پزشکانعمومی

تغذیه مناسب در هفته دوم و سوم بارداری【سال1403】🤰🏼

در این مقاله قصد داریم مطالبی ارزشمند در رابطه با تغذیه مناسب در هفته دوم و سوم بارداری در اختیار شما مادران عزیز قرار دهیم تا بتوانید با مطالعه آن ها رژیم غذایی سالمی را در این هفته ها دنبال نموده و سلامت خود و جنین را تضمین نمایید. یکی از مهم ترین اقدامات پس از اطلاع از بارداری، رعایت رژیم غذایی مناسب در هفته های ابتدایی آن می باشد که می تواند تاثیر بسیار مثبتی بر روی سلامت جنین و مادر بگذارد. عدم رعایت هر نکته کوچک در این هفته ها می تواند آسیب های بسیاری به جنین وارد نماید و در مواقعی منجر به سقط جنین نیز شود. پس اگر شما مادران عزیز به تازگی وارد هفته دوم و سوم بارداری خود شده اید، می بایست مطالب زیر را با دقت بالایی مطالعه نمایید تا با تغذیه مناسب در این هفته ها آشنا شوید.

شایع ترین علائم هفته دوم و سوم بارداری

تحقیقات انجام شده در دوران بارداری نشان داده است که علائم بارداری می تواند در هر یک از مادران باردار متفاوت باشد و در هفته های گوناگونی پدیدار شود. برخی از افراد ممکن است از هفته دوم و سوم بارداری خود علائمی همچون سرگیجه و حالت تهوع را داشته و با اختلالاتی همچون اختلالات خواب و خلق و خوی نیز مواجه شوند.

به طور کلی آزمایش بر روی تعداد زیادی زن باردار نشان داده است که بیش از 50 درصد آن ها تا هفته پنجم بارداری خود هیچ گونه علائمی نداشته اند و دوره بارداری معمولی را سپری نموده اند. اما تعداد اندکی از آن ها نیز از هفته دوم و سوم بارداری، شاهد علائمی همچون بالا رفتن فشار خون و یا احساس سرگیجه و حالت تهوع بوده‌ اند.

به طور کلی مهم ترین نشانه بارداری متوقف شدن دوره عادت ماهانه و نامنظم شدن سیکل قاعدگی می باشد. روند بارداری به این گونه می باشد که بلافاصله پس از تخمک گذاری سطح استروژن خون مادران کاهش یافته و سطح هورمون پروژسترون آن ها به مقدار بسیاری بالا می رود. در این زمان بدن فرد با تولید این هورمون، رحم را آماده پذیرش تخمک بارور شده می کند و فرایند لانه گزینی را آغاز می نماید.

در روزهای ابتدایی تخمک بارور شده، فرایند لانه گزینی اتفاق می افتد که در این فرآیند تخمک به دیواره رحم متصل می شود و مسیر رشد جنین و پیش رفتن به سوی هفته های ابتدایی بارداری را آغاز می‌ کند. به طور کلی بارداری دارای یک تقویم 40 هفته ای می باشد که هر یک از این هفته ها دارای علائم خاصی بوده و به مراقبت های مخصوص به خود نیاز دارد.

افراد در هفته دوم و سوم بارداری می بایست رژیم غذایی مناسبی را به تجویز پزشک خود دنبال کنند تا از آسیب رسیدن به جنین جلوگیری نموده و احتمال سقط جنین را به پایین ترین میزان ممکن برسانند. پس اگر شما عزیزان نیز هفته اول بارداری خود را گذرانده اید و به با ورود به هفته دوم و سوم بارداری علائمی همچون سرگیجه، حالت تهوع، اختلال خواب، اختلال خلق و خوی و یا سردرد را مشاهده می کنید، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید تا از راه های درمانی مفید برای هر یک از این اختلالات آگاه شوید.

شایع ترین علائم هفته دوم و سوم بارداری

عوامل غذایی سقط جنین در هفته های ابتدایی

سقط جنین به معنای از دست رفتن جنین در رحم مادر می باشد که به طور معمول پیش از 25 هفتگی جنین اتفاق می افتد. طبق تحقیقات به عمل آمده، درصد بالایی از موارد سقط جنین به دلیل عدم اطلاع مادر از رژیم غذایی مناسب بارداری می باشد.

به همین دلیل تمامی افرادی که در حال سپری نمودن دوره بارداری خود هستند می بایست جهت جلوگیری از سقط جنین، خوراکی ها و مواد غذایی که می تواند موجب سقط جنین شوند را شناسایی نموده و از خوردن آن ها پرهیز نمایند.

سقط جنین معمولاً خود را با علائمی مانند خونریزی ناگهانی واژن، درد و گرفتگی شدید شکم و کمر، لکه های درشت خون و خارج شدن مایع از واژن نشان می دهد که می بایست در صورت مشاهده هر یک از آن ها هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید. همچنین تمامی مادران باردار می بایست جهت جلوگیری از سقط جنین در هفته دوم و سوم بارداری خود از خوردن برخی مواد غذایی پرهیز نمایند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

ویتامین c: ویتامین c یکی از مهم ترین ویتامین های بدن هر فرد می باشد. اما در دوره بارداری این ویتامین می تواند موجب تولید استروژن و متوقف نمودن روند تولید هورمون پروژسترون شود که در نتیجه موجب سقط جنین در هفته دوم و سوم بارداری خواهد شد. تمامی افرادی که در این دوران از بارداری خود قرار گرفته اند می بایست این ویتامین را با دوز تجویز شده توسط پزشک خود مصرف کنند و از مصرف بی رویه آن به صورت جدی خودداری نمایند.

قرص آسپرین: یکی دیگر از مواردی که می تواند موجب سقط جنین شما در هفته دوم و سوم بارداری شود مصرف بیش از اندازه قرص آسپرین می باشد. اگر شما عزیزان در طول روز بیش از 4 عدد قرص آسپرین مصرف می کنید می بایست هر چه زودتر مصرف آن را قطع نموده و به پزشک خود مراجعه نمایید.

مصرف کافئین: کافئین یکی از مضر ترین مواد غذایی برای جنین می باشد که می تواند تنش های عصبی بسیاری در دوره بارداری ایجاد نماید. پیشنهاد می‌ شود تمامی مادران باردار در این دوران مصرف کافئین خود را به حداقل رسانده و به طور روزانه کم تر از دو فنجان قهوه مصرف نمایند.

مشروبات الکلی: اگر شما عزیزان دوره بارداری خود را سپری می نمایید می بایست توجه داشته باشید که حتی کم ترین مقدار مشروبات الکلی نیز می تواند موجب آسیب رساندن به رشد جنین شده و در مواردی سقط جنین را نیز به دنبال داشته باشد. پس در دوره بارداری مصرف مشروبات الکلی خود را متوقف نموده و از مصرف دخانیات نیز پرهیز نمایید.

مصرف دارو بدون تجویز پزشک: تمامی شما عزیزان می بایست توجه داشته باشید که با شروع بارداری خود وارد دوران بسیار حساسی شده اید. مصرف هر نوع مکمل و داروی خودسرانه در این دوره می تواند عوارض جانبی بسیاری برای شما و جنین داشته و حتی سقط جنین را نیز به دنبال داشته باشد. پس جهت مصرف تمامی مکمل ها و داروهای خود می بایست با پزشک خود مشورت نمایید و از مصرف خودسرانه دارو به صورت جدی پرهیز نمایید.

برخی از مهم ترین مواد غذایی که موجب سقط جنین می شود شامل موارد زیر هستند:

  • مصرف زعفران در سه ماهه اول بارداری که موجب افزایش پروستاگلاندین در رحم می شود.
  • مصرف زرشک که دارای ترکیبات خطرناکی همچون آنتوسیانین برای جنین می باشد.
  • مصرف آلوئه ورا که موجب برهم خوردن تعادل آب و الکترولیت ها و در نهایت کم آبی بدن می شود.
  • مصرف گلپر که در سه ماهه نخست بارداری موجب سقط جنین می شود.
  • دانه کنجد که به دلیل افزایش گرما موجب ایجاد فشار نامساعد به جنین خواهد شد.
  • آناناس که حاوی آنزیمی به نام بروملین می باشد که برای جنین خطرناک است.
  • مصرف ماهی دارای جیوه و خوردن ماهی هایی همچون شاه ماهی، نیزه ماهی، تاج ماهی و اره ماهی که موجب اثر گذاری منفی بر روی رشد کودک و سیستم عصبی او می شود.

برخی دیگر از مواد غذایی که احتمال سقط جنین را به وجود می آورند:

  • انواع خرچنگ، دانه های کنجد و جگر سیاه حیوانات
  • کرفس، انبه هندی یا پاپایا و سیب زمینی جوانه زده
  • انواع آب میوه های کنسروی و مصرف زیاد چای سبز
  • گیاهان دارویی بدون مشورت با پزشک متخصص
  • میوه هایی همچون هلو، خربزه و سیب جنگلی
  • گوشت های فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس
  • انواع غذاهای دریایی همچون خرچنگ، حلزون، صدف، میگو، سوشی و…
  • ادویه ها همچون شنبلیله، سیر، سنبل، نعناع و همچنین سبزیجات شسته نشده

رژیم غذایی مناسب هفته دوم و سوم بارداری

با شروع دوره بارداری و ورود به هفته دوم و سوم آن، تمامی شما مادران عزیز می بایست کالری روزانه خود را به مقدار 500 کالری افزایش داده و در طول روز 2500 کالری سالم دریافت نمایید. بدن شما عزیزان در این دوره نیاز بیشتری به دریافت پروتئین دارد؛ زیرا پروتئین مهم ترین ماده در ایجاد بافت های جدید می باشد و مصرف آن در دوره بارداری می بایست به بیش از دو برابر نسبت به سابق افزایش پیدا کند.

توجه داشته باشید که داشتن یک رژیم غذایی مناسب و تغذیه خوب بسیار مهم تر از خوردن مقدار بیشتر مواد غذایی می باشد. به همین دلیل تمامی شما عزیزان جهت دریافت رژیم غذایی مناسب با دوره بارداری خود به ویژه در هفته دوم و سوم، می بایست به بهترین دکتر تغذیه در تهران مراجعه نمایید و سلامت جنین خود را تضمین کنید.

از دیگر مواد معدنی مورد نیاز در این هفته ها می توان به کلسیم اشاره کرد. کلسیم مهم ترین ماده جهت تشکیل استخوان ها و مفصل های جنین شما می باشد و می بایست مقدار مصرفی آن را افزایش داده و به استخوان سازی جنین خود کمک نمایید. اگر جنین شما مقدار کافی کلسیم را از بدن مادر دریافت نکند، در آینده صاحب استخوان های بسیار شکننده خواهد شد و در نتیجه کمبود کلسیم به سراغ او می آید.

یکی دیگر از ضروری ترین مواد معدنی که در تشکیل هموگلوبین و گلبول های قرمز جنین شما نقش بسیار مهمی دارد آهن می باشد که حجم خون فرزند شما را نیز تامین کرده و سلامت او را تضمین می نماید. شما عزیزان در این دوره می بایست مصرف مواد غذایی دارای آهن را به مقدار تجویز شده توسط پزشک خود افزایش دهید تا از بروز مشکلاتی مانند کمبود آهن در نوزاد خود جلوگیری نمایید.

حیاتی‌ ترین ماده در دوران بارداری اسید فولیک می باشد که از مهم ترین کاربردهای آن می توان به پیشگیری از ایجاد بیماری های خطرناک همچون اسپینا نیز اشاره نمود. مقدار این ماده می بایست توسط پزشک معالج شما تجویز شود و از مصرف خودسرانه آن پرهیز نمایید.

تمامی شما مادران باردار با ورود به هفته دوم و سوم بارداری خود می بایست روزانه بیش از شش لیوان آب بنوشید تا علاوه بر بهبود سلامت پوست و گردش خون، سلامت دستگاه گوارش جنین را نیز حفظ نمایید. دوره بارداری دوره حساسی می باشد که در آن حجم خون و تمامی عروق بدن دو برابر خواهد شد و نیاز به مصرف مقدار بیشتری مایعات خواهید داشت.

عدم رعایت هر یک از نکات ذکر شده می تواند عوارض جبران ناپذیری برای جنین و حتی مادر داشته باشد و در صورت ادامه یافتن موجب سقط جنین نیز شود. پس تمامی شما مادران عزیز می بایست تمام نکات ضروری در رژیم غذایی هفته دوم و سوم بارداری را رعایت فرمایید تا سلامت جنین خود را تضمین کرده و به پیشگیری از هرگونه بیماری کمک نمایید.

رژیم غذایی مناسب هفته دوم و سوم بارداری

نکات مراقبتی هفته دوم و سوم بارداری

در هفته دوم و سوم بارداری و پس از آگاهی از الگوی تخمک‌ گذاری خود می بایست برنامه ریزی دقیقی برای زمان آمیزش جنسی خود داشته باشید. اگر شما در این زمان به صورت منظم رابطه جنسی برقرار نمایید، اسپرم های بیشتری به لوله فالوپ راه پیدا می کنند و احتمال بارور شدن تخمک های شما نسبت به گذشته افزایش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل می بایست در روزهای منتهی به تخمک گذاری، تعداد رابطه جنسی خود را نسبت به گذشته افزایش دهید تا احتمال اتصال اسپرم و تخمک بیشتر از گذشته شود.

از دیگر نکات مهم مراقبتی در این هفته ها می توان به مصرف روزانه ویتامین های بارداری پیش از تلاش برای بارداری اشاره نمود. مهم ترین ویتامین های دوره بارداری شامل اسید فولیک و سایر مواد مغذی می باشند. مصرف اسید فولیک پیش از بارداری حدود 400 میکروگرم توصیه می شود که موجب کاهش خطر نقص لوله عصبی در نوزاد شما خواهد شد.

اگر میخواهید دوره بارداری موفق و آسانی را گذرانده و روند زایمان خود را تسهیل بخشید می بایست وزن خود را در محدوده نرمالی نگه داشته و یک رژیم غذایی متعادل را دنبال نمایید. توجه داشته باشید که ورزش های تجویز شده توسط پزشک و پیاده روی های منظم می تواند روند رشد جنین را بهبود بخشیده و بسیاری از اختلالات را نیز از او دور سازد.

در دوره بارداری وعده های غذایی کوچک اما مکرر میل کنید و مصرف بیشتر مایعات و آب را فراموش نکنید. روزه گرفتن در هفته دوم و سوم بارداری را فراموش کنید، چرا که عدم رسیدن هرگونه مواد مغذی به بدن شما می تواند تاثیرات بسیار منفی بر روی رشد جنین بگذارد. توجه داشته باشید که در هفته دوم و سوم بارداری نیاز نیست که به اندازه دو نفر غذا بخورید؛ در این دوره شما تنها نیاز به دریافت 300 کالری بیشتر از روز های گذشته خود خواهید داشت.

سعی کنید هر روز صبحانه سالمی میل کرده و مصرف غذاهای سرشار از چربی و قند را به طور کامل کنار بگذارید. در این دوران ممکن است بی حالی و خواب آلودگی به سراغ شما بیاید؛ پس جهت تامین انرژی خود از غذاهایی که منبع نشاسته می باشند مانند نان، سیب زمینی، ذرت، برنج، آرد ذرت و یا جو دو سر مصرف کنید.

مصرف پروتئین و لبنیات را فراموش نکرده و از خوردن غذاهای خام به ویژه تخم مرغ و یا گوشت خام خودداری نمایید. جهت سپری نمودن دوره بارداری آسان و بی خطر تمامی نکات قید شده را رعایت فرمایید تا سلامت جنین خود را تضمین نموده و فرایند زایمان را نیز برای خود تسهیل ببخشید.

کلام آخر

هفته دوم و سوم بارداری، خود را با علائم گوناگونی نشان خواهند داد که از مهم ترین آن ها می توان به توقف روند عادت ماهیانه اشاره نمود. در این دوره می بایست تمامی مواد غذایی که موجب سقط جنین خواهند شد را شناسایی نمایید و از مصرف آن ها حتی در کم ترین دوز پرهیز نمایید. هفته های ابتدایی بارداری نیازمند رژیم غذایی مناسب سرشار از مواد معدنی و ویتامین های ضروری می باشند که می بایست توسط پزشک تغذیه برنامه ریزی شود.

در این مقاله سعی داشتیم که مطالبی مفید در رابطه با تغذیه مناسب در هفته دوم و سوم بارداری در اختیار شما قرار دهیم تا دوره بارداری آسانی را سپری نمایید و سلامت جنین خود را تضمین کنید. سپاسگزاریم که تا انتها همراه ما بودید. امیدوار هستیم که این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و انتقادات خود را از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

5/5 - (16 امتیاز)
سلام، من حدیثه نایبی هستم. سه سال پیش از دانشگاه آزاد تهران رشته میکروبیولوژی فارغ التحصیل شدم. در حال حاضر به خاطر علاقه ای که به تولید محتوا در حوزه سلامت و پزشکی دارم، برای سایت جراحا محتوا میزنم. اگر سوال یا پیشنهادی در این باره داشتید، می تونید از طریق دیدگاه ها با من در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا