پزشکانعمومی

مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری【سال1403】

در این مقاله قصد داریم مطالبی ارزشمند در رابطه با مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا بتوانید با مطالعه آن ها شرایط جسمی و روحی خود را ایده آل نگه داشته و دوران بارداری آسانی را سپری نمایید. دوره بارداری یکی از حساس ترین دوره های زندگی بانوان می باشد که در صورت رعایت نکردن کوچک ترین نکات نیز می تواند تاثیرات بسیار منفی بر روی سلامت مادر و جنین بگذارد. تمامی مادرانی که به تازگی باردار شده اند، می بایست از هفته ابتدایی تا هفته انتهایی مراقبت هایی را تحت عنوان مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری رعایت فرمایند تا بتوانند سلامت فرزند خود را تضمین کرده و تمامی نقص‌ های مادرزادی را از او دور سازند.

اهمیت مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری

دوران بارداری از مهم ترین و حساس ترین دوره های زندگی هر خانمی به شمار می رود که می بایست نکات و دستورات مراقبتی بسیاری را در این دوره رعایت فرمایند تا بتوانند بارداری آسانی برای خود رقم زنند. اگر شما عزیزان از هفته اول بارداری خود عبور کرده اید و علائم بیشتری در سه هفته اول مشاهده می کنید، می بایست هر چه سریع تر اقدام به انجام مراقبت های بارداری نمایید. رعایت تمامی مراقبت های دوران بارداری می تواند تاثیر بسیار مثبتی در نتایج بارداری گذاشته و ضمن تسهیل روند زایمان، سلامت فرزند شما را نیز تضمین نماید.

تمامی افرادی که در این دوره قرار دارند می بایست اقدامات لازم همچون تشخیص خطرات احتمالی برای مادر و جنین، پیشگیری از عوارض بارداری و زایمان و همچنین کاهش احتمال مرگ و میر نوزاد و مادر را انجام دهند و روند زایمان خود را بهبود بخشند. تمامی بانوان باردار می بایست جهت آماده نمودن خود برای زایمان راحت و موفق، رژیم غذایی مناسبی را دنبال نموده و تمامی دستورالعمل‌ های پزشک خود را رعایت نمایند تا به بهترین نتیجه دست یابند.

اهمیت مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری

مراقبت های هفته های ابتدایی بارداری

در 10 هفته نخست بارداری، جنین شما به میزان 4 سانتی متر رشد کرده و کم کم شروع به حرکت می نماید. در این دوره تمامی استخوان ها و غضروف های اصلی جنین شما تشکیل داده می شود و شما تمامی علائم اولیه بارداری همچون حالت تهوع و خستگی را نسبت به گذشته کم تر حس می نمایید.

به طور کلی در هفته دهم بارداری علائم اولیه شما کاهش پیدا کرده و تغییراتی در شکل ظاهری بدن شما نیز به وجود می آید. در این هفته ها، جنین شما رشد خود را با سرعت زیادی شروع نموده و روند تبدیل به نوزاد را آغاز می نماید. همچنین ممکن است در این هفته لگد های جنین شما آغاز شده و به مرحله رشد و تکامل رسد. در این هفته مشکلاتی از قبیل مشکلات خواب برای مادر آغاز می شود که به دلیل افزایش هورمون های بارداری و همچنین افزایش جریان خون می باشد.

انبساط رگ های خونی فشار خون مادر را کاهش داده و موجب خواب آلودگی او در طول روز خواهد شد؛ به همین دلیل تمامی بانوانی که در 10 هفته نخست بارداری خود قرار گرفته اند می بایست ابتدا جهت آگاهی از علائم رایج آن به پزشک خود مراجعه نمایند و معاینه ها و آزمایش های لازم را انجام دهند. تمامی مادرانی که در 10هفته ابتدایی دوران بارداری خود هستند می بایست از انجام امور زیبایی همچون رنگ کردن موها پرهیز نمایند؛ زیرا عملی بسیار خطرناک برای کودک شما می باشد.

10 هفته ابتدایی دوران بارداری زمان تشکیل ارگان های اصلی جنین می باشد و می بایست مادر در این دوره تمامی واکسن های لازم را دریافت نماید. اما می بایست توجه داشته باشید که بهترین زمان انجام واکسیناسیون پیش از دوران بارداری می باشد؛ زیرا برخی از آن ها برای جنین ضرر داشته و سلامت او را به خطر می‌ اندازد. تمامی شما مادرانی که هفته های ابتدایی دوران بارداری خود را سپری می نمایید می بایست رژیم غذایی سالم حاوی اسید فولیک را دنبال نمایید و مواد غذایی همچون اسفناج، زردی تخم مرغ، گوجه فرنگی، حبوبات، گوشت و کلم بروکلی را به میزان بیشتر از گذشته مصرف نمایید.

یکی دیگر از اقدامات مهم در این هفته ها داشتن تحرک کافی و انجام ورزش های مخصوص دوران بارداری می باشد که می بایست به تشخیص متخصص زنان و زایمان انجام شود. عدم استفاده از تلفن همراه به میزان زیاد در دوران بارداری می تواند از بروز مشکلات مادرزادی برای نوزاد شما جلوگیری نماید و احتمال سلامتی او را نیز افزایش دهد.

همچنین برخی از بانوان باردار ممکن است به موادی حساسیت داشته باشند که می تواند موجب بروز آلرژی به صورت خفیف و یا شدید در آن ها شود. به همین دلیل می بایست برای مقابله با آلرژی به مدت کافی استراحت نموده و به صورت مرتب استحمام نمایید.

در 10هفته ابتدایی دوران بارداری می‌ بایست قلب جنین توسط سونوگرافی به صورت دقیق بررسی شود و آزمایش های روتین بارداری همچون آزمایش تیروئید، آزمایش دیابت و سایر آزمایش ها نیز گرفته شود. داروهای مصرفی در این دوره می بایست زیر نظر پزشک معالج شما مصرف شود و تمامی مکمل های لازم در این دوران به شما مادران باردار برسد. فراموش نکنید که مصرف سبزیجات و ویتامین ها می توانند موجب افزایش سلامتی جنین شما شوند و دوره بارداری آسان‌ تری را نیز برای شما رقم زنند.

مراقبت های هفته های میانی بارداری

پس از گذر از هفته های ابتدایی و ورود به هفته پانزدهم بارداری می بایست آزمایشات لازم انجام شود و با انجام سونوگرافی، جنسیت جنین نیز تشخیص داده شود. در این دوره طول دهانه رحم تغییر کرده و می بایست توسط سونوگرافی آنومالی بررسی شود. تمامی مادرانی که در هفته های میانی دوران بارداری خود قرار دارند می بایست مصرف قرص آهن و ویتامین را در رژیم غذایی خود افزایش دهند و پس از هفته بیستم بارداری دیگر آن ها را مصرف نکنند.

در سه ماهه دوم بارداری، اندام های دیگر جنین شروع به رشد کردن می نمایند و فرزند شما بیشتر از گذشته از خود تحرک نشان خواهد داد. تمامی شما مادران باردار می بایست در این دوره رژیم غذایی مناسب آن را دنبال نمایند و از انجام فعالیت های سنگین به صورت جدی خودداری نمایند.

هفته های میانی دوران بارداری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشند؛ زیرا می توانند سلامت جنین شما را تضمین نمایند و با رعایت نکات لازم تمامی نقص‌ های مادرزادی را از او دور سازند. پس می بایست تمامی شما مادران از انجام فعالیت های شدید خودداری نموده و تمامی دستورالعمل‌ های پزشک خود را به صورت دقیق رعایت نمایید.

مراقبت های هفته های میانی بارداری

مراقبت های هفته های آخر بارداری

شاید بتوان گفت که سه ماهه سوم بارداری و هفته های آخر آن، از مهم ترین هفته های دوران بارداری محسوب می شوند که مادر می بایست خود را برای زایمان آماده نماید. به همین دلیل او می بایست تمامی نکات لازم جهت انجام زایمان آسان را رعایت نماید و سلامت خود و جنین را حفظ نماید.

هفته های آخر بارداری که شامل هفته بیست و هشتم تا هفته چهلم می شود، از مهم ترین هفته های بارداری محسوب می‌ شوند که در آن می بایست آزمایش هایی همچون آزمایش خون، آزمایش ادرار و تمامی تست های کبدی گرفته شود. این آزمایشات می توانند مشخص نمایند که مادر نیاز به مراقبت های خاص دارد یا خیر.

در هفته سی و پنجم بارداری یک سونوگرافی جهت بررسی وزن جنین و همچنین پوزیشن سر او انجام می شود و نوع زایمان مادر نیز مشخص می شود. تمامی افرادی که نخستین بارداری خود را تجربه می‌ کنند می بایست نوع لگن خود را بررسی نمایند تا مشخص شود که قادر به زایمان طبیعی می باشند یا خیر.

هفته های آخر بارداری زمان وزن گیری نوزاد شما می باشند که می بایست تحت نظر متخصص زنان و زایمان باشد. افرادی که سابقه ابتلا به دیابت را دارند می بایست حساسیت بیشتری در این دوره داشته باشند تا جنین آن ها رشد بیش از حد نداشته باشد.

رشد بیش از اندازه جنین بسیار خطرناک می باشد و ممکن است منجر به خفگی او در رحم مادر نیز شود. افرادی که در این دوره از بارداری خود قرار دارند می بایست به صورت منظم تحت معاینات پزشکی قرار گیرند و سابقه بیماری های خود را چک کنند. با رعایت نکات لازم در این دوران شما می توانید آماده زایمان و ملاقات با کودک خود شوید. پس می بایست استرس را از خود دور ساخته و با رعایت نکات لازم، زایمانی آسان و بی خطر برای خود به ارمغان آورید.

مهم ترین باید ها و نباید های دوران بارداری

تمامی شما مادران عزیز می بایست نکاتی را به عنوان مهم ترین باید ها و نباید های دوران بارداری به صورت ویژه رعایت فرمایید تا از بروز هرگونه اختلال در سلامت نوزاد خود پیشگیری نمایید. برخی از مهم‌ ترین نکات به شرح زیر می باشند:

عدم مصرف دخانیات: یکی از مهم ترین مواردی که می تواند موجب بروز ناهنجاری ها و اختلالات مادرزادی در نوزاد شما شود، استعمال دخانیات و مواد مخدر می باشد که می بایست در این دوران به صورت کامل ترک شود. هرگونه اعتیاد به نیکوتین می تواند کودک شما را در معرض خطرات بسیار جدی قرار دهد. پس تمامی شما مادران عزیز می بایست جهت تضمین سلامت فرزند خود، استعمال هرگونه دخانیات را کنار گذاشته و آن را ترک نمایید.

مصرف ویتامین های لازم: داشتن یک رژیم غذایی مناسب از مهم ترین موارد جهت تضمین سلامت جنین می باشد. به همین دلیل می بایست جهت دریافت رژیم غذایی و تغذیه مناسب به بهترین دکتر تغذیه در تهران مراجعه نمایید. در یک رژیم غذایی متعادل می بایست تمامی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز همچون اسید فولیک، کلسیم و آهن وجود داشته باشد و مادر تمامی آن ها را به تجویز پزشک و در مقدار مناسبی مصرف نماید. اما توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر یک از آن ها می تواند خطرات بسیاری برای فرزند شما ایجاد نماید.

استراحت و خواب کافی: همان گونه که ذکر کردیم، تغییر سطح هورمون ها و فشار خون می تواند موجب ایجاد اختلال در خواب مادر شود. به همین دلیل شما مادران می بایست ساعت های خواب خود را به صورت مناسب تنظیم نمایید و در هر شبانه روز به میزان 8 الی 10 ساعت استراحت نمایید.

ورزش و تحرک کافی: در عصر امروزه یکی از مهم ترین نکات جهت بالا بردن میزان سلامت نوزاد، ورزش حین بارداری می باشد. تمامی این ورزش ها می بایست به تجویز پزشک شما باشد و از انجام دادن هرگونه ورزش بدون مشورت با پزشک می بایست پرهیز نمایید. ورزش نمودن در این دوران می تواند مشکلاتی مانند بی خوابی و افزایش بیش از حد وزن نوزاد را درمان نماید و تمامی دردهای عضلانی را از مادر دور سازد.

پرهیز از خوردن گوشت خام: گوشت و تخم مرغ خام یکی از خطرناک ترین مواد غذایی در دوره بارداری می باشند که می‌ توانند نقص‌ های مادرزادی بسیار شدیدی در کودک شما به وجود آورند و حتی سقط جنین را نیز به دنبال داشته باشند. در این مواد غذایی سموم بسیاری وجود دارد؛ به همین دلیل می بایست هر یک از آن ها به صورت کامل پیش از مصرف پخته شوند.

عدم مصرف لبنیات غیر پاستوریزه: تمامی مادران می بایست در دوران بارداری خود مقدار مناسب کلسیم از لبنیات دریافت نمایند. اما برخی از آن ها مانند شیر خام به دلیل غیر پاستوریزه بودن می‌ توانند خطراتی برای جنین ایجاد نمایند. به همین دلیل توصیه می شود از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه به صورت جدی پرهیز نمایید.

از دیگر موارد مهم و باید ها و نباید های دوران بارداری می توان به اجتناب از مصرف الکل، افزایش مصرف غذاهای دریایی، پرهیز از خوردن غذاهای آماده و فست فود، کاهش مصرف کافئین در طول روز، مصرف امگا 3 و همچنین پرهیز از نشستن در وان آب داغ اشاره نمود.

مهم ترین باید ها و نباید های دوران بارداری

کلام آخر

دوران بارداری یک دوره 40 هفته ای می باشد که می بایست در هر هفته مراقبت های مخصوص به آن رعایت شود. عدم رعایت هر یک از این مراقبت ها می تواند سلامت جنین شما را به صورت جدی در خطر بیندازد و حتی در مواقعی منجر به سقط جنین نیز شود. پس تمامی شما مادران عزیز می بایست تمامی نکات مهم در این دوره را رعایت فرمایید تا بارداری و زایمان آسانی برای خود رقم بزنید.

در این مقاله سعی داشتیم که مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری را به شما مادران عزیز توضیح دهیم تا دوره بارداری آسانی را سپری نمایید. سپاسگزاریم که تا انتها همراه ما بودید. امیدوار هستیم که این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و انتقادات خود را از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)
سلام، من حدیثه نایبی هستم. سه سال پیش از دانشگاه آزاد تهران رشته میکروبیولوژی فارغ التحصیل شدم. در حال حاضر به خاطر علاقه ای که به تولید محتوا در حوزه سلامت و پزشکی دارم، برای سایت جراحا محتوا میزنم. اگر سوال یا پیشنهادی در این باره داشتید، می تونید از طریق دیدگاه ها با من در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا