین و چروک دارید و گاهی درد مفاصل و آرتریت زانو شما را آزار می‌دهد. پی آر پی درمانی گسترده برای همه این مشکلات است که در واقع پلاسمای غنی شده از پلاکت می‌باشد که حاوی پروتئین‌هایی است که فاکتور رشد هستند و به ترمیم و بازسازی بافت‌‌ها کمک می‌کنند.

پی آر پی چیست؟

پی آر پی همان پلاسما غنی شده از پلاکت است که در آن از فاکتور‌های رشد پلاکتی برای ترمیم بافت استفاده می‌شود. اولین مرحله برای انجام پی آر پی گرفتن خون از بیمار است برای این کار حدود 20 سی سی خون از ورید دست بیمار گرفته می‌شود و در داخل لوله‌هایی قرار می‌گیرد در مرحله بعد این لوله‌ها داخل سانتریفیوژ شده و پلاکت از سلول‌های خونی جدا می‌شود سپس این پلاکت را مجددا وارد دستگاه سانتریفیوژ می‌کنند تا پلاکت تغلیظ شود، غلظت پلاکت نسبت به یک نمونه خون معمولی دو تا هفت برابر بیشتر می‌شود و ماده بدست آمده در این حالت پی آر پی نامیده می‌شود که به وسیله سرنگ ریز انسولین تزریق می‌شود، قبل از تزریق از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود تا بیمار کمترین درد را احساس کند.

حال که دانستیم پی آر پی چیست؟ باید بدانیم که چگونه بافت را ترمیم می‌کند؟ ترمیم بافت دارای سه مرحله التهاب، افزایش سلول و بازسازی سلول است. پلاکت‌ها با فاکتورهایی که آزاد می‌کنند باعث شروع روند ترمیم بافت می‌شوند در واقع در پی آر پی دو کار انجام می‌شود ابتدا پلاکت‌های نمونه خونی فرد غلیظ می‌شود و در مرحله بعد این پلاکت‌ها فعال می‌شود زیرا پلاکت‌ها در خود مقدار زیادی ماده فعال ذخیره دارند که با فعالسازی آن‌ها فاکتور‌های رشد آزاد می‌شود و باعث ترمیم بافت خواهند شد. پی آر پی در بیماری‌های ارتوپدی و عضلانی مانند آرتروز کاربرد دارد هم‌چنین برای درمان زخم‌های مزمن که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند به کار می‌رود.

بعد از مدتی دانشمندان متوجه شدند فرآیند القای ترمیم بافت( پی آر پی) می‌تواند در رشد مو نیز موثر باشد برای رشد مو فاکتورهایی لازم است که باعث تحریک و فعال شدن ژن‌هایی مسئول افزایش رشد مو می‌شوند و پی‌آرپی به تحریک این ژن‌ها کمک می‌کند هم‌چنین فاز رشد مو یعنی آناژن را طولانی‌تر کرده و موهایی که به خواب رفته‌اند را وارد فاز رشد آناژن می‌کند برای این که بدانید ماهیت پی آر پی چیست؟ باید گفت در واقع پی آر پی پلاکت‌های غلیظ شده خون خود فرد است بدون این که هیچ ماده خارجی به آن افزوده شود. کل این روش حدود 45 دقیقه تا یک ساعت طول می‌کشد.

کاربرد پی آر پی

کسانی که کاشت مو انجام می‌دهند، بهتر است در 10 روز اول بعد از کاشت از پی آر پی استفاده کنند زیرا نه تنها زخم‌هایی که روی سر ایجاد می‌شود را ترمیم می‌کند بلکه میزان عفونت و نکروز بافتی را خیلی کم می‌کند هم‌چنین کسانی که ریزش مو وراثتی دارند برای گرفتن نتیجه بهتر می‌توانند پی آر پی را در کنار مزوتراپی روی موهای خود انجام دهند، پی آر پی به جز نقشی که در رشد مو دارد با طولانی کردن فاز آناژن بر روی رشد، ریزش موی ارثی و تا حدی بر روی ریزش مو سکه‌ای تاثیر می‌گذارد هم‌چنین برای درمان جای جوش وقتی با میکرونیدلینگ انجام می‌شود تاثیر فوق العاده زیادی دارد.

البته قبل از تزریق پی آر پی بیمار باید توسط متخصص پوست و مو معاینه شود و آزمایشات لازم را انجام دهد هم‌چنین پزشک را از بیماری‌های زمینه‌ای خود و داروهایی که مصرف می‌کند، آگاه کند تا او مطمئن شود آیا پی آر پی روشی موثر برای درمان ریزش مو بیمار یا درمان جای جوش می‌باشد یا خیر؟ و شما کاندید مناسب برای انجام این روش هستید یا خیر؟

علاوه بر موارد ذکر شده پی آر پی در موارد زیر نیز استفاده می‌شود:

  • جوانسازی پوست صورت و دست‌ها و رفع چین و چروک‌های دینامیک
  • از بین بردن اسکار و آکنه و اسکار زخم‌های ناشی از بریدگی و سوختگی
  • رفع خطوط اخم یا خنده
  • از بین بردن پف و تیرگی دور چشم
  • درمان زخم‌های دیابتی و نوروپاتیک و مزمن
  • کم کردن استریا‌ها و ترک‌های پوستی
  • ارتقای کیفی پوست صورت و افرایش شادابی آن
کاربرد پی آر پی

مزایای پی آر پی چیست؟

  • پی آر پی موجب تحریک لایه درم به تولید کلاژن و الاستین می‌شود و به این ترتیب پوست‌های نازک را ضخیم و سفت می‌کند هم‌چنین چین و چروک و خطوط ریز را برطرف می‌کند و از آن جایی که کلاژن‌سازی پوست را تقویت می‌کند یک درمان عالی برای بهبود بافت و رنگ کلی پوست است و برای کسانی که از داشتن آکنه رنج می‌برند موثر است.
  • پی آر پی به درمان نواحی ظریف زیر چشم که درمان آن با لیزر امکان پذیر نیست، کمک می‌کند و از آن جایی که پی آر پی پلاکت غنی شده خون خود فرد است بنابراین حساسیت و عارضه‌ای برای فرد ایجاد نمی‌کند و درمانی ایمن است برای همین به طور گسترده در ترمیم زخم‌ها به کار می‌رود.
  • نتیجه درمان پی آر پی بعد از سه تا چهار هفته مشخص می‌شود و به مدت 12 تا 18 ماه باقی می‌ماند.
  • معمولا درمان پی آر پی همراه با لیزر فرکشنال CO2، مبکرودرم آبریژن یا میکرونیدلینگ انجام می‌شود تا تاثیرات چشمگیری در رفع اسکارها و بهبود بافت پوست داشته باشد.
  • افراد بین 18 تا 30 سال معمولا دچار آکنه می‌شوند با تزریق پی آر پی که حاوی پلاکت‌های غلیظ شده، فاکتورهای رشد، سلول‌های بنیادی و سایر اجزا می‌باشد آکنه و جای اسکار ناشی از آن در آن‌ها بهبود یافته و پوست آن‌ها شروع به کلاژن‌سازی می‌کند.
  • پی آر پی که پلاسمای غنی از پلاکت است، رشد فولیکول‌های مو را تسریع می‌کند و متخصصان پوست از این روش برای کاهش ریزش مو، افزایش قطر موها و تراکم رشد مو استفاده می‌کنند.
  • از آن جایی که پی آر پی حاوی پلاکت‌های غنی از فاکتورهای رشد است به ترمیم و بازسازی بافت‌های آسیب دیده کمک می‌کند و راه نجاتی برای بیمارانی است که دچار آسیب‌های مفصلی، عضلانی و بافت‌های نرم هستند هم‌چنین در رفع التهابات ناشی از آسیب‌های ورزشی نیز موثر است.

پی آر پی با چه درمان های پوستی قابل انجام است ؟

ترکیب پی آر پی با ژل: پی آر پی و فیلر معمولا همراه با یکدیگر تزریق می‌شود در این روش پی آر پی برای تقویت پوست و افزایش تولید کلاژن به کار می‌رود و ژل برای پر کردن چین و چروک‌ها و حجم‌دهی به اجزای صورت به کار می‌رود این روش توسط بهترین کلینیک زیبایی در تهران انجام می‌شود که موجب افزایش جوانسازی و طبیعی‌تر شدن پوست در مقایسه با استفاده از ژل‌های دارویی به تنهایی می‌شود به علت افزایش تولید کلاژن در محل تزریق، نتایج جوانسازی ماندگاری طولانی خواهد داشت.

تزریق پی آر پی و بوتاکس: این ترکیب به عنوان یک راه حل برای تقویت پوست، کاهش چین و چروک و خطوط پویا صورت استفاده می‌شود. پی آر پی برای تقویت و بازسازی و کلاژن‌سازی پوست و بوتاکس برای کاهش انقباض عضلات و رفع خطوط و چین و چروک پویای صورت به کار می‌رود و باهم نتایج موثری برای جوانسازی پوست خواهند داشت.

ترکیب میکرونیدلینگ با تزریق پی آر پی: در این روش ابتدا پس از آماده‌سازی پوست، پی آر پی به پوست تزریق می‌شود و سپس با دستگاه میکرونیدلینگ که دارای سوزن‌های ریز می‌باشد، سوراخ‌ها و منافذی در پوست ایجاد می‌شود که موجب انتقال پی آر پی به عمق بیشتر پوست شده و در نتیجه به تولید کلاژن و الاستین در لایه درم پوست کمک می‌کند و در مجموع موجب ترمیم و جوانسازی پوست می‌شود.

ترکیب پی آر پی، بوتاکس و لیزر CO2: در این روش ابتدا به پوست بیمار بوتاکس تزریق می‌شود این کار باعث انبساط و آرام شدن عضلات و رفع چین و چروک پویای پوست می‌شود سپس با تاباندن لیزر CO2 به ترمیم پوست و بهبود علائم پیری پوست کمک می‌شود و در انتها تزریق پی آر پی به تقویت پوست و افزایش تولید کلاژن و الاستین کمک می‌کند و به این ترتیب پوست بیشترین طراوت و شادابی را بدست خواهد آورد در صورتی که قصد انجام این روش را دارید، بهترین دکتر پوست در تهران در این امر شما را یاری خواهد کرد.

پی آر پی با چه درمان های پوستی قابل انجام است ؟

مراقبت‌های بعد از تزریق پی ار پی

  • حداقل یک هفته قبل و بعد از تزریق پی آر پی از مصرف آسپرین و داروهای رقیق‌کننده خون و مکمل‌های گیاهی بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
  • از مصرف الکل و کافئین یک روز قبل از درمان خودداری کنید زیرا موجب کم آبی بدن و افزایش خطر کبودی پوست می‌شود.
  • 24 ساعت قبل از درمان حداقل 8 لیوان آب بنوشید تا بدنتان هیدراته بماند زیرا اگر بدن به اندازه کافی هیدراته نباشد، پزشک نمی‌تواند از شما خون بگیرد و باید در زمان دیگری مراجعه کنید که موجب هزینه اضافی برای شما خواهد شد.
  • از ورزش‌های سنگین و شنا خودداری کنید و تا چند هفته به سونا و جکوری نروید هم‌چنین محل تزریق را لمس نکنید.
  • خود را در معرض نوسانات زیاد دما یعنی دمای شدید یا خیلی سرد قرار ندهید و به مدت طولانی در معرض نوز خورشید قرار نگیرید.
  • برای شستن ناحیه تحت درمان در سه روز اول فقط از محصولات مراقبت پوستی ملایم استفاده کنید هم‌چنین از آرایش کردن خودداری کنید.
  • در صورتی که ترزیق در ناحیه لب انجام می‌شود به مدت 3 روز از نوشیدنی‌های خیلی گرم یا سرد استفاده نکنید.
  • به مدت یک ماه از انجام درمان‌های زیبایی مانند: لیزر درمانی، لایه‌برداری شیمیایی و…. خودداری کنید.

کاربرد پی آر پی در درمان ناباروری

کسانی که شکست مکرر لانه گزینی چنین دارند و آندومتر رحم آن‌ها جهت لانه‌گزینی جنین مناسب نمی‌باشد یا بعد از چند بار IVF ( انتقال جنین) با شکست مواجه شده‌اند و بارداری در آن‌ها صورت نگرفته است از تزریق پی آر پی به رحم استفاده می‌شود در این روش 48 ساعت قبل از انتقال جنین به رحم مادر، پلاکت‌های خون مادر گرفته شده و پس از غنی‌سازی به لایه آندرومتر رحم تزریق می‌شود. پی آر پی به علت داشتن فاکتورهای رشد و فاکتورهایی که باعث چسبندگی رحم می‌شود امکان لانه‌گزینی جنین را بیشتر می‌کند در نتیجه امکان حاملگی زیاد می‌شود.

معمولا 0.3 یا 0.5 سی سی، پی آر پی از خون خود مادر در آندرومتر رحم تزریق می‌شود البته میزان موفقیت این روش هنوز در مرحله تحقیقات است اما در موارد شکست IVF این روش برای زوج‌های نابارور توصیه می‌شود زیرا در بعضی موارد انجام پی آر پی در زوج‌های نابارور موجب باردارای شده است در این روش ابتدا از مادر خون گرفته می‌شود و پلاسمای آن از سلول خونی جدا می‌شود این پلاسما که حاوی پلاکت است در دستگاه سانتریفوژ قرار می‌گیرد و بعد از تغلیظ پلاکت پزشک، پی آر پی را قبل از کاشت جنین به وسیله یک کاتتر ظریف به داخل رحم تزریق می‌کند.

کاربرد پی آر پی در درمان ناباروری

مواد منع مصرف پی آر پی

  • درصورت ابتلا به هپاتیت، ایدز، هر نوع سرطان خون و بیماری‌های قلبی و عروقی که نیاز به مصرف داروهای رقیق‌کننده خون دارید از انجام درمان پی آر پی خودداری کنید.
  • افراد سیگاری، الکلی و کسانی که مبتلا به بیماری‌های پوستی، متابولیک و کبدی هستند از درمان پی آر پی خودداری کنند
  • کسانی که پلاکت خون آن‌ها عملکرد غیر طبیعی دارد یا افرادی که تحت درمان ضد انعقاد خون و ضد پلاکت هستند و آسپرین و وارفارین یا دی پیریدامول مصرف می‌کنند نباید درمان پی آر پی انجام دهند.
  • اگر ناحیه‌ای از بدن که قرار است پی آر پی تزریق شود، عفونتی وجود دارد انجام پی آر پی مناسب نخواهد بود.
  • در بعضی موارد، پی آر پی در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود.

 کلام آخر

در پایان این مقاله متوجه شدیم که پی آر پی چیست؟ در واقع یک روش درمانی و زیبایی است که با استفاده از خونتان، پلاسمای غنی از پلاکت به شما تزریق می‌شود تا برای ترمیم بافت‌ها، جوانسازی پوست، کمک به رشد موها و…. به کار رود. پی آر پی محتوی فاکتورهای رشد می‌باشد که به ترمیم و بهبود بافت‌ها و پوست شما کمک می‌کند هم‌چنین باید توسط متخصص پوست و زیبایی تزریق شود.

از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید بسیار سپاسگزاریم ما در این مقاله سعی کردیم توضیحاتی در مورد این که پی آر پی چیست؟برای شما بیان کنیم در صورت داشتن هرگونه انتقاد و پیشنهاد، می‌توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

4.9/5 - (12 امتیاز)
سلام، من حدیثه نایبی هستم. سه سال پیش از دانشگاه آزاد تهران رشته میکروبیولوژی فارغ التحصیل شدم. در حال حاضر به خاطر علاقه ای که به تولید محتوا در حوزه سلامت و پزشکی دارم، برای سایت جراحا محتوا میزنم. اگر سوال یا پیشنهادی در این باره داشتید، می تونید از طریق دیدگاه ها با من در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا