پزشکان

هفته اول بارداری【سال1402】🤰🏼

در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی جامع از هفته اول بارداری در اختیار شما مادران عزیز قرار دهیم تا بتوانید دوره بارداری آسانی را گذرانده و تمامی نکات لازم را رعایت فرمایید. هفته اول بارداری معمولاً خود را با علائمی مانند قطع شدن دوره پریود نشان می دهد و پس از آن می‌ توانید علائم دیگری همچون حالت تهوع و ورم سینه ها را نیز مشاهده نمایید. هر یک از این علائم در بین افراد متفاوت می باشد و ممکن است دیرتر و یا زودتر در آن ها پدیدار شود. اگر شما عزیزان نیز در حال گذراندن هفته نخست بارداری خود هستید، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید تا با علائم شایع و مراقبت های مخصوص این هفته آشنا شوید.

تغییرات بدن در هفته اول بارداری

هفته اول بارداری در حقیقت زمان تخمک گذاری و لقاح در بین بانوان می باشد و هنوز بارداری اتفاق نیفتاده و فرزندی به وجود نیامده است. در واقع به وجود آمدن فرزند شما از هنگام لقاح آغاز می شود؛ اما ممکن است تاریخ تخمک گذاری در هر فرد متفاوت باشد و زمان دقیق لقاح تعیین نشود. به همین دلیل متخصصان نخستین روز از آخرین دوره عادت ماهانه را به عنوان اولین روز بارداری در نظر می گیرند.

بارداری هر فرد معمولاً 280 روز طول خواهد کشید و تغییرات مختلفی در بدن او ایجاد خواهد شد. اما هفته اول بارداری در واقع پایان عادت ماهیانه می باشد و خونریزی ماهانه شما قطع خواهد شد. در این هفته هیچ گونه تغییری در بدن شما ایجاد نخواهد شد و تنها چرخه بارداری را آغاز خواهید کرد.

پس از این هفته، فرزند شما به صورت تدریجی رشد خواهد کرد و هر روز شاهد تغییرات بیشتری در بدن خود خواهید بود. این دوره، دوره ی حساس آماده شدن بدن برای تخمک گذاری و پیش رفتن به سوی بارداری می باشد و از مهم ترین دوره های ابتدایی بارداری محسوب می شود. به همین دلیل می بایست در این دوره تمامی قواعد لازم را بیاموزید تا دوره بارداری آسانی را سپری نمایید.

تغییرات بدن در هفته اول بارداری

مهم ترین علائم هفته اول بارداری

شاید بتوان گفت مهم ترین علامت بارداری در هفته اول، به تعویق افتادن دوره قاعدگی می باشد که ممکن است به دلایل دیگری همچون تنبلی تخمدان نیز پدید آید. ممکن است فرد در هفته اول بارداری خود علائم دیگری تجربه کند که مانند علائم دوره قاعدگی می باشند.

این علائم معمولاً 3 تا 7 روز طول خواهند کشید و شامل مواردی مانند خونریزی واژینال، تغییرات خلق و خو و عصبانی شدن، سردرد و درد در قسمت تحتانی کمر می باشند. این علائم شباهت بسیاری به علائم خونریزی در عادت ماهانه دارند و بسیاری از افراد این دو را با یکدیگر اشتباه خواهند گرفت. به همین دلیل اولین نشانه های بارداری در واقع بسیار مختصر می باشد و بسیاری از بانوان تا هفته چهارم نیز نشانه ای حس نخواهند کرد.

اما برخی دیگر از آن ها ممکن است نشانه های دیگری همچون درد شدید در قسمت سینه، حالت تهوع و خستگی و همچنین دفع مکرر ادرار را نیز تجربه نمایند. پس به یاد داشته باشید که نشانه های هفته اول بارداری با نشانه های قاعدگی بسیار شبیه به هم می باشند و تنها توسط تست بارداری قابل تشخیص می باشند.

وضعیت مادر در نخستین هفته بارداری

در هفته نخست بارداری دیواره رحم بسیار ضخیم تر از گذشته خواهد شد و ترشحات آن نیز به این دلیل افزایش پیدا خواهند کرد. این ترشحات به دلیل وجود هورمون استروژن در بدن پدیدار می شوند و به اسپرم کمک می کنند که راحت تر در مجرای رحم حرکت کند و به سمت تخمک روانه شود.

به طور عادی هنگامی که لقاح اتفاق می افتد، تعداد بسیاری اسپرم به واژن فرد منتقل می شود که تنها تعداد کمی از آن ها به لوله فالوپ راه پیدا می کنند. اسپرم های راه پیدا کرده به این لوله می توانند رقابت خود جهت پیوند با تخمک را آغاز نمایند و دوره بارداری را برای فرد رقم زنند.

اسپرم تا 72 ساعت می تواند در بدن زن حیات داشته باشد و برای بارداری تلاش نماید؛ اما زنده ماندن اسپرم دلیل بر بارداری نمی باشد و ممکن است در رحم از بین رود. از سوی دیگر زمانی که یک تخمک از تخمدان خارج شود، تنها 24 ساعت برای بارداری زمان دارد و پس از آن از بین می رود.

تخمک دارای پوسته محافظ بسیار سختی می باشد که انتهای ساختار هر اسپرم چسبیده و با نفوذ در آن، سلول تخم ایجاد شده و بارداری آغاز می شود. هنگام تخمک گذاری دمای بدن فرد نیز تغییر خواهد کرد و نسبت به روزهای عادی حدود نیم درجه بیشتر خواهد شد. عمل لقاح معمولاً در روز 14 تا 17 از چرخه قاعدگی فرد اتفاق می افتد و نشانه های کوچکی مانند درد در زیر ناحیه شکم را برای فرد به وجود می آورد.

وضعیت مادر در نخستین هفته بارداری

مراقبت های هفته اول بارداری

بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که افرادی که تست بارداری آن ها مثبت شده است، می‌ بایست روزانه 400 الی 600 میکروگرم اسید فولیک به تجویز پزشک خود مصرف نمایند. تخمک گذاری در هنگام بارداری تحت تاثیر عوامل بسیاری همچون الگوی خواب و بیماری قرار می گیرد و می بایست در این مدت کم ترین استرس را به خود وارد نمایید.

تمامی افرادی که در این مرحله از بارداری قرار دارند می بایست ویتامین های مورد نیاز خود را تامین کرده و از مصرف کافئین، الکل، نیکوتین و همچنین شیرین کننده های مصنوعی به صورت جدی پرهیز نمایند. همچنین اگر داروی خاصی مصرف می کنید می بایست حتما به پزشک خود مراجعه نمایید تا از ایمن بودن آن دارو هنگام بارداری اطمینان حاصل نمایید.

از مهم ترین اقدامات هفته اول بارداری می توان به پرهیز از انجام فعالیت های سنگین اشاره نمود که علاوه بر آسیب به مادر می تواند به روند تخمک گذاری نیز آسیب وارد نماید. مواد سمی محیطی و همچنین محیط زیست آلوده نیز می تواند بارداری شما را در هفته های اول دچار اختلال نماید. به همین دلیل می بایست هر گونه مواد شیمیایی را از محیط زندگی خود دور ساخته و استعمال دخانیات را نیز کنار بگذارید.

اگر به دنبال سپری نمودن دوره بارداری آسانی هستید، از یک رژیم غذایی مناسب با بارداری استفاده نمایید و تمامی ویتامین های لازم را پیش از تولد فرزند خود مصرف کنید. همچنین مصرف مواد معدنی و اسید فولیک نیز یکی دیگر از ملزومات دوران بارداری می باشد که آن را می توان به صورت طبیعی در مواد غذایی همچون عدس و غلات یافت نمود. مصرف مواد معدنی در دوران بارداری می‌ تواند از تمامی نقص‌ های مادرزادی نوزاد شما پیشگیری نماید.

اگر در هفته نخست بارداری خود هستید، 5 ماده غذایی مهم شامل کلسیم، آهن، فیبر، فولات و روی را در رژیم غذایی خود قرار دهید و تنوع در رژیم را به صورت اصولی رعایت فرمایید. معمولا افرادی که در هفته اول بارداری خود قرار گرفته اند اشتهای خود را از دست داده و غذای کم تری مصرف می کنند.

اما هیچ جای نگرانی وجود ندارد؛ زیرا پس از گذراندن یک الی سه هفته پس از بارداری، اشتهای شما باز می گردد و می توانید تمامی مواد غذایی مفید برای خود و جنین را مصرف نمایید. همچنین تمامی شما مادران عزیز می بایست روزی 8 لیوان آب یا مایعات دیگر را مصرف نمایید تا از کمبود آب جنین جلوگیری نمایید.

رابطه جنسی در هفته نخست بارداری

همان گونه که ذکر کردیم، اسپرم می تواند تا 5 روز در داخل رحم زنده بماند و برای باروری تخمک تلاش کند. بسیاری از بانوان در طول دوره قاعدگی خود در حالت باروری نیستند و حدود 14 روز از تخمک گذاری خود فاصله دارند. آن ها می توانند تا چند روز قبل از تخمک گذاری نیز رابطه جنسی داشته و برای بارداری تلاش نمایند. رابطه جنسی در زمان تخمک گذاری و پیش از آن، هیچ مشکلی نخواهد داشت و حتی می تواند منجر به بارداری نیز شود.

اما می بایست توجه داشته باشید که علاوه بر مادر، پدر نیز می بایست نکات مراقبتی بسیاری را رعایت نماید و عادات بد خود را کنار گذاشته تا بتواند تخمک گذاری سالمی را برای شریک جنسی خود پدید آورد. وظیفه پدر جهت بارور نمودن مادر، پرهیز از استعمال دخانیات می باشد و می‌ بایست هرگونه استرس و فشار را از همسر خود دور نماید.

توجه داشته باشید که بارداری عملی دو جانبه می باشد و تنها جنس مونث نباید در این دوران نکات مراقبتی را رعایت نماید. بلکه هر دو شخص می بایست به سلامت فیزیکی و روحی خود اهمیت دهند و از یکدیگر حمایت کنند تا دوره بارداری سالمی را رقم زنند.

رابطه جنسی در هفته نخست بارداری

مهم ترین نکات هفته اول بارداری

تمامی شما مادرانی که در هفته اول بارداری خود قرار گرفته اید و یا قصد بارداری را دارید، می بایست تمامی فعالیت های خود را بر پایه سبک زندگی سالم پیش برده و نکات مراقبتی بسیاری را رعایت فرمایید. تمامی این نکات می توانند تاثیر بسیاری بر روی سلامت جنین شما بگذارند و دوره بارداری را برای شما آسان تر نمایند. از مهم ترین نکات نخستین هفته اول بارداری تا آخرین هفته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

رژیم غذایی سالم: رژیم غذایی پیش از بارداری خود را فراموش کنید و تمرکز خود را بر روی رژیم غذایی سالم تری بگذارید. اکنون شما عزیزان مسئولیت مراقبت از جنین را برعهده دارید و وقت آن رسیده که غذاهای مفید و سالمی را مصرف نمایید. مصرف غذای سالم می تواند موجب بهبود کیفیت دوره بارداری شما شود و کودکی سالم به شما هدیه دهد. در این دوره می بایست از ماهی های بدون جیوه، مغز ها و غذاهای کم نمک، سبزیجات و میوه های سالم و تازه مصرف نمایید و از مصرف غذاهای چرب و روغنی به صورت جدی پرهیز نمایید.

تغذیه مادران باردار می بایست بر اساس مصرف مواد مغذی و مواد معدنی باشد و تمامی ویتامین های لازم در این دوره مصرف شود. شما مادران باردار عزیز جهت رعایت رژیم غذایی اصولی می توانید به بهترین دکتر تغذیه در تهران مراجعه نمایید و از خدمات مفید او بهره مند شوید.

کنار گذاشتن عادات ناسالم: تمامی شما مادران باردار می‌ بایست جهت حفظ سلامت جنین خود عادت های ناسالم همچون سیگار کشیدن، الکل نوشیدن و یا مصرف بیش از حد کافئین را کنار بگذارید و خود را برای بارداری سالمی آماده کنید. مصرف هر یک از مواد نام برده شده می تواند تاثیرات بسیار منفی بر روی جنین شما بگذارد و نقص‌ های مادرزادی را نیز برای او به وجود آورد. وظیفه شما به عنوان مادر، کنار گذاشتن عادات ناسالم و رعایت سبک زندگی اصولی و سالم می باشد.

حفظ آرامش و دوری از استرس: دوره بارداری یکی از استرس زا ترین دوره های مادران می باشد که روان آن ها را تحت تاثیر خود قرار می دهد. اما نکته‌ ای که می بایست به آن توجه کنید این است که یکی از مضر ترین چیز ها برای جنین، استرس و اضطراب می باشد که می تواند تاثیر بسیار منفی بر روی بارداری شما نیز بگذرد.

تمامی شما مادران می بایست از افکار و رفتارهای خود به صورت دقیق مراقبت نمایید و ذهن خود را برای بارداری آماده کنید. در این شرایط می بایست تمامی افراد خانواده به مادر باردار کمک نمایند تا هرگونه فشار و استرس از او دور شده و از وارد شدن آسیب به جنین جلوگیری نمایند.

ورزش و استراحت: بسیاری از مادران در دوره بارداری خود هرگونه ورزش را کنار گذاشته و آن را برای جنین خود مضر می دانند. اما می بایست توجه داشته باشید که انجام ورزش های سبک و مخصوص دوران بارداری می تواند علاوه بر سپری نمودن دوره بارداری آسان، زایمان راحتی را نیز برای شما به ارمغان آورد. این ورزش ها می بایست به تجویز پزشک شما باشند و از انجام هرگونه ورزش یا فعالیت سنگین پرهیز نمایید. در دوره بارداری می‌ بایست خواب کافی داشته باشید و با استراحت مطلق، دوره بارداری آسانی را برای خود رقم بزنید.

مصرف ویتامین های لازم: یکی از حیاتی‌ ترین ویتامین ها در هنگام بارداری، مصرف ویتامین B9 می باشد که برای سلامت و رشد جنین ضروری است. در واقع فولات شکل طبیعی این ویتامین است که همیشه نمی توان آن را از مواد غذایی دریافت نمود. به همین دلیل تمامی مادران می بایست در دوره بارداری خود مقدار مناسب اسید فولیک به تجویز پزشک خود مصرف نمایند و از مصرف بی رویه آن پرهیز کنند.

این مکمل را می بایست پیش از بارداری نیز مصرف نمایید تا به روند باروری خود کمک کنید. مادرانی که اسید فولیک را در دوره بارداری خود و یا پیش از آن مصرف کنند می توانند از ابتلا کودک خود به ناتوانی های مادرزادی همچون شکاف لب و یا نقص لوله عصبی پیشگیری کنند و کودکی سالم به دنیا آورند.

کلام آخر

هفته اول بارداری معمولاً خود را با علائمی همچون قطع شدن دوره قاعدگی نشان می دهد که بسیاری از بانوان متوجه آن نخواهند شد. در این هفته می بایست ویتامین های لازم همچون ویتامین B9 را به تجویز پزشک و در دوز مناسب مصرف نمایید تا از ابتلای کودک خود به نقص های مادرزادی جلوگیری نمایید. هفته اول بارداری دارای علائمی همچون علائم دوره قاعدگی می باشد و تشخیص آن بسیار دشوار است. به همین دلیل بسیاری از بانوان معمولاً تا سه هفته پس از بارداری متوجه آن نخواهند شد.

در این مقاله سعی داشتیم که نکات مراقبتی و همچنین باید ها و نباید های هفته نخست بارداری را به شما مادران عزیز توضیح دهیم تا دوره بارداری آسانی را سپری نمایید. سپاسگزاریم که تا انتها همراه ما بودید. امیدوار هستیم که این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و انتقادات خود را از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

Rate this post

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا