در این مقاله در رابطه با این که چگونه خارش و خشکی پوست در زمستان را درمان کنیم؟ برایتان مطالبی را ذکر خواهیم کرد؛ ابتدا باید بدانید که خارش و خشکی پوست در زمستان یک حساسیت نمی باشد! شاید باور کردن این که خارش پوست در زمستان یک اتفاق رایج و شایع می باشد و نباید به هیچ وجه آن را با حساسیتها یا مشکلات ژنتیکی اشتباه گرفت دشوار باشد. در زمستان بسیاری از ما دچار خارش پوست میشویم و این خارش به علت خشکی پوست رخ میدهد. اما این که چرا در زمستان بیشتر دچار خشکی پوست میشویم، سوالی است که در ادامه به آن پاسخ خواهیم داد. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
علت خشکی پوست در زمستان چیست؟
در فصل زمستان به علت کاهش میزان رطوبت هوا شرایط خوب و مناسبی برای تحریک پوست و ایجاد آلرژی های پوستی فراهم می شود. اپیدرم خارجی ترین لایه پوست محسوب می شود که سطح آن به عنوان یک سد از پوست حفاطت می کند. سد پوستی خود ترکیبی از لیپیدها و سلول های مرده پوست است که از راه یابی سموم مضر و خطر آفرین به پوست پیشگیری می کنند. همچنین مانع از دست رفتن میزان رطوبت پوست و همچنین آب میان بافتی پوست نیز می شوند. در نهایت با آسیب رسیدن به این سد پوستی ما به خشکی پوست دچار می شویم.
در فصل زمستان هوای سرد موجب از بین رفتن لیپیدهای طبیعی و همینطور رطوبت پوست می گردد. همینطور امکان دارد به علت سرما حمام آب داغ داشته باشیم که خود بسیار به رطوبت و روغن های طبیعی پوست آسیب می زند.
چند مورد ازروش های درمان پوست خشک:
❤️ کمتر از آب داغ استفاده کنید | باید بدانید که آب خشکی پوست را می تواند تشدید و بدتر کند علی الخصوص اگر از آب داغ و صابون استفاده کنید. |
⚡️ کمتر از صابون استفاده کنید | استفاده خیلی زیاد از صابونها و یا ضدعفونیکنندههای دست، موجب خشکی پوست میشود. |
✅ پوست خود را مرطوب کنید | مرطوبکنندههای پوست ابزار به شدت مهمی به منظور مقابله با خشکی پوست محسوب می شوند. |
⭐پمادهای مرطوبکننده | نحوه کارایی پمادهای مرطوبکننده به این صورت است که سعی دارند بیشتر رطوبت موجود در پوست را حفظ نمایند. |
استفاده از صابون های قلیایی و معطر ، مالش شدید پوست در زمان خشک کردن همگی موجب خشکی پوست می توانند شوند. میزان رطوبت و آبرسانی پوست در قومیت ها و ژنتیک های گوناگون کاملا متفاوت می باشد. همینطور بعضی بیماری ها همچون دیابت و اختلالات غده تیروئید می توانند منجر به خشکی پوست نیز شوند. در ادامه برخی از عوامل خشکی پوست را برایتان شرح می دهیم:
- خشکی پوست بعد از شیو کردن
پس از شیو کردن امکان دارد صورت اندکی خشک شود. علی الخصوص اگر پوستتان خشک باشد، این عارضه شدیدتر خواهد شد. قبل از شیو، سعی کنید صورت خود را خوب بشویید تا سلولهای مرده بطور کامل جدا شود و بعد از اتمام اصلاح هم از محصولات آبرسان برای پوست خود استفاده نمایید.
- خشکی پوست و کمبود ویتامین
یکی از مواردی که موجب خشکی پوست می شود، کمبود ویتامین B می باشد. کمبود این ویتامین سبب ایجاد مواردی از قبیل بثورات، خشکی، پوستهپوسته شدن، ترک لب و چینوچروک نیز میشود. افرادی که دچار کمبود ویتامین B هستند، به نور خورشید و محصولات مراقبتی حساستر از سایر افراد بوده و همچنین پوست آن ها زودتر تحریک و دچار قرمزی نیز می گردد.
- خشکی و قرمزی پوست صورت
اگر علاوه بر خشکی، صورت شما دچار قرمزی هم شده است، احتمال این وجود دارد علت آن اگزما یا درماتیت آتوپیک نیز باشد. اگزما در حالت کلی ارثی می باشد. بیماری دیگری که چنین علائمی می تواند ایجاد نماید، درماتیت سبورئیک است که بیشتر قسمت های دارای غدد چربی همچون بینی و اطراف ابروها را درگیر خود میکند. پسوریازیس هم بیماری پوستی دیگری محسوب می شود که به طور مزمن بوجود آمده و علاوه بر این علائم موجب بروز علائمی از جمله پوستهپوسته شدن و لکههای پوستی نیز میشود.
- علت خشکی و پوسته پوسته شدن پوست
در اکثر مواقع خشکی همراه با پوستهپوسته شدن نمایان می شود. دلیل اصلی آن کاهش رطوبت و چربی طبیعی پوست می باشد. با آبرسانی به پوست و همینطور استفاده از کرم مرطوبکننده این حالت پوستهپوسته را می توان تا حدودی از بین برد.
- خشکی پوست و قارچ
در بعضی مواقع امکان دارد خشکی نشانه وجود قارچ باشد. بوجود آمدن قارچ بر روی پوست موجب بروز جوشهای قرمز، پوستهپوسته شدن و خارش جوشها میشود. امکان دارد جوشها گاهی رخ دهند و گاهی هم از بین بروند. اگر این علائم را همراه با علائم خشکی تجربه کردید، حتما در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید.
- خشکی پوست کودکان و خشکی پوست نوزاد
خشکشدن پوست در میان کودکان و نوجوانان امری شایع شناخته می شود. کودکان معمولا به سبب فعالیت در محیط باز دچار این مشکل نیز میشوند. هوای خنک با میزان رطوبت کم این عارضه را می تواند ایجاد کند. سعی کنید حدالامکان هر بار که کودک خود را به حمام میبرید، از مرطوبکننده در تمامی قسمت های بدن استفاده کنید تا میزان خشکی کاهش یابد.
اگر ساکن تهران هستید و از مشکلات و بیماری های پوستی رنج می برید می توانید از بهترین دکتر پوست در تهران کمک بگیرید.
انواع خشکی پوست
در زیر انواع خشکی پوست را برایتان ذکر می کنیم:
1. خشکی پوست صورت
هنگامی که پوست صورت میزان رطوبت و چربی خود را از دست میدهد، با این مشکل مواجه میشود. امکان دارد پوست شما تنها در فصول خاصی از سال دچار این مشکل شود یا در همه فصول سال با این مشکل درگیر باشید. بطور معمول در هوای سرد و خشک که دمای هوا تا میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده و رطوبت کم میشود، این عارضه نمایان میشود. گاهی اوقات در مواردی از قبیل تغییر محل زندگی، شنا در استخر کلردار، کمآبی و قرارگرفتن در معرض نور خورشید موجب ایجاد این مشکل میشوند.
سعی کنید برای درمان و کاهش خشکی پوست صورت از صابونها و پاککنندههایی استفاده نمایید که حاوی الکل، رتینوئید و آلفا هیدروکسی اسید نباشند. این مواد پوست را بسیار تحریک میکنند.
موادی از قبیل پلیاتیلن گلیکول، آکیل پلی گلیکوزید، سورفکتانتهای سیلیکونی، لانولین و پارافین جزو موادی می باشند که از آن ها می توانید استفاده کنید. در نهایت به منظور درمان خشکی پوست صورت، توصیه می شود از دکتر پوست کمک بگیرید.
2. خشکی پوست لب
در حالت کلی علت اصلی خشکی لب تحریک شدن آن با عوامل گوناگون می باشد. عواملی از قبیل بزاق دهان، لیسیدن لبها، غذای تند و هوای سرد و خشک موجب ایجاد این مشکل نیز میشوند. در بعضی مواقع سرماخوردگی و آسیب ناشی از نور خورشید هم سبب بوجود آمدن ترک روی لبها میشوند. همینطور از عوارض بعضی از داروها مانند داروهای کاهشدهنده کلسترول خشکی لب می باشد.
3. خشکی پوست گردن
عوامل بسیار مختلفی همانند زیاد حمام کردن یا شستشو با آب داغ موجب خشکی پوست گردن نیز میشود. علاوه بر موارد احتمال بوجود آمدن اگزما روی گردن نیز وجود دارد. اگزما علاوه بر بروز خارش و خشکی، لکههایی روی گردن ایجاد میکند. در این شرایط خاراندن پوست گردن وضعیت را بدتر از چیزی که هست کرده و موجب بروز لکههایی به رنگ قرمز یا قهوهای (راش) نیز می گردد.
4. خشکی پوست سر
هنگامی که پوست سر به اندازه کافی چربی نداشتهباشد، خشک میشود. همانند سایر قسمتهای بدن در این قسمت هم خشکی سبب پوستهپوسته شدن و خارش میشود. سعی کنید به منظور برطرف کردن خشکی سر از شامپوهای ملایم و نرمکنندههای آبرسان استفاده نمایید. اگر خشکی سر زیاد شود، موجب تولید شوره سر نیز میشود.
علائم پوست خشک
اصلیترین و مهم ترین علت تشخیص خشکی پوست، خارش می باشد. افرادی که مبتلا به خشکی پوست هستند، امکان دارد لکهها و تاولهای ریزی را روی پوست خود داشته باشند. اما داشتن هر گونه جوش صورت یا لکهای به معنی خشکی پوست نمی باشد. همینطور امکان دارد که روی پوست، ترکهایی نیز دیده شود. سه مورد که در زیر برایتان ذکر کردیم مشخصترین علائم ابتلا به خشکی پوست محسوب می شوند:
- خارش
- ترک و خشکی
- التهاب و تاولهای ریز قرمز رنگ (اگزما)
محدوده و نواحی خارش پوست در هر فردی کاملا متفاوت خواهد بود. امکان دارد کل بدن را درگیر خود کند و امکان دارد فقط بخشی از پوست نیز دچار خارش شود. آگاهی از این موضوع بسیار مهم است که خاراندن پوست در چنین شرایطی، هیچ گونه کمکی به برطرف کردن خارش نمیکند حتی پوست را می تواند نازکتر و حساستر نماید.
نحوه پیشگیری از خشکی پوست
زمانی که فصل ها آغاز به تغییر می کنند، افراد با انجام اقدامات زیر می توانند از خشکی پوست زمستانی پیشگیری نمایند:
تنظیم رژیم های مراقبت از پوست: پوست ما در هوای سردتر به درمان های کاملا متفاوتی نیاز دارد، از قبیل استفاده از مرطوب کننده های محافظ بیشتر. کاهش میزان استفاده از اسکراب های لایه بردار، ماسک های صورت و همچنین درمان به کمک بخار هم میزان آسیب به سد پوستی را تا حدودی کاهش می دهد.
هیدراته ماندن: نوشیدن مقدار فراوان آب، رطوبت پوست را بسیار افزایش می دهد و به صاف و همینطور یکدست ماندن آن کمک شایانی می کند.نوشیدن بطور میانگین 8 لیوان آب در شبانه روز همواره توصیه می شود.
خوردن غذاها یا همینطور مصرف مکمل های حاوی اسیدهای چرب امگا 3 یا امگا 6 هم امکان دارد بسیار کمک کننده باشد.
مکمل های حاوی کلاژن و هیالورونیک اسید علی الخصوص در سنین بالاتر به حفظ پوست کمک می کند و تا حدودی از دست رفتن طبیعی این اجزای پوست با گذشت زمان را می تواند کاهش دهد.
استفاده از دستگاه مرطوب کننده(دستگاه بخار آب): این دستگاه رطوبت را به هوا می تواند برگرداند و به آبرسانی دوباره لایه بیرونی پوست کمک بسزایی کند. از سمت دیگر، فرد یک کاسه آب را در بالای یک رادیاتور می تواند قرار دهد تا با افزایش میزان گرما، بخار آب را همراه خود حمل نماید و از خشک شدن محیط و درنهایت پوست به خصوص در فصل سرد پیشگیری نماید.
محدود کردن در معرض گرما بودن: افراد این کار را با گرفتن حمام یا دوش ولرم به جای حمام داغ یا بسیار گرم و همچنین خودداری از نشستن در مقابل آتش یا بخاری در مدت زمان طولانی می توانند انجام دهند. گرمای بیش از اندازه رطوبت حیاتی را از پوست را می تواند دور نماید.
محافظت از پوست با لباس: تعداد زیادی از مردم خشکی پوست دستها را در طول زندگی خود تجربه میکنند، علی الخصوص حالا که شستشوی منظم دستها و ضدعفونی کردن آن رایجتر از گذشته شده است. استفاده از دستکش در دمای سرد و در زمان شستن ظروف به پیشگیری از خشک شدن پوست کمک شایانی می کند. بهترین روش استفاده از دستکش نخی زیر دستکش لاتکس آشپزخانه در زمان شستشوی ظروف و کار با مواد تمیز کننده می باشد.
استفاده از درمان ها و راهکار های خانگی بیشتر موارد خشکی پوست را می تواند بهبود بخشد. البته اگر هیچ گونه تاثیری نداشته باشند، فرد با یک متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند تماس بگیرد.
در موارد خیلی شدید بررسی های آزمایشگاهی به منظور رفع دلایل زمینه ای از قبیل کم خونی و کمبود ویتامین دی و املاح موثر در ترمیم پوست همچون روی نیز لازم و ضروری می باشد. بیماری های زمینه ای از جمله دیابت و مسائل تیروئیدی و کلیوی هم خشکی و خارش پوست را می توانند شدت ببخشند که بهترین کار این است در کنار درمان پوست توسط پزشک بطور کامل و با دقت بالا بررسی و کنترل شوند. با بیان مطالب بالا همگی متوجه شدیم که با خارش و خشکی پوست در زمستان چه کنیم؟
آیا خشکی پوست در فصل زمستان مهم است؟
خشکی پوست به خودی خود و به تنهایی مشکلی برای شما ایجاد نمی کند اما بیماری هایی که به همراه خشکی پوست دچار آن ها می شویم. بعضی از مشکلاتی که خشکی پوست امکان دارد به مروز زمان برای ما رخ دهد به صورت زیر می باشد:
- بروز بیماری های پوستی
- ترک ترک شدن و زخم شدن پوست
- ضخیم شدن و زیر شدن پوست
- عفونت های پوستی
- درماتیت سبورئیک (موجب پوسته پوسته شدن و همچنین التهاب پوست می شود)
- عفونت های باکتریایی
روش های درمان پوست خشک
برای این که بدانید با خارش و خشکی پوست در زمستان چه کنیم؟ اولین قدم به منظور درمان خشکی پوست، تشخیص علت خشکی می باشد. آبوهوای زمستان یکی از شایعترین و رایج ترین دلایل خشکی پوست است. البته اگر پوست شخصی خیلی شدید دچار خشکی شده باشد، بهترین کار این است که این موضوع را جهت تشخیص دلایل مشخص در آن فرد، با پزشک مورد نظر در میان گذاشت. امکان دارد دلایل بوجود آمدن خشکی پوست در افراد گوناگون کاملا متفاوت باشد و به منظور تشخیص اختصاصی این موضوع بهترین کار این است با پزشک مربوطه مشورت شود.
پزشک مشکل را می تواند به درستی تشخیص دهد و راههای پیشگیری از خشکی پوست را هم به شما بگوید. به عنوان مثال امکان دارد پزشک به شخصی که دچار خشکی پوست شده توصیه کند از تماس با بعضی محصولات و یا مواد شیمیایی خودداری نماید.
البته در حالت کلی از بعضی روشها به منظور جلوگیری از خشکی پوست در فصل زمستان می توان استفاده نمود. در ادامه به بیان بعضی از این روشها میپردازیم.
- کمتر از آب داغ استفاده کنید
زمانی که در تلاش برای بازگرداندن رطوبت به پوست خود هستیم، شاید خیس کردن بیش از حد پوست در آب ایدهی خوب و موثری به نظر بیاید اما جالب است این نکته را بدانید که آب خشکی پوست را می تواند تشدید و بدتر کند علی الخصوص اگر از آب داغ و صابون استفاده گردد. شستشوی بسیار چربی و روغن محافظ روی پوست را هم می تواند از بین ببرد و پوست را در وضعیتی به شدت آسیبپذیر و مستعد خشکی قرار بدهد.
پس لازم است همواره سعی کنید مدت زمان شستشو و استحمام خود را کوتاه کنید (10 دقیقه یا کمتر) و همینطور بهجای استفاده از آب داغ، سعی کنید از آب گرم استفاده نمایید.
- کمتر از صابون استفاده کنید
استفاده خیلی زیاد از صابونها و یا ضدعفونیکنندههای دست در حالت کلی موجب خشکی پوست میشود. بنابراین همواره سعی کنید مصرف صابون و ضدعفونیکنندههای دست خود را به حداقل میزان خود برسانید.
میتوانید مصرف صابون را تنها به زمانها و مکانهایی که بسیار ضرورت دارد اختصاص دهید و یا مصرف آن را تنها به آن قسمت از بدن که نیاز به شستشو دارد مانند زیر بازوها و یا پاها محدود نمایید. پس در این صورت دیگر نیاز نیست همه بدن خود را در معرض شستشوی غیرضروری قرار دهید.
همینطور از صابونهای ضعیف، بدون بو و صابونهایی که جهت ایجاد خشکی کمتر طراحی و تولید شدهاند هم می توانید استفاده نمایید.
- پوست خود را مرطوب کنید
مرطوبکنندههای پوست ابزار به شدت مهمی به منظور مقابله با خشکی پوست محسوب می شوند. انتخاب درست و اصولی مرطوبکننده، میتواند موحب پیشگیری و درمان خشکی پوست نیز شود. البته لازم به ذکر است که 4 نوع از مدلهای مرطوبکننده در بازار موجود می باشد که هیچ نیازی به تجویز پزشک ندارند.
پمادهای مرطوبکننده: نحوه کارایی پمادهای مرطوبکننده به این صورت است که سعی دارند بیشتر رطوبت موجود در پوست را حفظ نمایند. البته امکان دارد با استفاده از پمادهای مرطوبکننده حس چرب شدن و روغنی بودن پوست را داشته باشید. وازلین یکی از همین نمونهها به شمار می رود.
روغنهای مرطوبکننده: روغنهای مرطوبکننده در مقایسه با پمادها احساس چرب بودن خیلی کمتری به همراه دارند و علیرغم میزان چرب بودن کمتر، همچنان جهت مبارزه با خشکی پوست بسیار مؤثر می باشند. روغن بچه، روغنهای معدنی و روغن حمام از این نوع به شمار می روند.
کرمهای مرطوبکننده: کرمهای مرطوبکننده در مقایسه با دیگر انواع مرطوب کنندهها از محبوبیت بسیار بیشتری برخوردارند و فراگیرتر می باشند. دلیل محبوبیت بیشتر کرمهای مرطوبکننده در این است که پوست بدن انسان آنها را بهتر از دیگر مدلها جذب خود میکند. کرمهای دست از این دسته از مرطوبکنندهها محسوب می شوند.
لوسیونهای مرطوبکننده: لوسیونهای مرطوبکننده دارای کمترین میزان احساس چرب و روغنی بودن را دارند که یک مزیت قابل ملاحظه است. اما لوسیونها در مقایسه با دیگر مدلها، از میزان مرطوبکنندگی کمتری برخوردار هستند و این اتفاق ناشی از وجود الکل بیشتر در آنها می باشد.
پس از شستن پوست خود، آن را به آهستگی و بهطور متوسط خشک نمایید و بلافاصله از مرطوبکنندهی روی پوستتان استفاده کنید به این خاطر که این لحظه بهترین لحظه جهت گیر انداختن بیشترین میزان رطوبت در پوست شناخته می شود.
عوامل خطر خشکی پوست کدامند؟
هر فردی امکان دارد در طول زندگی خود با این مشکل مواجه شود. اما احتمال خشکشدن پوست در بعضی افراد بیشتر می باشد. از جمله:
- افراد بالای 40 سال. حفظ میزان رطوبت پوست با بالا رفتن سن کاهش پیدا میکند.
- زندگی در آبوهوای سرد و خشک و بادخیز
- شغلی که نیاز به شستشوی مداوم و مکرر دست دارد، مثل پرستاری یا آرایشگری
- تماس دست با خاک، سیمان یا خاک رس
- شنا در استخرهای کلردار به طور مکرر
- بعضی بیماریها همانند کمکاری تیروئید، دیابت یا سوءتغذیه
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در بعضی مواقع مشکلات و اختلالات پوستی با انجام و بکارگیری درمانهای خانگی و روشهای مراقبتی، هیچ گونه بهبودی پیدا نمیکنند. اگر دارای علائم شدید خشکی پوست هستید و علائم شما بدتر میشوند یا به هیچ وجه بهبودی نمی یابند، حتما به متخصص پوست مراجعه نمایید. پزشک مربوطه با توجه به علائمی که دارید از داروهای تجویزی یا بدون نسخه، آن چیزی که برای شما مناسب و موثر می باشد تجویز و توصیه می نماید.
کلام آخر
تجربه کردن خشکی پوست با علایمی از قبیل پوسته پوسته شدن، قرمزی و حتی ترک خوردن پوست در فصل زمستان، اتفاقی رایج می باشد و افراد بسیاری درگیر این مشکلات میشوند. این مشکلات تنها برای پوست صورت نیست و پوست دست، پا و بدن را هم درگیر خود میکند. بهترین کار این است که در این فصل، پوست خود را از هوای خیلی سرد و آب خیلی داغ دور نگه دارید.
ارز این که تا پایان مقاله ما را همراهی کردید از شما سپاسگزاریم؛ حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در رابطه با این که با خارش و خشکی پوست در زمستان چه کنیم؟ دارید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.