سلامتیعمومی

 درمان سینوزیت مزمن در منزل【سال1403】⭐

همه افراد از کودک تا بزرگسالان و سالمندان و تمامی افرادی که در سراسر دنیا زندگی می کنند، امکان دارد مبتلا به سینوزیت شوند. علائم این بیماری خیلی شبیه به سرماخوردگی می باشد و هر سال افراد بسیار زیادی برای یافتن بهترین و موثرترین راه درمان به پزشکان متخصص مراجعه می­ کنند. با این حال هنوز تعداد زیادی از افراد نمی دانند سینوزیت مزمن خطرات زیادی دارد یا نه و یا این که هیچ اطلاع دقیق و درستی از درمان سینوزیت مزمن در منزل ندارند، در این مقاله آن را با هم بررسی می­ کنیم، پس به شما توصیه می کنیم در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

سینوزیت مزمن چیست؟

سینوس ­ها به حفره­ هایی که در اطراف جمجمه وجود دارند گفته می شود که آن ها در پشت چشم و گونه­ ها و همینطور در ناحیه پیشانی قرار گرفته اند. وظیفه اصلی این حفره ها حفاظت از چشم و مغز در مقابله با ضربه­ های سنگین می باشد.

بطور معمول داخل آن­ ها هوا جریان دارد. اما سینوس ­ها ترشحاتی را به نام موکوس از خود تولید می­ کنند که وظیفه آن­ ها نیز مرطوب نگه داشتن محیط است و توسط مجراهای خیلی باریکی و ظریفی که متصل به بینی هستند از سینوس­ ها خارج می­ شوند.

هنگامی که بر اثر عوامل گوناگونی همچون سرماخوردگی یا ابتلا به ویروس ­ها این حفره ­ها بسته می شوند، هوا رد و بدل نمی شود و این مخاط در حفره سینوس­ ها جمع می شوند. همین موضوع موجب ورود فشار به دیواره­ های حفره و ایجاد درد و تورم می شود.

در بعضی مواقع نیز سینوس­ ها به محیط برای شکل گیری باکتری­ ها و قارچ­ ها تبدیل می شوند. اما سوال اصلی این است که سینوزیت مزمن چیست و چطور ایجاد می شود. هنگامی که تمامی حفره­ ها با هم دچار گرفتگی شده باشند و همچنین ایجاد علائم آن ها مدت زمان بسیاری به طول انجامد به آن سینوزیت مزمن می گویند. در ادامه شما را با درمان سینوزیت مزمن در منزل بیشتر آشنا خواهیم کرد.

سینوزیت مزمن چیست

علائم سینوزیت مزمن چیست ؟

با توجه به این که بعضی از علائم سینوزیت مزمن در بزرگسالان و کودکان مشابه سرماخوردگی و بیماری­ های ویروسی می باشد، بایستی شناخت و بررسی دقیق این علائم را به پزشک عمومی بسپارید. در ادامه بعضی از علائم این بیماری را برایتان عنوان خواهیم کرد.

اما در پاسخ گویی به این سوال که کدام نشانه های در سینوزیت مزمن بیشتر مشاهده می گردد، باید این را ذکر کنیم که ایجاد این علائم و نشانه ها از شخصی به شخص دیگر و بسته به شرایطی که شخص دارد و همچنین مراحل مختلف این بیماری فرق می کند. در بعضی مواقع یک فرد فقط چند علامت را تجربه می کند و گاهی بعضی دیگر با مجموعه بسیاری از این نشانه­ ها درگیر هستند. که این علائم به شرح زیر می باشد:

  • صورت و چشم­ های شخص مبتلا به این بیماری امکان دارد متورم شود.
  • سینوزیت مزمن گرفتگی صدا را به همراه دارد.
  • احساس فشار و گرفتگی در زمان ابتلا به سینوزیت مزمن و سردرد نیز خیلی رایج می باشد.
  • امکان دارد فرد علائم دیگری مثل تب، سرفه های خلط دار و عطسه را هم تجربه کند.
  • این بیماری بطور معمول همراه با آبریزش بینی می باشد . مخاط خارج شده نیز معمولا غلیظ و پر رنگ هستند.
  • بوی بد دهان، گوش درد، دندان درد و گلو درد هم از دیگر علائم این بیماری به شمار می روند.
  • از دست دادن حس بویایی و چشایی و حالت تهوع هم از علائم این بیماری می تواند باشد.

نحوه تشخیص سینوزیت مزمن

نکته دیگری که بسیار حائز اهمیت است این می باشد که چگونه متوجه شویم شما مبتلا به سینوزیت مزمن شده ایم یا این که به بیماری دیگری مبتلا شده ­ایم. یک تشخیص دقیق و اصولی پاسخ به این سوال را که برای درمان سینوزیت مزمن چه باید کرد را به شما ارائه می دهد. پس بهترین کار این است که این کار را به دست یک دکتر متخصص بسپارید و خودتان تلاشی برای تشخیص و درمان نکنید. روش­ هایی که بیشتر متخصصان برای تشخیص از آن استفاده می کنند عبارتند از:

  • معاینه بیمار و بررسی دقیق و کامل علائم و نشانه ها و همینطور طول مدت بروز این علائم
  • انجام سی تی اسکن یا ام آر آی از سینوس ­ها برای تشخیص مقدار گرفتگی حفره ­ها
  • انجام آندوسکوپی بینی به منظور دریافت اطلاعات دقیق­ تر از جای گرفتگی­ ها و همچنین میزان آن­ ها

درمان سینوزیت مزمن در منزل

برای درمان سینوزیت مزمن در منزل راه های بسیار مختلفی وجود دارد که به روند درمان دارویی این بیماری کمک بسیاری می‌کنند. البته به شما عزیزان پیشنهاد می‌شود که پیش از استفاده از این راه های خانگی با پزشک مشورت کنید.

1- هیدراته کردن بدن: مصرف مایعات فراوان در درمان عفونت‌ها بسیار تاثیرگذار می باشد. نوشیدن مایعات به مقدار زیاد یک درمان بسیار آسان و در دسترس برای سینوزیت محسوب می شود. زمانی که بدن به خوبی هیدراته شده‌ باشد، سینوس‌ها مخاط را خیلی راحت تر و آسان تر تخلیه می‌کنند. در این مرحله همچنین استفاده از یک مرطوب‌کننده هوا هم امکان دارد به آبرسانی و تسکین مجاری بینی بیمار کمک فراوانی کند.

2- شستشوی بینی: شستشوی بینی جهت درمان سینوزیت تاثیر بسیار زیادی دارد. شستشوی بینی که به آن شستشوی سینوسی هم گفته می شود موجب تخلیه مخاط اضافی از سینوس‌ها و همچنین باز شدن گرفتگی بینی خواهد شد. شستشوی مرتب و مداوم بینی در درمان انواع سینوزیت مفید و موثر بوده و علائمی مثل گرفتگی بینی، فشار صورت و حتی سردرد را تسکین می‌دهد. برای انجام این کار فقط لازم است که محلول‌های شستشو یا آب مقطر را داخل بینی بریزید تا حفره بینیبطور کامل شسته شود.

3- انجام بخور آب داغ جهت بهبود درد سینوزیت: آسان ترین و بهترین روش جهت بهبود علائم سینوزیت بخور منظم می باشد. جه انجام این کار لازم است که ظرف آبی را بجوشانید و سپس از روی شعله بردارید. برای انجام این روش یک حوله را روی سر خود قرار دهید و روی ظرف آب داغ قرار بگیرید. استفاده از حدود 5 گرم از گیاهانی از قبیل اکالیپتوس یا بابونه جهت درمان درد سینوس‌ها بسیار مفید و عالی است.

4- استفاده از سرکه: روش بسیار ساده اما تاثیرگذار این است که 2 قاشق چای‌خوری سرکه سیب را در یک فنجان آب گرم بریزید. در ادامه آن را با یک قاشق چای‌خوری عسل ترکیب کنید. توصیه می شود این محلول را روزانه سه بار و به مدت پنج روز استفاده کنید.

5- دمنوش عسل و دارچین: نوشیدنی خوش طعم و تاثیرگذار دارچین که ماده‌ای ضد باکتری می باشد، برای درمان سرماخوردگی، آنفولانزا، گلودرد و گرفتگی‌های تنفسی بسیار خوب عمل می کند. طریقه استفاده از عسل و دارچین به این شکل می باشد که یک قاشق غذاخوری عسل خام را با یک قاشق چای‌خوری دارچین ترکیب کنید. سپس آن را به آب ولرم اضافه کنید و بنوشید.

6- خوردن عسل و سیاه دانه: سیاه دانه ماده ای مفید است که غنی از پروتئین، کربوهیدرات، اسیدهای چرب و ویتامین‌های C، B2، B1 و A و حتی کلسیم و پتاسیم می باشد. این ماده غذایی دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد درد است و به همین دلیل در درمان بیماری‌های التهابی و عفونی مورد استفاده قرار می گیرد. برای مصرف کردن سیاه دانه و عسل بایستی یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق مرباخوری سیاه دانه آسیاب‌شده را با هم ترکیب کرده و سپس مصرف کنید.

7- دمنوش عسل و لیمو: دمنوش بسیار خوش طعم و مقوی لیمو به علت داشتن ویتامین C و همچنین خاصیت ضد میکروبی در درمان عفونت‌ها تاثیر بسزایی دارد. همینطور لیمو به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک شایانی می‌کند. برای درست کردن این دمنوش بایستی چند قطره از آب لیمو را با میزان کمی عسل و آب گرم ترکیب کنید و بنوشید. مصرف این معجون دو بار در روز صبح و عصر، بیماری سینوزیت را تا میزان بسیار زیادی بهبود می‌بخشد.

8- پیاز: استفاده از خواص دارویی موادی مانند پیاز که دارای خاصیت ضدباکتریایی می باشد، در درمان سینوزیت خیلی عالی و فوق العاده است. برای استفاده بایستی یک پیاز را به صورت ریز خرد کنید و در یک قابلمه آب بجوشانید. پس از ۵ دقیقه جوشیدن پیاز در آب، مقداری از این مایع را داخل لیوانی بریزید و آن را استنشاق کنید. بخور آب پیاز برای بهبود کامل آبریزش بینی و گرفتگی آن بسیار مفید و موثر می باشد.

درمان سینوزیت مزمن در منزل

چگونه از ابتلا به سینوزیت مزمن جلوگیری کنیم؟

علائم ایجاد شده در طول این بیماری به ظاهر خیلی ساده و بی خطر اما در اصل به شدت آزار دهنده می باشد. پس می توان گفت بهتر است حدالامکان از ابتلا به سینوزیت مزمن جلوگیری کنیم. برای این کار ضرورت دارد کارهایی را انجام دهید. که شامل موارد زیر می شود:

  • بیماری­ های آلرژیک خود را هر چه سریعتر درمان کنید.
  • به علائم سرماخوردگی و سینوزیت حاد خود دقت کامل داشته باشید و نسبت به درمان آن ­ها اقدام کنید.
  • حدالامکان از دود دخانیات دوری کنید و اگر که خودتان قلیان و سیگار می کشید سعی کنید آن را ترک کنید.
  • محیط خانه را علی الخصوص در ایام زمستان با بخور مرطوب نگه دارید.
  • سعی کنید خیلی کمتر سرما بخورید و همچنین به بیماری­ های ویروسی مبتلا نشوید.

عوارض درمان نکردن سینوزیت مزمن چیست؟

سوال قابل پاسخ این است که درمان نکردن سینوزیت مزمن چه مشکلات و خطراتی را در بر دارد ؟ در ادامه با بعضی از عوارض همیشگی این بیماری شما را آشنا خواهیم کرد:

  • ماندگاری عفونت موجب سرایت آن به بافت­ هایی مثل چشم، رگ­های خونی یا مغز نیز می­ شود.
  • سرایت عفونت به بافت چشم سبب ایجاد مشکلات مختلف در بینایی از قبیل کاهش دید، تاری دید و عفونت چشم می­ شود.
  • عدم درمان به موقع این بیماری می­ تواند زمینه­ ای برای ابتلا به بیماری ­های همچون منژیت، عفونت در استخوان ها و پوست شود.
  • التهاب مزمن همچنین موجب تحریک اعصاب بویایی، ایجاد آسیب به پایانه ­های عصبی و در نتیجه از دست دادن طولانی مدت یا همیشگی حس بویایی نیز می ­شود.

خوراکی هایی که موجب تشدید سینوزیت مزمن می شوند

  1. محصولات لبنی مانند شیر و سایر محصولات لبنی که مولد مخاط هستند.
  2. قندها موجب کم شدن گلبول های سفید خون می شوند.
  3. نمک در صورت مصرف کم آب، روند بهبود عفونت سینوس را می تواند آرام نماید.
  4. آرد و دانه های تصفیه شده، می توانند موجب تولید حجم بیشتری از مخاط شوند.
  5. انواع آب میوه های حاوی قند
خوراکی هایی که موجب تشدید سینوزیت مزمن می شوند

کلام آخر

برای درمان قطعی و دائمی سینوزیت از روش های مختلفی استفاده می‌شود که بسته به شدت و علت سینوزیت معین می‌شوند. از راه های بسیار تاثیرگذار در درمان این بیماری عفونی یا التهابی داروهای آنتی بیوتیک، ضد احتقان‌ها و حتی داروهای خانگی همچون دمنوش عسل یا پیاز را می توان نام برد. به این نکته توجه داشته باشید که اگر به سینوزیت حاد یا مزمن با علائم آزاردهنده مثل سردرد مبتلا هستند، سعی کنید حتما جهت درمان و پیگیری روند بهبودی خود به پزشک مراجعه کنید.

امیدواریم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد از این که تا پایان مقاله ما را همراهی کردید از شما سپاسگزاریم؛ حال اگر انتقاد یا پیشنهادی در رابطه با درمان سینوزیت مزمن در منزل دارید می توانید از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

3.7/5 - (4 امتیاز)
سلام. من ریحانه یوسفی هستم و محتوای سایت جراحا رو تولید می کنم. فارغ التحصیل سال 95 رشته گرافیک از دانشکده هنر هستم. حدود 6 سال هست که محتوای سایت های پزشکی و سلامتی رو می نویسم و سعی کردم به روز ترین مطالب رو جمع آوری کنم. اگر سوال یا پیشنهادی داشتید خوشحال میشم از طریق دیدگاه ها با من در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا