سلامتیعمومی

درمان سریع ترش کردن معده با 9 روش خانگی【1403】❤️

شاید شما که در حال مطالعه این مطلب هستید با مشکل ترش‌کردن‌معده مواجه شده و به فکر یک راهکار درمانی هستید. به طور کلی ترش کردن معده و احساس سوزش در قفسه سینه یکی از مشکلات شایع گوارشی است که تجربه آن واقعاً دردناک خواهد بود به گونه‌ای که اشتهای فرد را کور کرده و حتی ممکن است شما را از کار کردن باز دارد. مسأله ترش کردن معده بنا به دلایل مختلف اتفاق می‌افتد. در ادامه مطلا با ما همراه باشید تا درمان سریع ترش کردن معده با 9 روش خانگی را برایتان شرح دهیم.

ترش کردن معده چیست؟

اگر تا کنون بازگشت محتویات معده به مری را تجربه کرده اید در واقع شما ریفلاکس معده را تجربه کرده‌اید. این بیماری جزو شایع‌ترین و رایج ترین مشکلات گوارشی به شمار می رود که بیشتر افراد حداقل یک‌بار در طول زندگی با آن مواجه می‌شوند.

هنگامی شیره معده که حاوی اسید می باشد به مری بازگردد، سوزش خیلی زیادی در قفسه سینه و گلو احساس خواهد شد که بسیار ناخوشایند و آزاردهنده می تواند باشد. این اتفاق را در اصطلاح ترش کردن می نامند.

اگر ساکن تهران هستید و از مشکلات و بیماری های گوارشی رنج می برید می توانید به بهترین دکتر گوارش و کبد در تهران مراجعه نمایید.

ترش کردن معده چیست

علل ترش کردن معده

ترش کردن معده به سبب عوامل مختلفی و متعددی می تواند اتفاق بیفتد. در زیر بعضی از علل متداول ترشی معده را برایتان ذکر می کنیم:

  1. افزایش محتوای اسیدی معده: معده مسئول اصلی تولید اسید معده برای هضم غذا می باشد. در بعضی موارد، میزان اسید معده تا حدی افزایش می‌یابد و امکان دارد به میزانی برسد که سبب ترشی و همینطور سوزش معده شود. این امکان دارد به دلیل عواملی از قبیل بیماری‌های معده مثل زخم معده، التهاب معده (گاستریت)، عفونت معده با باکتری هلیکوباکترپیلوری، یا عوامل دیگری همچون استرس یا عادات غذایی نامناسب نیز باشد.
  2. عادات غذایی نامناسب: مصرف مواد غذایی اسیدی از جمله مرکبات، سرکه، غذاهای چرب و سنگین، نوشیدنی‌های گازدار، قهوه، شکلات و مصرف فراوان قند می تواند موجب ترشی معده شود. همینطور، خوردن وعده‌های غذایی بزرگ، خوردن غذاها در هنگام خوابیدن، و خوردن غذاهای سنگین پیش از خواب هم امکان دارد ترشی معده را شدیدتر کند.
  3. استرس و اضطراب: استرس و اضطرابمی توانند موجب ترشی معده شوند. در شرایط بروز استرس، سیستم عصبی مرکزی بیشترین میزان اسید معده را ترشح می‌کند که امکان دارد سبب ترشی و سوزش معده نیز گردد.
  4. عوامل دیگر: برخی از داروها همانند آنتی‌بیوتیک‌ها، ضدالتهاب‌ها، استرودنت‌ها و سایر داروها می‌توانند اثرات جانبی مانند ترشی معده را به همراه داشته باشند. همینطور، بیماری‌های دیگر از قبیل بیماری‌های گوارشی، عفونت‌ها، آسم و کم‌خونی هم امکان دارد موجب ترشی معده گردند.

علائم ترش کردن معده

علائم مختلفی به دنبال دارد اما همیشه کمی از درد، ترشی در معده یا ناراحتی شکمی ‌را شامل می‌گردد. علائم ترش کردن معده بعضی مواقع پس از غذا و در بعضی از اوقات پیش از مصرف غذا خود را نمایان می‌کند. نشانه‌های ترش کردن معده عبارتند از:

درد اپی گاستر: اپی گاستر همان ناحیه مرکزی و بالای شکم محسوب می شود.

احساس سوزش: ممکن است از اسیدهای معده و آنزیم‌های موجود در دستگاه گوارش یا از التهاب ناشی شود.

سیری زودرس یا دیررس: احساس سیری بلافاصله پس از غذا خوردن یا مدت‌ها بعد، نشان دهنده این می باشد که معده غرق در اسید شده است.

اما کسانی که ترش کردن معده را تجربه می‌کنند بیشتر مواقع علائم دیگری را همراه با آن دارند، که عبارتند از:

  • نفخ
  • گاز
  • حالت تهوع
  • آروغ زدن
  • رگورژیتاسیون (هنگامی‌که غذای بلعیده شده برمی‌گردد)
  • رفلکس اسید
  • سوزش سردل

بعضی اوقات حمله قلبی با ترش کردن معده می تواند ارتباط مستقیم داشته باشد. اگر ترش کردن با عرق کردن، تنگی نفس یا احساس سفتی و فشردگی در قسمت بالای شکم همراه باشد، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.

جلوگیری از ترش کردن معده

اصلاح کردن سبک زندگی یکی از بهترین و موثرترین عملکردهای ممکن برای جلوگیری از ترش کردن معده ممی تواند باشد. افراد با رعایت موارد بسیار ساده و راحت از بروز احساس بد سوزش سر دل بعد از مصرف وعده های غذایی می توانند جلوگیری نمایند از جمله این اقدامات مفید و در عین حال ساده می توان به:

  • بهبود وضعیت یا پوزیشن یعنی افراد در هنگام خوردن غذا صاف بنشینند و قوز نکنند.
  • پوشیدن لباس های گشاد و راحت
  • کنترل وزن و جلوگیری از بروز چاقی علی الخصوص در مواردی که فرد دارای اضافه وزن می باشد.
  • از ایجاد فشار های خیلی زیاد روی شکم اجتناب کنیم.
  • قطع مصرف سیگار و نوشیدنی های الکل دار
  • در صورت نیاز بعد از مشاوره با پزشک معالج خود، تغییر درمان دارویی مخصوصی که موجب ایجاد احساس سوزش سردل شده است انجام پذیرد.
  • پرهیز از مصرف پیاز خام که براساس مطالعات انجام شده مصرف وعده ی غذایی دارای مقدار بسیار زیاد پیاز خام می تواند موجب افزایش درد شکم، رفلاکس معده و همچنین آروغ زدن نیز شود. همینطور پیاز خام می تواند سبب تحریک مری شده و دل درد را تشدید کند. در حالت کلی در صورتی که احساس می کنید با مصرف پیاز خام علایم شما بدتر و بیشتر از قبل می شود، جدا از مصرف آن پرهیز کنید.
جلوگیری از ترش کردن معده

برای درمان ترش کردن معده باید چه کار کنیم؟

اگر دچار رفلاکس اسید معده شده‌اید این مسئله شما را نباید نگران کند. بطور قطع در اولین قدم شما بایستی با یک متخصص در این زمینه صحبت و مشورت کنید تا طبق میزان شدت پیشروی بیماری، در صورت لزوم دارو درمانی را برای شما شروع نماید. اما چند نکته و توصیه مهم و اصولی به شما کمک می‌کند که به روند درمان سرعت بخشیده و بتوانید سلامت خود را بطور کامل دست بیاورید:

  • افرادی که سیگاری هستند بایستی از مصرف هر نوع دخانیات خودداری نمایند.
  • در صورتی که اضافه وزن دارید حتماً رژیم غذایی و ورزش کردن را شروع نمایید. زمانی که بیشتر وزن خود را کم کنید متوجه این موضوع خواهید شد که چه اندازه سلامت شما افزایش یافته و مشکلات گوارشی شما از جمله ترش‌کردن ‌معده هم برطرف شده است.
  • در هنگام خواب فرم بدن شما بایستی به صورتی باشد که سر و قفسه سینه نسبت به ناحیه کمر اندکی بالاتر باشد. این کار از ریفلاکس اسید معده به داخل دهان پیشگیری می‌کند.
  • با توجه به این که استرس و اضطراب نقش بسزایی در ایجاد بیماری دارد بنابراین در صورتی که دچار مشکلات روحی هستید با یک مشاور صحبت و مشورت لازم را کنید تا تکنیک‌های درمانی مورد نیاز را به شما آموزش دهد.
  • در وعده‌های غذایی خود از نوشیدنی‌هایی گازدار استفاده نکنید و حتی در بین غذا به هیچ وجه نوشیدنی استفاده نکنید.
  • اگر عادت داشته‌اید که از غذا‌های تند و ادویه‌دار استفاده کنید این عادت را کنار بگذارید چون ادویه به شدت تحریک کننده معده می باشد.
  • با توجه به این که هر گونه فشار به ناحیه معده منجر به رفلاکس اسید معده خواهد شد، بنابراین تا جای ممکن از پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید. خانم‌هایی که به علت بزرگ بودن شکم از گن استفاده می‌نمایند بدانند که این کار آسیب بسیار جدی به ناحیه گوارش آن‌ها وارد خواهد کرد.
  • به هیچ وجه سرخود دارویی مصرف نکنید. فقط دارو‌های تجویز شده به وسیله پزشک را مصرف کرده و در صورتی که نتیجه مثبت نگرفتید موضوع را با متخصص مورد نظر خود در میان بگذارید.

درمان ترش کردن معده با طب سنتی

طب سنتی از گذشته تا به امروز مورد استقبال افراد بسیار زیادی قرار گرفته و برطرف کردن مشکلات گوارشی یکی از گسترده ترین موضوعات مورد بررسی در این شاخه از علم به شمار می رود. در ادامه بعضی از موثرترین و مفیدترین روش‌های درمان خانگی جهت ترش کردن معده در طب سنتی توضیح داده شده است.

  • مصرف عرق نعنا یکی از قدیمی‌ترین و تاثیرگذارترین روش‌های درمان خانگی برای ترش کردن معده به‌شمار می‌آید.
  • 2 قاشق غذاخوری ترنجبین همراه با 2 قاشق غذاخوری خاکشیر را در یک فنجان آب ولرم حل نمایید. این ترکیب را به‌مدت یک هفته صبح‌ها به‌صورت ناشتا مصرف کنید.
  • هر روز به‌مدت دو هفته عصرها جوشانده زیره سیاه و ترنج مصرف نمایید.
  • مصرف برگه زردآلو و انجیر خشک به منظور پیشگیری از رفلاکس توصیه می‌گردد.
  • یکی از راهکارهای موثر و مفید جهت درمان ترش کردن معده، مصرف روزانه چای همراه با عسل ارگانیک می باشد.
  • مصرف پودر تخم‌ گشنیز همراه با غذا در بهبود بخشیدن به علائم رفلاکس و درمان آن تاثیرگذار است.
  • به منظور درمان خانگی برای ترش کردن معده، 2 قاشق چای‌خوری عرق بابونه را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و اجازه دهید به‌مدت 15 دقیقه دم بکشد و پس از آن بنوشید.
  • برای درمان خانگی و همچنین افزایش اثرگذاری روزانه به‌ مقدار نصف یک استکان کوچک، عصاره سیب زمینی خام می توانید بنوشید.
  • بلافاصله پس از پایان غذا، یک قاشق مرباخوری عسل میل نمایید.
  • مصرف نمک به‌ سبب داشتن خاصیت قلیایی، یکی از روش‌های درمان خانگی به منظور ترش کردن معده و خنثی‌سازی اسید معده محسوب می شود.
  • مصرف دمنوش‌های رازیانه و بادرنجبویه سوزش معده را تسکین می‌دهد و در درمان آن تاثیرگذار می باشد.
درمان ترش کردن معده با طب سنتی

درمان سریع ترش كردن معده با 9 روش خانگی

ترش کردن معده به دلیل عوامل گوناگونی از قبیل عادات غذایی نامناسب، استرس، عفونت معده، یا بیماری‌های گوارشی اتفاق می افتد. در صورتی که مشکل شما مربوط به یک بیماری مشخص باشد، بهترین کار این است که به دستور پزشک خود عمل نمایید. اما در مواردی که ترش کردن معده به سبب عادات غذایی نامناسب است، با رعایت تغذیه سالم و همچنین استفاده از روش‌های ساده در خانه، می توانید به کنترل این مشکل کمک بسزایی کنید. بهترین درمان سریع ترش کردن معده با 9 روش خانگی عبارتند از:

  • موز

به نظر می رسد مصرف موز برای درمان ناراحتی های معده از قبیل سوء هاضمه موثر می باشد. در طول روز 2-3 عدد موز قبل یا پس از غذا میل کنید.

  • سرکه سیب

سرکه سیب به خنثی کردن اسید اضافی تولید شده در معده می تواند کمک بسزایی کند و PH معده را به میزان طبیعی خود بازگرداند.1 قاشق غذاخوری سرکه سیب و 1 قاشق غذاخوری عسل را با یک لیوان آب ترکیب کرده و سپس این مخلوط را بنوشید. در صورت نیاز پس از چند ساعت این کار را تکرار نمایید.

  • زنجبیل

 Ginger ale نوشیدنی گازدار به شمار می رود که از عصاره های زنجبیل تشکیل می شود. زنجبیل به سبب مواد شیمیایی موجود در آن به رفع سوء هاضمه و همچنین ناراحتی معده می تواند کمک کند. همینطور زنجبیل موجب آروغ زدن و برطرف کردن حالت تهوع می شود. هر زمان دچار معده ترش یا سوء هاضمه شدید، یک لیوان چای زنجبیل میل کنید.

  • چای بابونه

ترکیبات فنلی و ترپنوئیدهای موجود در بابونه موجب تسکین علائم سیستم گوارشی می گردد. این چای به برطرف کردن گرفتگی معده، نفخ، حالت تهوع و سوء هاضمه کمک شایانی می کند. این ترکیب نفخ شکم را تسکین می بخشد. نصف قاشق چای خوری بابونه خشک شده یا یک کیسه چای را با یک فنجان آب گرم ترکیب کنید. این جوشانده را در حالی که گرم می باشد صاف کرده و بنوشید. در روز 2-3 فنجان چای بابونه بنوشید.

  •  آب لیمو

آب لیمو اثر ضد اسیدی دارد و به برطرف کردن نفخ، گاز و سوزش معده می تواند کمک کند. هضم را بهبود بخشیده و همچنین جریان صفرا به معده را افزایش می دهد. آب لیمو همینطور دارای خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی می باشد. این خواص از معده شما در مقابل عفونت محافظت می نماید. دو قاشق غذاخوری آب لیمو را با یک فنجان آب گرم ترکیب کرده و میل کنید. در صورت لزوم پس از چند ساعت یک فنجان دیگر بنوشید.

  •  آب سیب

سیب حاوی پکتین می باشد. پکتین فیبری است که به هضم و بهبود سلامت روده می تواند کمک بسیاری کند و موجب سلامت دستگاه گوارش نیز شود. یک فنجان آب سیب بنوشید. اگر احساس می کنید خیلی غلیظ می باشد آن را به نسبت مساوی با آب می توانید رقیق کنید. برای مدتی این کار را 2 بار در روز انجام دهید.

  • بلغور جو دوسر

بلغور جو دوسر در تسکین مشکلات و اختلالات معده تاثیرگذار است. این ماده دارای خواص بخصوص پریبیوتیک است که به سلامت روده کمک شایانی می کند. از شیر استفاده نکنید به این خاطر که سبب تحریک بیشتر معده می شود. یک فنجان بلغور جو دوسر را با آب گرم ترکیب کنید سپس نصف قاشق چای خوری عسل یا میوه هایی مثل توت و موز را به دلخواه خود به آن اضافه نموده و به عنوان وعده غذایی میل نمایید. یک یا دو کاسه بلغور جو دوسر در روز بخورید.

  • ماست

ماست حاوی پروبیوتیک هایی می باشد که رشد بیش از حد معمول باکتری های ناسالم معده را کنترل می نماید. این باکتری ها موجب تولید اسید اضافی، نفخ شکم و گاز نیز می شوند. در طول روز 2-3 فنجان ماست ساده میل کنید.  همچنین آن را قبل از غذا یا در وعده های غذایی می توانید به عنوان میان وعده میل نمایید. ماست را در رژیم روزانه خود بگنجانید.

جدا از داروهای که در بالا به منظور رفع ترش کردن معده بیان شده، نوشیدن میزان کافی آب تاثیر بسیار زیادی در درمان ترش کردن معده می تواند داشته باشد. میزان آب مورد نیاز بدن خود را تامین نموده و از مصرف غذای خیلی تند خودداری کنید.

  • آب آلوئه ورا

بررسی ها و تحقیقات نشان داده که آب آلوئه ورا به کاهش علائم GERD از جمله آروغ زدن، نفخ شکم، حالت تهوع، استفراغ، سوزش معده و ترشح اسید و همینطور غذا می تواند کمک بسزایی کند. یک برگ آلوئه ورا را برش داده و اجازه دهید شیره آن خارج گردد. سپس برگ را روی یک بشقاب قرار دهید و از وسط آن را ببرید تا ژل آلوئه ورا خارج شود. دو قاشق غذاخوری از این ژل را در یک لیوان با آب مخلوط نموده و بنوشید. همینطور می توانید بقیه ژل را به مدت یک هفته تا 10 روز در یخچال نگهداری نمایید. هر روز 2 لیوان آب آلوئه ورا تازه میل کنید.

قرص برای ترش کردن معده

جهت درمان این اختلال و مشکل از درمان های مختلفی می توان بهره برد، از جمله مصرف قرص به منظور ترش کردن معده. البته این درمان ها امکان دارد برای کلیه افراد مناسب و موثر نباشند. بنابراین ضرور ت دارد هر فرد با مراجعه به پزشک متخصص با صلاح دید او به درمان لازم بپردازد.

از جمله این قرص ها داروهای زیر را می توان معرفی کرد:

  • قرص های مهار کننده ی پمپ پروتون از جمله امپرازول، رابپرازول
  • قرص های محدود کننده ی هیدروژن مانند سایمتیدین و فاموتیدین
  • مصرف قرص های گروه دارویی آلژینات مثل گاویسکن از جمله گزینه های اصلی و حائز اهمیت برای درمان افرادی محسوب می شود که به صورت مکرر و مداوم دچار رفلاکس معده می شوند. مکانیسم اثر این دارو با دیگر داروها متفاوت می باشد. داروهای آلژینات حاوی اسید آلژنیک هستند و روی میزان ترشح اسید معده هیچ گونه اثری ندارند بلکه مکانیسم آن ها به صورت ایجاد یک لایه ی ژل مانند روی مخاط گوارشی در قسمت فوقانی معده است. این ماده به صورت کاملا طبیعی در جلبک قهوه ای دریایی یافت می شود.
  • در افرادی که خیلی کم دچار رفلاکس معده یا ترش کردن معده می شوند از درمان های OTC می توان استفاده نمود. این داروها موجب کاهش میزان اسیدیته ی معده نیز می گردند.
قرص برای ترش کردن معده

چه زمانی برای ترش کردن معده باید به پزشک مراجعه کرد؟

  • مشکل در بلع
  • تنگی نفس
  • سفتی در سینه
  • خون در مدفوع
  • تهوع و استفراغ
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح

کلام آخر

ترش کردن معده مشکلی شایع ولی معمولا جدی نمی باشد. اما اگر به صورت مداوم با آن مواجه باشید می‌تواند به یک مشکل واقعی و جدی تبدیل گردد. سیستم گوارشی شما بسیار پیچـیده بوده و چیزهای خیلی زیادی روی آن تاثیر می‌گذارد. چند راه درمان جهت کنترل و مدیریت ترش کردن معده در مقاله برایتان مطرح شد که می‌توان با مطالعه آن‌ها اطلاعات بیشتری کسب کرد. در نتیجه یک متخصص گوارش با تجربه می‌تواند کمک شایانی کند این مشکل را به درستی شناسایی کرده و مسیر درستی در درمان انتخاب نماید.

امیدواریم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در رابطه با درمان سریع ترش کردن معده با 9 روش خانگی دارید می توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

2/5 - (9 امتیاز)
سلام. من ریحانه یوسفی هستم و محتوای سایت جراحا رو تولید می کنم. فارغ التحصیل سال 95 رشته گرافیک از دانشکده هنر هستم. حدود 6 سال هست که محتوای سایت های پزشکی و سلامتی رو می نویسم و سعی کردم به روز ترین مطالب رو جمع آوری کنم. اگر سوال یا پیشنهادی داشتید خوشحال میشم از طریق دیدگاه ها با من در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا