سلامتی

  آپاندیس چیست و کجاست ?【سال1402】⭐

اکثر افراد آپاندیس را به‌عنوان یک غده اضافه در بدن می دانند و به همین سبب به بودن آن در بدن اهمیت قائل نیستند. همینطور تعداد زیادی از افراد به علت بروز اتفاقی در کودکی و یا حتی در سنین بالاتر مجبور به انجام عمل جراحی و همینطور خارج کردن آپاندیس شده‌اند. با توجه به این که در گذشته با هر گونه مشکلی که در آپاندیس ایجاد می‌شد و حتی در حالتی که به وجود مشکلی شک می‌کردند، آپاندیس را از بدن خارج می‌کردند و بطور معمول عوارض خاصی در پی نداشت. با این حال در عصر جدید دانشمندان و محققین بسیاری روی آپاندیس تحقیق و بررسی هایی می‌کنند تا هر آن چه درباره آپاندیس چیست و کجاست ؟ را بدانند . پس اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه می خواهید در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

آپاندیس چیست؟

آپاندیس چیست؟ آپاندیس به زائده بسیار ریزی گفته می شود که به روده وصل شده و در سمت راست پایین شکم قرار گرفته شده است. با توجه به این که مجرای آپاندیس کوچک می باشد امکان دارد خیلی خوب تخلیه نگردد؛ بنابراین انسداد بوجود آمده در آن موجب زیاد شدن و رشد باکتری‌ها درون آپاندیس می شود که این موضوع می‌تواند باعث تشکیل چرک و تورم و همچنین ایجاد فشار دردناک در شکم شما نیز شود.

این اندام تهی، در نوک سکوم و در حالت کلی در قسمت پایین سمت راست شکم قرار می گیرد. در این صورت با توجه به این که مشکلات رشدی غیر عادی همچون چرخیدن ناقص روده یا هر موقعیت ویژه دیگری مثل بارداری یا عمل های پیشین شکم وجود داشته باشد، بطور تقریبی در هر قسمت از شکم می تواند قرار گیرد؛ لذا آپاندیس همه اشخاص در یک محل قرار ندارد و در بعضی مواقع می‌تواند در پشت روده بزرگ، پشت کبد یا در لگن هم قرار داشته باشد.

اگر ساکن تهران هستید و از بیماریهای مرتبط با کلیه رنج می برید می توانید از بهترین دکتر کلیه در تهران کمک بگیرید.

آپاندیس چیست

آپاندیس در کدام قسمت بدن است؟

در فاصله میان دریچه‌ای که روده‌ی باریک را به روده‌ی بزرگ متصل می کند زائده‌ای کوچک به نام آپاندیس قرار دارد. محل دقیق قرارگیری آپاندیس در سمت راست بدن و زیر شکم می باشد.

متناسب با ناحیه قرار گرفتن آپاندیس، این زائده کوچک حاوی غذا می‌شود و بایستی تخلیه گردد. اگر به دلایل مختلفی این تخلیه ایجاد نشود موجب به وجود آمدن التهاب و عفونت نیز می‌شود که با نام آپاندیسیت یا Appendicitis معرفی می‌شود. این التهاب با این که بسیار ر.اج دارد ولی خطرناک می باشد و افرادی که به این عارضه دچار شده‌اند، بایستی سریعا به متخصص مراجعه نمایید و با انجام جراحی آپاندیس آن را فوری خارج کنند. به عمل خارج کردن آپاندیس از بدن آپاندکتومی می گویند. حالا متوجه شدید که آپاندیس چیست و کجاست؟

علت آپاندیس چیست؟

اساسی ترین علت که می توان جهت التهاب و تورم آپاندیس یا آپندیسیت ذکر کرد مسدود شدن و گرفتگی در دریچه‌ آپاندیس می باشد. مقدار این میزان گرفتگی کاملا مشخص نمی باشد و امکان دارد کم یا شدید باشد. دلیل انسداد آپاندیس علاوه بر جمع شدن مواد غذایی، افزایش حجم غدد لنفاوی، به وجود آمدن آسیب و همچنین ایجاد تومور می تواند باشد.

در کشورهای خارجه، از هر بیست نفر، یک نفر در دوره ای از زندگی خود مبتلا به آپاندیسیت می شود. البته این مشکل امکان دارد در هر سنی اتفاق بیفتد، در کودکان زیر 2 سال بسیار نادر است. می توان گفت به احتمال زیاد افراد بین 10 تا 30 سال را بیشتر دچار می کند.ف

علائم عود آپاندیس

علامت رایج و مشخص عود آپاندیس، حس کردن درد کاملا ناگهانی و تیز می باشد، دردی که در قسمت راست پایین شکم یا دردی در اطراف ناف که به سمت پایین در حال حرکت است . امکان دارد این درد در آغاز مثل احساس یک کرامپ یا گرفتگی باشد و در زمان سرفه، عطسه یا حرکت نیز بدتر و شدید تر شود. در پایین دیگر علائم آپاندیسیت را برایتالن بیان می کنیم که شامل موارد زیر می باشد:

  • ازدست‌دادن اشتها
  • بروز تهوع و استفراغ بلافاصله بعد از شروع درد شکم
  • تورم شکم
  • یبوست یا اسهال
  • بروز تب 38-40 درجه سانتی‌گراد
  • نفخ و عدم خروج باد شکم
علائم عود آپاندیس

علائم ترکیدن آپاندیس

این نکته را باید بیان کنیم که آپاندیسیت همیشه موجب ترکیدن آن نمی‌شود ولی هر چه دیرتر به دکتر مراجعه شود، احتمال بروز خطر و همچنین ترکیدن آن افزایش می یابد. با مشاهده هر کدام از نشانه‌های زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید:

1. درد معده شدید که قبلا سابقه نداشته

آپاندیسیت در حالت کلی با درد شدید در قسمت ناف به سمت راست شروع می‌شود. ملتهب شدن آپاندیس با درد در زمان قدم برداشتن، سرفه و حرکات تند ماشین می تواند همراه شود.

2. تب و لرز

به صورت کلی تب به معنای ملتهب شدن بدن می باشد. بنابراین می توان گفت اگر این تب با درد معده همراه باشد احتمال بروز آپاندیسیت بیشتر می شود.

3. تکرر ادرار

به این خاطر که در برخی افراد آپاندیس به پایین بدن و مثانه نزدیک می باشد، زمان بروز التهاب آپاندیس و وارد شدن فشار به مثانه، امکان دارد موجب تکرر ادرار شود. در صورتی که با علائم دیگر ظاهر شود، امکان دارد نشانه آپاندیسیت باشد.

4. حالت تهوع و بی اشتهایی

مشاهده این علائم دلایل بسیار زیادی از بیماری ها همچون وجود باکتری در معده می تواند باشد. اما در بعضی موارد التهاب آپاندیس روی دستگاه گوارش هم تاثیر می گذارد و موجب بروز حالت تهوع و استفراغ و همینطور بی اشتهایی می‌شود که بایستی حتما به پزشک مراجعه شود.

آپاندیسیت چیست؟

آپاندیسیت، ایجاد التهاب و عفونت آپاندیس به صورت ورمی شکل می باشد که بطور معمول به‌صورت حاد و در عرض 24 ساعت و یا حتی می تواند به‌عنوان یک بیماری مزمن هم ایجاد می‌شود. به طور کلی عود آپاندیس در مرحله اول با درد شکمی عمومی یا ﭘﺮی اﻣﺒﻠﯿﮑﺎل بروز پیدا می کند که پس از آن در ربع تحتانی سمت راست شکم خود را نمایان می کند.

روش‌های درمان آپاندیسیت

برای این که بتوانید درمانی برای آپاندیس در نظر بگیرید ابتدا باید بدانید آپاندیس چیست و کجاست ؟معمولا درمان آپاندیسیت شامل جراحی برداشتن آپاندیس ملتهب شده می باشد. البته این نکته را باید خاطر نشان شد که به منظور درمان عفونت، امکان دارد پیش از جراحی یک دوز آنتی‌بیوتیک برایتان تجویز گردد.

جراحی برای برداشتن آپاندیس (آپاندکتومی)

جراحی آپاندیس به‌صورت جراحی باز و از طریق ایجاد یک برش شکمی به طول حدود 2 تا 4 اینچ (5 تا 10 سانتی‌متر) انجام می‌گیرد (لاپاراتومی). همینطور این جراحی را از طریق ایجاد چند برش کوچک شکمی هم می توان انجام داد (جراحی لاپاراسکوپی). در حین انجام آپاندکتومی لاپاراسکوپی، جراح لوازمی از جمله ابزارهای جراحی به خصوصی و یک دوربین فیلم‌برداری را داخل شکم شما قرار می‌دهد تا آپاندیستان را خارج کند.

در حالت کلی جراحی لاپاراسکوپی، امکان بهبود هر چه سریع تر با ایجاد درد و همچنین جای زخم کمتر را فراهم می‌کند که امکان دارد گزینه بسیار مناسب و موثری برای افراد چاق و مسن باشد، البته نه برای همه افراد! به این خاطر که اگر آپاندیس شما پاره شده و عفونت به خارج از آپاندیس راه یافته باشد یا این که آبسه داشته باشید، امکان دارد به آپاندکتومی باز هم نیاز پیدا کنید تا جراح به‌راحتی و آسانی حفره شکمی شما را بتواند تمیز کند.

مراقبت‌های بعد از عمل آپاندیس

بعد از انجام آپاندکتومی یا در حالتی که آپاندیس دچار پارگی شود انتظار می‌رود که با گذشت چند هفته بهبودی کامل پیدا کنید. به این دلیل اقدامات زیر را انجام دهید:

  • چند روز اول بعد از عمل از انجام فعالیت‌های شدید جدا خودداری کنید

اگر آپاندکتومی شما به روش لاپاراسکوپی انجام گرفته است، فعالیت روزمره خود را به مدت سه تا پنج روز و اگر آپاندکتومی به روش باز انجام داده‌اید، حدالامکان فعالیت‌های خود را به مدت 10 تا 14 روز محدود کنید. در رابطه با محدودیت‌های مربوط به شروع مجدد فعالیت‌های روزمره خود پس از انجام عمل جراحی از تیم پزشکی خود سوال کنید.

  • هنگام سرفه مراقب شکم خود باشید

به این جهت قبل از سرفه، خندیدن و یا انجام هر حرکتی توصیه می شود یک بالش روی شکم خود قرار دهید و با فشردن آرام آن روی شکم، به کاهش میزان درد خود کمک کنید.

  • در صورت تاثیرگذار نبودن داروهای مسکن با پزشک خود در ارتباط باشید

احساس درد، استرس بالایی را بر بدن شما وارد می‌کند و همینطور پروسه بهبودی‌تان را آهسته تر می‌کند. اگر با وجود مصرف داروهای ضد درد، کماکان درد داشتید، حتما هر چه سریعتر به پزشک خود اطلاع دهید.

  • به هنگام احساس آمادگی، حرکت کنید

خیلی آهسته و همانطور که راحت هستید فعالیت‌های روزمره خود را آغاز و به‌مرور زمان افزایش دهید. البته این کار را می توانید با پیاده‌روی‌های کوتاه‌مدت هم شروع کنید.

  • در صورت نیاز استراحت کنید

در دوران ریکاوری، امکان د ارد متوجه شوید که بیش از اندازه احساس خواب‌آلودگی می‌کنید. پس راحت باشید و در صورت لزوم استراحت کنید.

  • در مورد بازگشت به محل کار یا مدرسه با پزشک خود مشورت کنید

هنگامی که احساس آمادگی کامل کردید با اجازه تیم پزشکی خود به کار خود می توانید برگردید. کودکان هم امکان دارد کمتر از یک هفته بعد از جراحی بتوانند دوباره به مدرسه بازگردند. اما در این صورت آن‌ها برای شروع مجدد فعالیت‌های سنگین خود (مانند کلاس‌های بدنسازی یا ورزش)، بایستی دو تا چهار هفته منتظر بمانند.

مراقبت های بعد از عمل آپاندیس

عوارض آپاندیس

بروز اختلالات مرتبط ببا آپاندیس (آپاندیسیت) امکان دارد موجب بروز عوارض جدی گردد که در زیر برایتان بیان کردیم:

آپاندیسیت، بطور معمول سبب تب بین 99 درجه فارنهایت (37.2 درجه سانتی‌گراد) تا 100.5 درجه فارنهایت (38 درجه سانتی‌گراد) نیز می‌شود. همینطور امکان دارد موجب بروز لرز شود. اگر آپاندیس شما بترکد، عفونت ناشی از آن می تواند سبب افزایش تب هم شود. تب بیشتر از 101 درجه فارنهایت (38.3 درجه) و همچنین افزایش تعداد ضربان قلب هم امکان دارد بدین معنی باشد که آپاندیس شما پاره شده است.

پارگی یا همان به‌اصطلاح دیگر ترکیدن آپاندیس همچنین می تواند موجب گسترش عفونت در تمامی شکم شما (پریتونیت) شود. این وضعیت که به احتمال زیاد تهدیدی برای زندگی شخص به شمار می رود، به جراحی فوری جهت برداشتن آپاندیس و همینطور تمیزکردن حفره شکم نیاز فوری خواهد داشت. همچنین اگر آپاندیس شما بترکد امکان د ارد دچار عفونت (آبسه) گردید.

کلام آخر

هیچ روشی و راهکاری جهت جلوگیری از ابتلا به این بیماری وجود ندارد و تنها راه حل موجود آن جدا کردن آن از بدن از طریق عمل جراحی می باشد. در این صورت زیرا بطور معمول بسته شدن روده موجب ایجاد این وضعیت می‌شود، می‌توان با مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر از ابتلا به آن جلوگیری کرد. به این خاطر که فیبر مواد غذایی از تجمع مدفوع جلوگیری می‌کند که در نهایت می‌تواند مانع از ایجاد بیماری آپاندیسیت شود. همینطور این موضوع را در نظر داشته باشید که تشخیص این بیماری با حدس و گمان انجام پذیر نیست. پس برای حصول اطمینان از ابتلا یا عدم ابتلا به آن، بایستی حتما از پزشک متخصص کمک بگیرید.

امیدواریم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد از این که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید از شما کمال تشکر را داریم؛ حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در مورد این که آپاندیس چیست و کجاست ؟ دارید می توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا