پزشکان

رشد جفت و جنین در هفته چهارم بارداری【سال1403】🤰🏼

در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی جامع و مفید در رابطه با وضعیت رشد جفت و جنین در هفته چهارم بارداری در اختیار شما مادران عزیز قرار دهیم. هفته چهارم بارداری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد؛ چرا که جنین شما در این هفته به اندازه بسیار کمی رشد خواهد کرد و قسمت جفت و جنین را تشکیل خواهد داد. در این هفته جنین شما حدود 0/2 میلی متر رشد می کند و آماده تکامل در هفته های آینده خواهد شد. شما مادران عزیز در این هفته می بایست مراقبت های مخصوص به آن را رعایت فرمایید تا خطر سقط جنین را از خود دور ساخته و به رشد هر چه بهتر جنین خود کمک نمایید. جهت آگاهی از مراقبت های لازم در هفته چهارم بارداری، این مقاله را تا انتها مطالعه کرده و همراه ما باشید.

علائم هفته چهارم بارداری

همان گونه که ذکر کردیم، با گذر از هفته اول بارداری و در هفته چهارم، جنین وارد پوشش داخلی رحم شده و در اصطلاح لانه گزینی خواهد کرد. او تا انتهای دوره بارداری در این ناحیه خواهد ماند و روند رشد و تکامل خود را سپری خواهد نمود. در هفته چهارم بارداری و با لانه گزینی جنین در رحم، ترشح هورمون بارداری نسبت به گذشته افزایش پیدا خواهد کرد و علائم بارداری در مادران عزیز تشدید خواهد شد.

بسیاری از علائم هفته چهارم بارداری مشابه علائم پیش از عادت ماهیانه می باشد و بسیاری از بانوان این دو را با یکدیگر اشتباه خواهند گرفت. به طور کلی از مهم ترین علائم هفته چهارم بارداری می توان به موارد زیر اشاره نمود:

تغییرات خلقی: هفته چهارم بارداری زمان مشاهده علائم بیشتری نسبت به گذشته می باشد. در این هفته هورمون بارداری شما به مقدار بیشتری نسبت به گذشته ترشح خواهد شد و نوسانات بسیاری در خلق و خوی شما ایجاد خواهد کرد. این تغییرات خلق و خو تا هفته دوازدهم بارداری شدید هستند و پس از آن ممکن است بهتر از گذشته شود. پس در این دوران استرس را از خود دور نگه داشته و با روش های گوناگون سعی کنید آرامش خود را حفظ نمایید.

نفخ شکم: هورمون پروژسترون در هفته چهارم بارداری به مقدار بسیار زیادی ترشح خواهد شد که نتیجه این هورمون نفخ شکم خواهد بود. به همین دلیل توصیه می شود پس از هفته چهارم بارداری هیچ گونه فشاری به شکم خود وارد نکنید و تا حد ممکن از شلوارهای راحت و گشاد استفاده نمایید.

درد و گرفتگی عضلات: هنگامی که کودک شما به شکل صحیحی در لایه داخلی رحم قرار گرفته باشد، احساس گرفتگی و درد بسیاری در ناحیه پایین شکم شما ایجاد خواهد کرد. پس هیچ گونه جای نگرانی وجود نخواهد داشت و تمامی گرفتگی های این هفته طبیعی می باشد. اما در صورت ادامه دار بودن می بایست به پزشک خود اطلاع دهید و از داروهای تجویز شده توسط او مصرف نمایید.

خونریزی و لکه بینی: ممکن است در هفته چهارم بارداری خونریزی و لکه بینی های بسیار خفیفی رخ دهد که دلیل اصلی آن لانه گزینی جنین در رحم می باشد. رنگین خونریزی در این هفته ها به رنگ قهوه ای یا صورتی روشن می باشد و توصیه می شود در صورت طول کشیدن آن هر چه زودتر به پزشک خود مراجعه نمایید.

حالت تهوع و خستگی: به طور کلی 90 درصد از بانوان باردار بیشترین نشانه ای که در بارداری خود حس خواهند کرد حالت تهوع به خصوص در هنگام صبحگاهی می باشد. این احساس در هفته نهم بارداری به شدید ترین میزان خود خواهد رسید و پس از آن به آرامی بهبود خواهد یافت. شما در این دوره خستگی بسیاری را احساس خواهید کرد؛ زیرا بدن شما در تلاش است تا تخمک باردار شده را به جنین تبدیل نماید.

درد و ورم سینه: درد و ورمی که در هفته چهارم بارداری احساس خواهید کرد به دلیل ترشح هورمون های بارداری در این هفته می باشد. در واقع بدن شما در حال آماده سازی مجاری شیردهی می باشد. به همین دلیل درد سینه ها کاملا طبیعی بوده و هیچ گونه جای نگرانی وجود نخواهد داشت.

علائم هفته چهارم بارداری

رژیم غذایی هفته چهارم بارداری

در هفته چهارم بارداری جنین شما در رحم لانه گزینی خواهد کرد و آماده رشد و تکامل خواهد شد. در این هفته می بایست رژیم غذایی مناسبی را به تجویز بهترین دکتر تغذیه در تهران رعایت فرمایید تا به رشد جنین خود کمک نموده و خطراتی همچون سقط جنین را از او دور سازید. تمامی شما مادران عزیز می‌ بایست مواد غذایی مضر را در این دوره به طور کامل کنار گذاشته و مواد غذایی مغذی و ویتامین های لازم را جایگزین آن نمایید.

شما مادران عزیز می بایست توجه داشته باشید که هفته چهارم بارداری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و در این هفته می بایست کنترل نمودن وزن خود را آغاز نمایید. اگر وزن شما از محدوده نرمال خود گذر نماید خطرات بسیاری برای جنین شما به وجود خواهد آمد و ممکن است سقط جنین نیز برای شما رخ دهد. زیرا چاقی و تغذیه ناسالم ریسک ابتلا به دیابت و فشار خون بارداری را افزایش می دهد و می تواند سلامت مادر و جنین را در خطر بیندازد.

در هفته چهارم بارداری مصرف مشروبات الکلی و یا استعمال دخانیات را به طور کامل کنار گذاشته تا سلامت جنین خود را حفظ نمایید. زیرا مصرف حتی یک نخ سیگار دارای 30 ماده شیمیایی پر خطر برای جنین می باشد که اثرات جبران ناپذیری بر روی او خواهد گذاشت. به طور کلی از مهم ترین اصول تغذیه سالم در هفته چهارم بارداری می توان به موارد زیر اشاره نمود:

میوه و سبزیجات تازه: سعی کنید از هفته چهارم بارداری مصرف میوه و سبزیجات تازه را در رژیم روزانه خود افزایش دهید و با خوردن غذاهایی همچون برنج، سیب زمینی و ماکارونی، شرایط رشد جنین را بهبود بخشید. همچنین بدن شما در این دوره نیازمند پروتئین بیشتری می باشد. پس مصرف گوشت بدون چربی، سویا و لبنیات پاستوریزه شده را نیز افزایش دهید.

وعده های غذایی منظم: یکی از مهم ترین عواملی که حالت تهوع صبحگاهی شما را تشدید خواهد کرد، تغذیه نامنظم و ناسالم می باشد. تمامی شما مادران باردار می بایست در این دوره وعده های غذایی کوچک و مکرر مصرف نمایید که سرشار از مواد معدنی مورد نیاز شما باشد. پس از گذر از هفته های ابتدایی و هنگامی که معده شما سفت شد می توانید به مصرف وعده های غذایی متعادل تر پرداخته و حجم کالری دریافتی روزانه خود را افزایش دهید.

نوشیدن مایعات: اکنون شما عزیزان وظیفه رشد و تکامل جنین خود را خواهید داشت و می بایست متناسب با آن رژیم غذایی خود را کنترل نمایید. توجه نمایید که تمامی مادران باردار می بایست روزانه 8 تا 10 لیوان آب نوشیده و در کنار آن به نوشیدن آب کرفس، آب هویج و یا شیر موز بپردازند. همچنین از نوشیدن هرگونه الکل اجتناب نموده تا سلامت جنین خود را به خطر نیندازید.

عدم مصرف غذاهای سرخ شده: از هفته چهارم بارداری ممکن است اشتها و میل به غذای شما بیشتر از گذشته شود و بدن شما برای خوردن غذاهای پر کالری تحریک شود. پس می بایست مصرف غذاهای سرخ شده را به میزان بالایی محدود کرده و تنها از روغن کنجد، روغن ذرت و یا روغن زیتون استفاده نمایید. جهت افزایش سلامت جنین خود و بهبود رشد او، مصرف غذاهای فست فود را در این دوره کنار بگذارید.

وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری

در هفته چهارم بارداری کودک شما در حال اتصال به دیواره رحم و لانه گزینی در آن می باشد. در این هفته سلول های بسیار کوچک در اطراف رگ های خونی مانند پیچک رحم شما را تحت پوشش قرار داده اند و در حال تبدیل به جفت می باشند. کودک شما در هفته چهارم بارداری به مرحله جنین خواهد رسید و تقسیمات سلولی او آغاز خواهد شد.

اگر این تقسیمات به صورت صحیح پیش رود، جنین شما موفق می‌ شود به اندازه سر سوزن و حدود 0/2 میلی متر رشد کند. توده های داخلی سلولی با نام های اپی بلاست و هیپو بلاست، اعضای اصلی بدن و ارگان های داخلی نوزاد شما را تشکیل خواهند داد و روند رشد او را آغاز خواهند کرد.

جنین شما تا پایان هفته چهارم بارداری تغذیه توسط خون مادر را آغاز خواهد کرد و توسط مواد مغذی و اکسیژن تامین شده از بدن مادر رشد خواهد کرد. در طول این هفته تمامی سلول های بنیادی جنین به سلول‌ های تخصصی دیگری که برای رشد او مورد نیاز هستند تبدیل خواهند شد و ممکن است به سلول های عصبی، سلول های خونی و یا سلول های عضلانی نیز تبدیل شوند.

در واقع هر یک از این سلول ها، ارگان ها و بافت های مورد نیاز کودک جهت رشد را تشکیل خواهند داد و او را به تکامل خواهند رساند. در نهایت تا پایان هفته چهارم بارداری، کودک شما قابل اندازه گیری خواهد شد و مانند یک انسان عمل خواهد کرد.

وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری

مراقبت های هفته چهارم بارداری

در هفته چهارم بارداری رشد ارگان های مهم جنین همچون قلب، عضلات و استخوان ها آغاز خواهد شد و کودک شما تا 36 هفته آینده ارتباط بیشتری با شما برقرار خواهد کرد. شما مادران عزیز می بایست بستر مناسبی جهت رشد کودک خود فراهم نمایید و نکاتی را به عنوان نکات مراقبتی این هفته رعایت کنید. از مهم ترین مراقبت های هفته چهارم بارداری می توان به موارد زیر اشاره نمود:

حفظ آرامش و دوری از استرس: یکی از مضر ترین احساسات مادر که می‌ تواند تاثیرات منفی بسیاری بر روی کودک بگذارد استرس و اضطراب می باشد. شما مادران عزیز در این رابطه می بایست از شریک زندگی خود کمک بگیرید و با صحبت کردن با او آرامش خود را حفظ نمایید. بهتر است در این دوران با همسر خود در رابطه با تغییراتی که برای شما اتفاق می افتد صحبت نموده و از احساس خود او را در میان بگذارید.

مصرف اسید فولیک: یکی از بهترین راه های جلوگیری از نقص‌ های مادرزادی ستون فقرات جنین، مصرف اسید فولیک می باشد. این مکمل در دوره بارداری بیش از 70 درصد از اختلالات مادرزادی ناشی از لوله عصبی را از جنین شما دور می سازد و سلامت او را تضمین می نماید. البته می بایست توجه داشته باشید که مصرف بی رویه این مکمل نیز برای جنین ضرر خواهد داشت و تنها مجاز به مصرف آن به تجویز پزشک خواهید بود.

دوری از حیوانات خانگی: اگر شما عزیزان حیواناتی همچون گربه یا سگ دارید، سعی کنید مسئولیت تمیز کردن آن ها را به افراد دیگر واگذار کنید. زیرا در دوره بارداری احتمال انتقال نوعی عفونت ناشی از انگل حیوانات خانگی وجود دارد که سیستم ایمنی مادر را تضعیف نموده و موجب آسیب رسیدن به جفت و نوزاد خواهد شد.

اجتناب از فعالیت های سنگین: پس از لانه گزینی جنین در رحم، احتمال سقط جنین برای شما مادران عزیز تا 30 درصد وجود خواهد داشت. به همین دلیل می بایست در هفته چهارم بارداری از انجام فعالیت های شدید و یا ورزش های سنگین به صورت جدی خودداری نمایید و هیچ گونه فشاری به خود وارد نکنید.

باید ها و نباید های هفته چهارم بارداری

هفته چهارم بارداری در واقع آغاز مراقبت های اصولی جهت حفظ سلامت جنین و مادر می باشد. تمامی شما مادران عزیز می بایست در این دوره باید ها و نباید های بسیاری را رعایت فرمایید که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • به دکتر زنان مراجعه نموده و سوابق پزشکی خود و اطرافیان را به او اطلاع دهید.
  • آزمایش های خاص و سونوگرافی های هفته چهارم را انجام داده و داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید.
  • از هفته چهارم بارداری، استفاده از وان آب گرم، سونا و جکوزی ممنوع می باشد.
  • دمای بدن خود را کنترل نمایید زیرا افزایش آن می‌ تواند کودک را در معرض خطر نقص لوله عصبی قرار دهد.
  • مصرف الکل و دخانیات را کنار گذاشته و رژیم غذایی سالمی را دنبال نمایید.
  • ورزش و فعالیت بدنی برای شما مفید می باشد؛ پس ورزش های تجویز شده توسط پزشک خود را به صورت مرتب انجام دهید.
  • جهت بهبود خستگی و تغییرات خلق و خوی به میزان کافی در طول روز استراحت نمایید.
  • ویتامین های دوره بارداری خود را سر وقت و به میزان تجویز شده توسط پزشک خود مصرف کنید.
  • روزانه 15 دقیقه آفتاب گرفته و از مکمل های ویتامین دی مصرف کنید.

عدم رعایت هر یک از نکات ذکر شده می تواند سلامت جنین و مادر را تحت تاثیر قرار داده و خطرات جبران ناپذیری برای شما عزیزان رقم زند. اگر در رابطه با هر یک از نکات مراقبتی ذکر شده سوالی دارید، با دکتر زنان خود در جریان گذاشته و از آن مشورت بخواهید.

کلام آخر

هفته چهارم بارداری زمان لانه گزینی جنین در رحم می باشد. در این هفته جنین شما به اندازه 0/2 میلی متر رشد خواهد کرد و ارگان ها و اندام های اصلی او به تدریج شکل خواهند گرفت. پس تمامی نکات مراقبتی این هفته را با دقت بالایی رعایت نمایید تا خطرات گوناگون همچون سقط جنین را از خود دور نگه داشته و دوره بارداری آسانی را برای خود رقم بزنید.

در این مقاله سعی داشتیم که وضعیت رشد جفت و جنین در هفته چهارم بارداری را به شما مادران عزیز توضیح دهیم تا دوره بارداری آسانی را سپری نمایید. سپاسگزاریم که تا انتها همراه ما بودید. امیدوار هستیم که این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و انتقادات خود را از طریق سایت جراحا با ما در میان بگذارید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا