در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی مفید و جامع از وضعیت جنین و مادر در هفته اول تا سوم بارداری در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا بتوانید دوره بارداری آسانی را گذرانده و نکات لازم را در این هفته ها را رعایت نمایید. هفته اول تا سوم بارداری معمولاً مخصوص بروز علائم بارداری می باشد تا مادر را از این وضعیت مطلع کند. در این سه هفته فرد علائمی همچون سرگیجه، درد در زیر ناحیه شکم، درد و ورم در ناحیه سینه ها و همچنین علائم دیگری هم چون حالت تهوع را تجربه خواهد نمود و توسط تست های بارداری از وضعیت خود اطمینان حاصل می نماید. تمامی مادران می بایست مراقبت های لازم در سه هفته ابتدایی بارداری را بدانند تا بتوانند روند تخمک گذاری را با موفقیت سپری کرده و بارداری آسانی را برای خود به ارمغان آورند. اگر شما عزیزان در هفته اول تا سوم بارداری خود هستید، این مقاله را مطالعه نمایید تا از وضعیت جنین و مادر در این هفته آگاه شده و تمامی مراقبت های مخصوص را بشناسید.
وضعیت مادر در هفته اول تا سوم بارداری
هفته اول تا سوم بارداری از مهم ترین قسمت های دوره بارداری شما می باشند که موجب بروز تغییراتی در بدن مادر خواهند شد. در این هفته ها شما به تازگی طعم مادر بودن را چشیده اید و جنین شما پس از گذشت چند هفته شکل گرفته است. به طور کلی قاعدگی هر فرد حدود 5 تا 7 روز طول می کشد و خونی که در طی این مدت از بدن او خارج می شود حاصل ترکیب خون خالص و دیواره رحم می باشد.
در هفته اول تا سوم بارداری، تغییرات هورمونی در بدن مادر ایجاد خواهد شد که سبب آغاز ترشح هورمون های مختلفی می شوند. تغییرات هورمونی که عادت ماهیانه را نیز به وجود می آورند، هورمون ها را به ترشح فولیکول تحریک می کنند که ماده ای مهم جهت کمک به بارداری می باشد. به طور کلی متخصصان بارداری روز اول از آخرین عادت ماهانه را به عنوان شروع بارداری انتخاب می کنند و آن را به عنوان آغاز روند تخمک گذاری محسوب می کنند.
معمولاً در مدت سه هفته نخست بارداری بدن شما تغییرات چشم گیری نخواهد داشت و تنها از طریق علائمی همچون حالت تهوع و سرگیجه می توانید اقدام به تشخیص حاملگی خود نمایید. اگر شما عزیزان نیز از هفته اول بارداری خود عبور کرده اید و علائم بیشتری در سه هفته اول بارداری خود مشاهده می کنید، می بایست هر چه سریع تر تست های بارداری را تهیه نموده و از وضعیت خود اطمینان حاصل نمایید.
وضعیت جنین در هفته اول تا سوم بارداری
همان گونه که ذکر کردیم، هفته نخست بارداری معمولاً دوره تخمک گذاری و سپس لقاح می باشد و در واقع جنینی به وجود نیامده است. اما به تدریج و با ورود به هفته سوم بارداری، تخمک گذاری به لقاح منتهی شده و موجب بروز یک خوشه سلولی در رحم فرد می شود. این خوشه به تدریج به جنین تبدیل شده و با رشد در رحم، فرزند شما را متولد خواهد کرد.
هر یک از این سلول ها با سرعت بالایی در رحم تقسیم می شوند و آرام آرام اعضای بدن جنین را تشکیل می دهند. اما در این هفته نیز امکان انجام آزمایش تشخیص بارداری وجود ندارد؛ زیرا هورمون بارداری به حد قابل تشخیص خود نرسیده است. شما عزیزان در این هفته تنها با انجام آزمایشات غربالگری اول می توانید بارداری خود را تا حد زیادی مشخص نمایید.
پس از در آمیختگی تخمک و اسپرم و عبور اسپرم از لایه خارجی تخمک، یک لایه محافظ در دور تخمک به وجود می آید که از ورود اسپرم های دیگر به این لایه جلوگیری می کند. در واقع هر تخمک بارور شده پس از گذشت چندین ساعت شروع به تقسیم کردن خود به دو سلول کرده و سپس تا تشکیل توپ سلولی پیش می رود و جنین را به وجود می آورد.
جفت اندامی به وجود آمده در رحم شما به شکل پنکیک می باشد و تمامی اکسیژن ها و مواد غذایی لازم را به نوزاد شما می رساند. جنین به وجود آمده در رحم تمامی مواد مورد نیاز خود را از طریق سیستم گردش خون اولیه دریافت می کند و شروع به رشد کردن می نماید. در هفته سوم بارداری جنین به دیواره رحم متصل می شود و پس از آن ممکن است لکه های خون را مشاهده نمایید.
شایع ترین علائم در هفته اول تا سوم بارداری
به طور کلی هفته اول تا سوم بارداری علائم خاصی از خود نشان نخواهد داد و تنها شما مادران می توانید علائم اولیه بارداری که توسط هورمون ها ایجاد می شوند را در بدن خود حس نمایید. از مهم ترین و شایع ترین علائم در هفته اول تا سوم بارداری می توان به موارد زیر اشاره نمود:
خونریزی: همان گونه که ذکر کردیم، جنین در هفته سوم بارداری به دیواره رحم متصل می شود و موجب خونریزی آن خواهد شد. به همین دلیل شما عزیزان ممکن است مقداری کمی لکه خون در سه هفته ابتدایی بارداری خود مشاهده نمایید که کاملاً طبیعی می باشد و هیچ گونه جای نگرانی وجود ندارد. با وجود این خونریزی سلامت جنین شما برقرار است و تنها دلیل این خونریزی چسبیدن جنین به دیواره رحم می باشد.
حالت تهوع و سرگیجه: در سه هفته نخست بارداری هورمون بارداری به مقدار بسیاری در بدن شما ترشح می شود که موجب بروز احساساتی همچون بی حالی شدید و در نتیجه حالت تهوع و استفراغ خواهد شد. این حالت تهوع در بسیاری از بانوان در هنگام صبحگاهی بروز خواهد داد و می توان گفت شدت آن در صبح بیشتر از سایر وقت های روز می باشد. افرادی که چند قلو باردار هستند، سطوح بیشتری از هورمون ها در بدن آن ها ترشح می شود و در نتیجه حالت تهوع و سرگیجه شدید تری نسبت به سایر افراد خواهند داشت.
درد در ناحیه سینه: در دوره بارداری نیز مانند دوره قاعدگی درد های بسیاری در سینه شما ایجاد خواهد شد و ممکن است نوک سینه های تان نیز نسبت به گذشته تیره تر شود. این درد به دلیل آمادگی سینه برای تولید شیر می باشد و ورم آن نیز کاملا طبیعی می باشد.
قطع شدن پریود: اگر دوره سیکل قاعدگی شما کم تر از 28 روز باشد، در اواخر هفته متوجه خواهید شد که باردار هستید و دیگر پریود نخواهید شد. اما مطمئن ترین راه جهت تشخیص بارداری انجام آزمایش می باشد که هنوز به دلیل ترشح نشدن مقدار مناسب هورمون بارداری امکان پذیر نمی باشد. به همین دلیل گاهی اوقات ممکن است که شما باردار باشید اما نتیجه تست شما منفی شود.
در این صورت بهتر است چند روز صبر کرده و سپس دوباره تست بارداری را انجام دهید. همچنین یکی دیگر از راه های تشخیص قطعی بارداری آزمایش خون می باشد که توسط آن می توانید بسیار سریع تر و مطمئن تر حاملگی خود را تشخیص دهید.
علائم بارداری برای تمامی مادران متفاوت می باشد و ممکن است بسته به شرایط محیطی آن ها شدیدتر از یکدیگر نیز رخ دهند. به همین دلیل شما عزیزان ممکن است دوره بارداری متفاوتی را نسبت به سایر افراد تجربه کنید که هیچ گونه جای نگرانی وجود ندارد و بارداری شما به صورت کاملاً ایمن پیش خواهد رفت.
تغییرات بدن مادر در سه هفته ابتدایی بارداری
به طور معمول در سه هفته ابتدایی بارداری خود تغییرات چشم گیری در ناحیه شکم خود مشاهده نخواهید کرد؛ اما ممکن است احساس نفخ داشته باشید و سینه های شما علاوه بر ورم کردن، دارای درد بسیاری باشد. به طور کلی افراد باردار تا هفته دوازدهم حاملگی خود تغییری در شکم خود احساس نمی کنند و این مسئله کاملاً طبیعی می باشد.
بانوان باردار در 13 هفته ابتدایی بارداری خود بین نیم تا سه کیلو اضافه وزن خواهند داشت که این مورد نیز جای نگرانی ندارد. شما عزیزانی که در هفته های نخست بارداری خود قرار گرفته اید می بایست رژیم غذایی مفیدی را دنبال کرده و سعی کنید که وزن خود را بالا ببرید.
این رژیم غذایی سالم می تواند تمامی مواد مغذی مورد نیاز جنین را تامین کرده و سلامت او را تضمین نماید. به همین دلیل می بایست جهت دریافت رژیم غذایی و تغذیه مناسب به بهترین دکتر تغذیه در تهران مراجعه نمایید تا با استفاده از تخصص او بتوانید تمامی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز را در رژیم روزانه خود قرار دهید و سلامت جنین خود را تضمین نمایید.
مهم ترین نکات هفته اول تا سوم بارداری
اکنون که شما عزیزان در سه هفته ابتدایی بارداری خود قرار گرفته اید می بایست سبک زندگی گذشته خود را فراموش کرده و نکاتی را به عنوان مهم ترین نکات هفته اول تا سوم بارداری رعایت فرمایید. از مهم ترین نکات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
صبور بودن: همان گونه که ذکر کردیم، در هفته های ابتدایی بارداری ممکن است تست های بارداری شما منفی شود و به اشتباه به شما بگویند که باردار نیستید. در این زمان می بایست صبور باشید و پس از گذشت چند روز دوباره تست دهید و این کار را تا چند بار امتحان کنید. توصیه می شود که تست بارداری خود را هنگام اول صبح انجام دهید؛ زیرا میزان غلظت هورمون بارداری شما بیشتر از سایر وقت های روز می باشد. پس آرامش خود را حفظ کرده و دستورالعمل های لازم را رعایت فرمایید تا نتیجه دقیقی را به دست آورید.
رژیم غذایی سالم: شاید بتوان گفت مهم ترین عامل سلامت جنین، تغذیه سالم مادر می باشد که می بایست تمامی مواد معدنی و ویتامین های لازم در آن گنجانده شود. تمامی شما مادرانی که در هفته اول تا سوم بارداری خود قرار گرفته اید می بایست میوه ها و سبزیجات سالمی را مصرف کرده و از خوردن غذاهای چرب یا فست فود پرهیز نمایید. اگر هنگام صبح دارای حالت تهوع بسیاری هستید سعی کنید چای زنجبیل یا موز بخورید. هنگام بارداری حتی خوردن بستنی نیز برای شما مفید می باشد و در واقع می بایست پروتئین و کلسیم بسیاری به بدن خود برسانید. البته تنها تغذیه سالم کافی نمی باشد و می بایست ویتامین های مخصوص دوران بارداری همچون ویتامین B9 را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
ورزش و کنار گذاشتن عادت های ناسالم: داشتن فعالیت بدنی به مقدار مناسب و به تجویز پزشک به شما کمک می کند تا وزن خود را به صورت متعادل نگه داشته و خلق و خوی خود را در دوران بارداری تقویت نمایید. همچنین شما بانوانی که دارای استرس بسیاری هستید، می توانید در هفته 150 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید تا انرژی خود را نیز افزایش داده و تمامی افکار منفی را از خود دور نگه دارید. به یاد داشته باشید که عادات ناسالم همچون مصرف سیگار و الکل می تواند آسیب های بسیاری به جنین شما وارد کرده و حتی سلامت آن را نیز به خطر بیندازد.
رابطه جنسی: در هفته اول تا سوم بارداری برقراری رابطه جنسی هیچ گونه مشکلی نخواهد داشت. اما بهتر است پیش از انجام آن به پزشک خود مراجعه نمایید و تنها به توصیه او این عمل را انجام دهید. تمامی شما پدر ها می بایست حامی بانوان باردار خود باشید و دوره بارداری آسانی را برای او رقم بزنید. سعی کنید استرس و اضطراب را از او دور نگه دارید و آرامش خاطر به او دهید.
کلام آخر
هفته اول تا سوم بارداری زمان گذشتن از تخمک گذاری و رسیدن به لقاح می باشد که به تدریج جنین شما را به وجود خواهد آورد. در این هفته ها ممکن است علائمی همچون حالت تهوع و یا سرگیجه را مشاهده نمایید که بسیار طبیعی می باشند. گاهی ممکن است با انجام تست های بارداری نیز متوجه حاملگی خود نشوید که می بایست ناامید نشده و چند روز بعد دوباره تست دهید. در این مدت هیچ گونه تغییری در بدن مادر ایجاد نخواهد شد و نیازی نیست به فکر اضافه وزن خود باشید.
در این مقاله سعی داشتیم که نکات مراقبتی و همچنین وضعیت جنین و مادر در هفته اول تا سوم بارداری را به شما مادران عزیز توضیح دهیم تا دوره بارداری آسانی را سپری نمایید. سپاسگزاریم که تا انتها همراه ما بودید. امیدوار هستیم که این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و انتقادات خود را از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.