راهکارهای مراقبت از ایمپلنت دندان⭐【سال1403】❤️
راهکارهای مراقبت از ایمپلنت دندان از نظر سایت جراحا:
- از یک مسواک موضعی برای تمیزکردن ایمپلنتها استفاده کنید.
- استفاده از نخ دندان و دهانشویه را در مراقبت روزانه از ایمپلنت دندان قرار دهید.
- از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکی خودداری کنید.
- دندانقروچه یکی دیگر از عادات بد دهان و دندان است که بهمنظور مراقبت از ایمپلنت دندان کنار گذاشته شود.
ایمپلنت یک روش دائمی برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته و داشتن طرح لبخندی زیبا است. ولیکن این روش درمان زیبایی دندان ملزم به رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی خاصی خواهد بود، در غیر این صورت بیمار با عوارضی نظیر شکست ایمپلنت و عفونت در دوره نقاهت مواجه میشود. جراحا در ادامه این مقاله اطلاعات لازم در مورد مراقبت از ایمپلنت دندان؛ نکات و توصیههای کاربردی برای مراقبت از دندان ایمپلنت شده را در اختیار شما دوستان عزیز قرار میدهد با ما همراه باشید.
چرا مراقبت از ایمپلنتهای دندانی مهم است؟
ایمپلنت دندان یک روش مناسب برای بازسازی لبخند و پر کردن جای دندانهای ازدسترفته است، ظاهر و عملکرد این تکنیک درمانی کاملاً مشابه دندانهای واقعی بوده و در صورت رعایت بهداشت و مراقبت از دندان ایمپلنت شده میتواند دوام مادامالعمری داشته باشد.
مراقبت از ایمپلنت دندان همانند مراقبت از دندانهای طبیعی بوده و بیمار با دو بار مسواکزدن در شبانهروز و استفاده از نخ دندان میتواند بهخوبی از دندانهای ایمپلنت شده مراقبت کرده و از خطر خونریزی و عفونت بعد از ایمپلنت جلوگیری کند.
از دیگر دلایل مهم برای مراقبت بعد از ایمپلنت دندان، هزینه زیادی است که برای این روش کاشت دندان پرداخت میکنید؛ لذا محافظت از دندانهای ایمپلنت شده در افزایش عمر آن تأثیرگذار بوده و از سوی دیگر بیمار تنها با یکمرتبه پرداخت هزینه از دندانهای مشابه دندان طبیعی خود بهرهمند میشود.
افزایش عمر ایمپلنتها
طبق توصیه بهترین متخصص ایمپلنت در تهران یکی از مهمترین راهکارها برای افزایش عمر ایمپلنت دندان، معاینات منظم و سلامت دهان و دندان است و با رعایت نکات نگهداری عمر ایمپلنت دندان افزایش مییابد و بالعکس در صورت عدم رعایت سلامت دهان و دندان علاوه بر کاهش عمر ایمپلنت بهطورقطع درد ایمپلنت را نیز تجربه خواهید کرد.
لذا برای اطمینان از افزایش عمر ایمپلنتها مسواکزدن و نخ دندان کشیدن را در مراقبتهای روزانه دهان و دندان خود قرار دهید و با رعایت این دو نکته بعد از جراحی ایمپلنت بی شک زیبایی دندانها، طبیعی به نظر رسیده و دوام ایمپلنت نیز افزایش مییابد.
عوامل دیگری نظیر سبک زندگی و رعایت مستمر بهداشت دهان نیز در افزایش عمر ایمپلنتها تأثیرگذار خواهد بود؛ لذا اگر قصد دارید از این روش کاشت دائمی دندان برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته استفاده کنید باید نکات مربوط به مراقبت از ایمپلنت دندان را جدی گرفته و توصیههای دندانپزشک را بهصورت دقیق رعایت کنید.
نکات اولیه مراقبت از ایمپلنت بلافاصله پس از جراحی
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت از اهمیت زیادی برخوردار است و این مورد در دوام و ماندگاری هر چه بیشتر دندانهای ایمپلنت شده تأثیر بسزایی دارد. مراقبت از ایمپلنت دندان بعد از اتمام فرایند درمان شامل تمیزکردن دقیق دندانها، مراجعه به بهترین متخصص ایمپلنت در ایران برای نظارت بر سلامت دندانها میشود. در حقیقت شما با رعایت نکات اولیه مراقبت از ایمپلنت پس از جراحی بیشترین استفاده را از دندانهای جایگزین شده خواهید برد.
بلافاصله بعد از جراحی، مراقبت از ایمپلنت دندان را باید بهطورجدی شروع کنید. حتماً در روز مراجعه به مطب برای جراحی ایمپلنت شخصی را بهعنوان همراه بیاورید تا برای بازگشت به منزل بهجای شما رانندگی کند؛ زیرا اثر داروهای بیحسی ممکن است موجب ایجاد خوابآلودگی شود. به ناحیه تحت درمان دست نزنید و همچنین از شستشوی شدید دهان و دندان بعد از مراجعه به منزل خودداری کنید. دستورالعملهای مراقبت از ایمپلنت دندان پس از جراحی را برای روزهای آینده رعایت کرده و بادقت آن را ادامه دهید.
مراقبت از ایمپلنت دندان 24 ساعت اول
افرادی که جراحی ایمپلنت داشته اند باید در 24 ساعت اول بعد از جراحی نکات ذیل را برای مراقبت از ایمپلنت دندان رعایت کنند:
- از خوردن نوشیدنی ها و غذاهای داغ در 12 ساعت اولیه بعد از جراحی باید امتناع شود. بیمار باید نوشیدنی های سرد و مواد غذایی نرم و سبک را در رژیم غذایی خود قرار دهد.
- به مدت 12 ساعت بعد از جراحی باید به طور متناوب از کمپرس یخ برای محل جراحی استفاده شود.
- اگر ناحیه درمان خونریزی داشته باشد یک تکه گاز استریل را با فشار به مدت بیست دقیقه در محل خونریزی قرار دهید. اگر با این عمل خونریزی متوقف نگردید باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه شود.
- از استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی باید خودداری کنید.
- از شستشوی دهان امتناع کنید و تنها در صورت نیاز می توانید آب دهان را بیرون بریزید.
- روز بعد از جراحی برای معاینه و بررسی وضعیت دندان های ایمپلنت شده به دندانپزشک مراجعه کنید.
دوره بهبودی و مراقبتهای هفتگی
برخی از نکات برای مراقبت از ایمپلنت دندان مربوط به هفتههای بعد از جراحی است و بیمار باید در طول دوره بهبودی نکات ذیل را رعایت کند:
- حفظ بهداشت دهان استفاده، منظم از دهانشویه باید در مراقبتهای هفتگی بعد از جراحی ایمپلنت رعایت شود، این مورد بهخصوص برای مرحلهای که پیچ پوشاننده در خارج از لثه قرار دارد، بسیار مهم است.
- استعمال سیگار موجب طولانیتر شدن دوره بهبودی و حتی بروز عفونت میشود؛ لذا از مصرف سیگار خودداری کنید.
- بعد از هر وعدهغذایی حتماً پروتز موقت را مطابق با توصیههای دندانپزشک تمیز کنید.
- تازمانی که پروتزهای نهایی را دریافت میکنید از مواد غذایی نرم و کاملاً پخته شده نظیر برنج، تخممرغ پخته و ماکارونی استفاده کنید.
- طبق توصیه بهترین متخصص ایمپلنت به مدت یک هفته بعد از جراحی ایمپلنت از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید؛ زیرا این اقدام موجب افزایش ضربان قلب، خونریزی و تورم بیشتر میشود. برای جلوگیری از هرگونه عوارض احتمالی بهتر است تا زمان بهبود کامل تمرینات ورزشی خود را متوقف کنید.
- برای تسکین درد ایمپلنت، دندانپزشک قرصهای مسکن را برای بیمار تجویز میکند، البته بهمنظور جلوگیری از ایجاد اختلال در جوش خوردن استخوان به دلیل مصرف این داروها توصیه میشود داروی تیلنول را قبل از جراحی و یا زمانی که درد شدید دارید، مصرف کنید.
ایمپلنت مانند ریشه دندانهای طبیعی عمل میکنند تا پایهای قوی برای دندانهای جایگزین ثابت (دائمی) یا متحرک که مطابق با دندانهای طبیعی ساخته شدهاند را فراهم کنند.
Implants act like the roots of natural teeth to provide a strong foundation for fixed (permanent) or removable replacement teeth that are made to match natural teeth
برنامه روزانه مراقبت از دندان ایمپلنت شده
دندانهای ایمپلنت شده بر خلاف دندانهای طبیعی سوراخ نمیشوند و هیچگونه حفرهای بر روی آنها ایجاد نخواهد شد ولیکن این دندانها در برابر لکه مقاومتی ندارند و همانند دندانهای طبیعی با خطر ساییدگی و فرسایش روبرو هستند؛ لذا مراقبت از ایمپلنت دندان نهتنها برای حفظ ظاهر ایمپلنتها بلکه برای سلامت لثهها و سایر دندانها نیز اهمیت دارد.
در حالت کلی تمیزکردن دندانهای ایمپلنت شده مشابه تمیزکردن دندانهای طبیعی بوده و لازم است که حتماً روزانه مسواک، نخ دندان و استفاده از دهانشویههای غیرالکلی را در برنامه روزانه مراقبتی خود داشته باشید.
ایمپلنت اگرچه در ظاهر مشابه دندانهای طبیعی است ولیکن در واقعیت جزو دندانهای مصنوعی محسوب میشوند و رعایت برنامه روزانه مراقبت از آنها الزامی است، تکههای غذا و باکتریها در نواحی اطراف ایمپلنت اگر تمیز نشود منجر به شکلگیری پلاک شده و در نهایت در آن ناحیه عفونت ایجاد میشود.
در مراقبت روزانه از ایمپلنت دندان و تمیز نگهداشتن این دندانها میتوانید از ابزارهای خاصی برای این منظور استفاده کنید.
روش صحیح مسواک زدن
در فرایند مراقبت از ایمپلنت دندان، مسواکزدن جزو مراقبتهای اولیه و مهم محسوب میشود و باید از یک مسواک موضعی برای تمیزکردن ایمپلنتها استفاده کنید.
برسهای مسواک ایمپلنت باید کاملاً نرم باشد و بدن طریق لثه کاشته شده در زمان مسواک شدن دچار زخم و آسیب نخواهد شد. در فرایند مسواکزدن باید دندانها را کاملاً پاک کنید و فاصله بین لثه و تاج دندان را مسواک بزنید برای این منظور مسواک را از لثه به سمت تاج دندان حرکت داده و از سمت دندانهای فک پایین به سمت دندانهای فک بالا مسواک را حرکت دهید و دندانهای فک بالا نیز باید از سمت بالابهپایین تمیز شوند و در نهایت نیز با حرکت جلو عقبی مسواک بر روی دندانها روند تمیزکردن را کامل کنید.
استفاده از نخ دندان و دهانشویه
دندانپزشک استفاده از نخ دندان و دهانشویه را در مراقبت از ایمپلنت دندان به بیماران توصیه میکند. روش استفاده از نخ دندان برای دندان ایمپلنت شده بدینطریق است که ابتدا مقدار مناسبی از نخ را دور دو انگشت دستها بپیچید سپس آن را بین دو دندان حرکت دهید و بهصورت نیمدایره دور تکتک دندانها بپیچید و به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
در استفاده از دهانشویه مدتزمان نگهداشتن آن در دهان نباید بیشتر از یک دقیقه باشد و به این نکته نیز توجه داشته باشید که دهانشویه باید فاقد الکل باشد که میتوانید از آبنمک رقیق بهعنوان دهانشویه استفاده کنید.
عوامل خطر و اشتباهات رایج در مراقبت از ایمپلنت دندان ها
استفاده از ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته موجب حل مشکلات بیمار در زمان صحبتکردن و غذاخوردن می شود ولیکن بعد از انجام این جراحی، مراقبت از ایمپلنت دندان برای جلوگیری از آسیب رسیدن به آنها ضرورت دارد. متأسفانه برخی از اشتباهات رایج و عادات نادرست موجب آسیب رسیدن به ایمپلنتهای دندانی میشود که در ادامه به مهمترین این عوامل خطر اشاره میکنیم:
- استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکی موجب بروز حفره در دهان و دندان شده و استخوان فک که ایمپلنت در آن کاشت گردیده با خطر شکستگی و عفونت مواجه میشود و از سوی دیگر ایمپلنتها بهمرور تغییر رنگ پیدا خواهند کرد.
- مصرف خوراکی چسبناک و سفت موجب میشود تا مواد غذایی به ایمپلنتها بچسبد و موجب حرکتدادن ایمپلنت و حتی شکستن آن میشود. بهتر است که بعد از ایمپلنت دندان، از پرخوری پرهیز کنید زیرا مصرف مداوم مواد غذایی موجب ایجاد باکتری و اسید ضعیف در دهان شده و منجر به افزایش پوسیدگی دندان خواهد شد.
- برخی افراد با این تصور که ایمپلنت دچار پوسیدگی نمیشود از مسواکزدن و نخ دندان کشیدن به طور مرتب اجتناب میکنند که این تصور کاملاً اشتباه بوده و از عوامل خطر و اشتباهات رایج در مراقبت از ایمپلنت دندان محسوب میشوند.
- بعد از اتمام دوره درمان کاشت ایمپلنت باید بهمنظور حفظ سلامت و افزایش طول عمر ایمپلنتها هر 6 ماه یکمرتبه به دندانپزشک مراجعه شود.
عادات بد دهان و دندان
یکی دیگر از نکات مهم در مراقبت از ایمپلنت دندان کنارگذاشتن عادات بد دهان و دندان است، این عادات بهعنوان عوامل خطر برای ایمپلنتهای دندانی محسوب شده و موجب کاهش عمر آنها میشود. عادات بد دهان و دندان به دندانهای طبیعی و لثهها نیز آسیب وارد کرده و سلامت کلی دهان و دندانها را با خطر مواجه میکند.
شایعترین عادت بد دهان و دندان عدم رعایت بهداشت دهان است، بیتوجهی به نخ دندان کشیدن و مسواکزدن منظم موجب پوسیدگی دندانهای طبیعی و ایجاد عفونت در لثه دندانهای کاشت شده میشود، لذا مسواکزدن حداقل دو بار در روز و استفاده از دهانشویه و نخ دندان کشیدن جزو مراقبتهای ضروری از دهان و ایمپلنت به شمار میآید.
برخی افراد عادت خوردن ناخن را دارند که این مورد موجب آسیب رساندن به دندانها و لثهها میشود؛ زیرا باکتریهای مضر از طریق انگشتان وارد دهان میشوند که برای سلامت لثهها و دندان مضر است.
دندانقروچه یکی دیگر از عادات بد دهان و دندان است که لازم است بهمنظور مراقبت از ایمپلنت دندان کنار گذاشته شود. دندانقروچه مینای دندان را از بین میبرد و منجر به شکستگی دندان خواهد شد.
نشانههای هشداردهنده مشکل در ایمپلنتها
- درد و ناراحتی شدید: ممکن است بعد از دوره بهبودی جراحی ایمپلنت کمی احساس درد و ناراحتی داشته باشید که این مورد طبیعی است ولیکن اگر درد بهمرور شدید شود یک علامت هشدار برای مشکل در ایمپلنتها خواهد بود.
- پسروی لثه در اطراف ایمپلنتها: در مراقبت از ایمپلنت دندان، علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان، حتماً به لثهها نیز توجه داشته و در صورت مشاهده التهاب در اطراف ایمپلنت در ناحیه لثه و با بلندتر بودن ایمپلنتها حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
- سختی در جویدن غذا: به این نکته توجه داشته باشید که ایمپلنت همانند دندانهای طبیعی بوده و نباید زمان جویدن غذا هیچگونه مشکلی داشته باشید؛ لذا در صورت احساس درد در هنگام جویدن غذا حتماً به دندانپزشک اطلاع دهید.
- جابهجایی و یا لقی ایمپلنت: این مورد نیز جزو موارد هشداردهنده در مشکل ایمپلنت محسوب میشود، اگر ایمپلنت بهدرستی جوشخورده باشد نباید وجود یک شی خارجی را در هان حس کنید در غیر این صورت باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید.
کلام آخر
مراقبت از ایمپلنت دندان بسیار حائز اهمیت است و علاوه بر افزایش عمر و ماندگاری دائمی ایمپلنتها از بروز عوارض جدی نیز جلوگیری میکند؛ لذا اگر میخواهید دوره نقاهت بعد از ایمپلنت را سریعتر به اتمام برسانید و در درازمدت نیز دچار مشکل نشوید حتماً نکات مراقبتی را رعایت کرده و حداقل سالی دومرتبه برای معاینه دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.
برای دریافت پاسخ سؤالات خود در مورد ایمپلنت دندان میتوانید از طریق کامنت با کارشناسان سایت جراحا در ارتباط باشید.
بله، دندانپزشکان قرقره کردن نمک را روش مناسبی برای کاهش جرم دندان و مراقبت بعد از کاشت ایمپلنت میدانند.
استفاده از دهانشویه به کاهش عفونت لثه، ورم و آبسه دندان کمک میکند.
در صورت عدم رعایت نکات مراقبتی احتمال پوسیدگی دندانهای کناری، عفونت ایمپلنت یا شکستن آن وجود دارد. غذاهای سفت باعث شکسته شدن ایمپلنت شده و عدم رعایت بهداشت احتمال عفونت را افزایش میدهند.